У Світловодську редакторка місцевого видання і мер сваряться через розповсюдження газети

Перегляди: 4296

У редакторки газети «Світловодськ вечірній» Тетяни Дроздової та мера Світловодська Андрія Маліцького стався конфлікт, подробицями якого вони обоє поділилися в інтернеті.

Сварка бере свій початок із заборони мера на розповсюдження газети у приміщенні виконкому, яке раніше було редакцією видання. Тетяна Дроздова пішла до міського голови з бажанням забрати примірники газети. Власне, під час особистої зустрічі все і сталося.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Надалі - ситуація зі слів Тетяни Дроздової: «12 серпня, мені зателефонувала читачка газети "Світловодськ вечірній" Валентина Мазій і повідомила, що міський голова Андрій Маліцький забрав 20 примірників газет у чергової виконкому і сказав, що тут ця газета віднині розповсюджуватися не буде. Слід пояснити необізнаним, що ось вже 31 рік значна кількість читачів отримує "Вечірку" не через пошту, а безпосередньо в редакції. 30 років це було приміщення виконкому, а 31 грудня 2021 року редакція вимушена була змінити адресу через небажання міської влади продовжувати з нами договір оренди. Штати виконкому роздулися, свої комунальні підприємства ("Муніципальна варта", "Карат" тощо) теж повинні бути під боком у міського голови…

Тож 30 років поспіль щочетверга люди ходили у "білий дім" за газетою, і кілька з них (Віталій Васильович Дронов, наприклад) висловили бажання продовжувати отримувати газету в адмінбудівлі, бо на вул. Героїв України, 42 (наша нова адреса), їм важко підніматися.

Ми домовилися з черговими виконкому про необтяжливу послугу – видати підписану адресно газету працівникам виконкому (Віктору Самоляку, Олександру Кондратенку, Василю Кореняку та іншим), коли вони будуть проходити повз їхнє робоче місце), а заодно і п’ятьом людям поважного віку, які прийдуть і звернуться. Усе було добре, ніхто не заперечував, аж тут Андрій Іванович "вийшов з берегів" і вирішив вказати мені, де саме я повинна розповсюджувати свою приватну газету. Ключове слово "приватна". Він, напевне, не знає, що всі газети нині приватні, навіть аж занадто лояльні до нього "Вісті Світловодщини" Абрамкіної і "Світловодськ Інформ" Сікорського. Ще не так давно вони розліталися по приміщенню виконкому метеликом, а тепер, здається, зачаїлися до наступних виборів.

Отже, о 10:15 пішла я до міського голови забрати газети передплатників "Вечірки". Зайшла до кабінету, застала там Маліцького з секретарем ради Тетяниченком, привіталася і попросила віддати мені газети.

Андрій Іванович підскочив з крісла і заволав: "Чого ви їх сюди заносите? Вийдіть, будь ласка, звідси! Виходьте бігом! Виходьте бігом!" – а сам мерщій у кімнату відпочинку з санвузлом.

Я вже подумала, що доведеться його звідти витягати. Відкрила двері і попросила не ховатися від мене у туалеті. Ні, він вийшов сам і з газетами.

Тут вирішив вставити слово Тетяниченко: "Пишете чуш всяку, госпаді. Замовлення виконали і йдіть. Совісті у вас немає!"

На моє запитання, чи є у нього совість, упевнено відповів: "У мене, канєшно, єсть".

"Тоді що ви тут робите?" – питаю.

"У якому сенсі?" – насторожився секретар.

Тільки я почала про сенс, про те, що на сайті ради – офіційному джерелі публічної інформації – 28 сесія, а вчора скликали 32-гу, як знову подав голос міський голова: "Будете рахувати номер сесії, ідіть в апарат ради…" – і почав виштовхувати мене з кабінету. Буквально.

"А ну прибери руки!" – це вже я не втрималася і підвищила голос без всякої поваги до очільника міста.

"Це не ваша тут діяльність!" – заявив мені Маліцький уже біля вхідних дверей у кабінет, і я зробила висновок, що він і на десять відсотків не готовий до своєї посади, бо місце діяльності журналіста - і кабінет міського голови зокрема.

"Ви будете розказувати про приватну газету, там, де ви пишете неправду?! А ви узяли коментар, ви узяли коментар, апарат ради, коли сесія, який номер сесії… Підіть зараз", – не дуже складно намагався відправити мене у апарат ради Маліцький, напевне, щоб я розібралася у нумерації сесій.

Вислухати відповідь про те, що я беру офіційну інформацію про сесії з офіційного сайту громади, а там про три сесії поспіль – жодного слова, він навіть не намагався, проте завершив свій виступ ще однією заявою: "І тут ваші газети розповсюджуватися не будуть, де завгодно, на ринку, в магазинах, де завгодно, не тут".

На заперечення, що саме тут працюють передплатники, відповів незрозуміле: "Окремо!" і гримнув дверима».

На підтвердження своїх слів журналістка опублікувала диктофонний запис, зроблений під час конфлікту.

Міський голова Світловодська Андрій Маліцький опублікував у Facebook свою бачення: «Враховуючи ситуацію, що склалась сьогодні вранці (ред.: 12 серпня) та прочитавши статтю, що опублікована на сайті "Світловодськ вечірній", хочу надати свій коментар та наголосити автору статті про відповідальність за достовірність інформації, яка подається для читачів вищезазначеної газети. По-перше, згідно з Законом України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації", газета "Світловодськ вечірній" має приватну форму власності і проводить свою господарську діяльність для читачів на платній основі.

Згідно з Законом України "Про оренду державного та комунального майна", заборонено передавати в оренду приміщення адміністративної будівлі для комерційних цілей, в тому числі і журналістської діяльності. Редакція газети до закінчення договору, який був чинний до 01.03.2022, була належним чином повідомлена про неможливість подальшого розташування в приміщенні виконавчого комітету. Тому з власної ініціативи зазначена редакція достроково подала заяву про розірвання договору та з 1 січня звільнила приміщення виконавчого комітету.

Але 11 серпня мені стало відомо, що на першому поверсі адміністративної будівлі у працівників виконавчого комітету розповсюджується вищевказана газета. Знаючи те, що читачі сплачують кошти за підписку, тобто це безпосередньо проведення господарської діяльності (люди сплачують за саму газету та спосіб доставки), я забрав декілька екземплярів, що залишились, для з'ясування обставин, адже до функцій працівників виконкому розповсюдження газет не належить, це тягне за собою порушення законодавства, а саме проведення комерційної діяльності в адміністративній будівлі, що є недопустимим.

Але вже сьогодні вранці, під час проведення селекторної наради голови Кіровоградської військової адміністрації, до мене у кабінет без дозволу вломилася редакторка газети та свідомо вчинила чергову провокацію.

Листів від редакції щодо дозволів на розповсюдження газети до виконавчого комітету не надходило.

Шановна Тетяно Іванівно, звертаюсь до Вас з проханням як до керівника "Світловодська вечірнього" не влаштовувати провокації та не дискредитувати органи місцевого самоврядування, особливо під час воєнного стану!

Додатково хочу Вас проінформувати, що використовувати адміністративний ресурс в Ваших комерційних цілях заборонено законодавством. Ви за це отримуєте заробітну плату.

Мною будуть направлені відповідні звернення та вжиті заходи щодо недопущення порушень чинного законодавства. Крім того, хочу нагадати вам про журналістські стандарти та професійну етику й елементарну мораль - цими критеріями має користуватися кожен представник сфери журналістики, але, схоже, це не про вас».

Далі буде?