Україна націлилася на Крим

Перегляди: 3066

Переклад тексту з поштової розсилки The New York Times

Через тиждень після того, як вибухи знищили кілька винищувачів на російській базі в Криму, потужні вибухи прогриміли на складі боєприпасів на окупованому півострові. Це стало ще одним потужним ударом по тому, що президент Володимир Путін називає «священним місцем» і «святою землею» Росії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Високопоставлений український посадовець заявив, що відповідальність за вибухи несе елітна українська військова частина, яка діє в тилу ворога, а Міноборони Росії назвало це «диверсією».

Ця атака стала поки останнім використанням Україною прихованих сил у тилу ворога, адже вона бореться з набагато більшим і краще оснащеним противником.

Тепер постає питання, як Росія відповість на цей нахабний напад. У квітні міністерство оборони Росії попередило: якщо Україна завдасть удару по території Росії, то у відповідь Москва вдарить по «центрах прийняття рішень» у Києві.

Дмитро Медведєв, віце-голова Ради безпеки Росії та колишній президент Росії, минулого місяця пообіцяв, що «Судний день настане для всіх них там одночасно» у разі нападу України на Крим.

Крим відіграє величезну роль у відносинах між двома країнами.

Путін часто говорить про нього як про священну російську землю, і півострів був значною частиною історії Росії протягом століть.

У 1783 році Катерина Велика оголосила його частиною Російської імперії. Згодом місто Севастополь стало базою Чорноморського флоту, проклавши шлях для Росії як морської держави.

Крим увійшов до складу України 1954 року як подарунок радянського лідера Микити Хрущова. На той час це був суто символічний жест. Але коли Радянський Союз розпався в 1991 році, Росія втратила свою перлину на користь нової незалежної країни України.

Путін заявив, що виправляє цю так звану випадковість історії, коли незаконно анексував Крим у 2014 році.

Жодна дія Путіна за 22 роки його правління не викликала стільки прокремлівської ейфорії серед росіян, як майже безкровна анексія Криму. Це зміцнило його імідж лідера, відродивши Росію як велику державу. І напередодні лютневого вторгнення саме Крим Путін неодноразово називав місцем загрози безпеці з боку України, попереджаючи, що підтримувані Заходом українські спроби повернути півострів силою можуть спровокувати пряму війну між Росією і НАТО.

З початку вторгнення півострів відігравав ключову роль у військових зусиллях Росії. Війська, що висувалися з Криму, в перші тижні війни захопили території Херсонської та Запорізької областей.

Півострів надає Росії ключову матеріально-технічну підтримку для утримання її окупаційної армії, включаючи два основних залізничних сполучення, на які Росія покладається для переміщення важкої військової техніки.

Кримські авіабази використовувалися для проведення вильотів проти українських позицій, а півострів став місцем для запуску російських ракет великої дальності.