Як стати амбасадором безпеки під час війни

Перегляди: 1147

Під час повномасштабної війни особливо актуальні питання інформаційної безпеки, вчасно отриманої правдивої інформації, актуалізації нових шляхів її отримання. Перед українською громадськістю постають виклики, з якими наше суспільство не зустрічалося раніше, війна ведеться не лише фізично, а й інформаційно, до того ж усім нам доводиться будувати нове життя на руїнах старого просто зараз.

І це не лише персональні трагедії, але й загальнонаціональні, які зараз гуртують людей. Тому інформаційна діяльність громадських організацій, адміністративних, навчальних, культурних закладів, громадських діячів, соціально активних українців має бути в фокусі уваги. Її також доводиться вибудовувати та переформатовувати у складних воєнних умовах.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Саме задля цього Агенція сталого розвитку «Хмарочос» (Кропивницький) та Міжнародний благодійний фонд «Небайдужі» (Черкаси) реалізовують проєкт «Програма з адвокації громадської безпеки під час війни для лідерів громад. Ініціатор проєкту - «Фундація прав людини» за підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (The Black Sea Trust for Regional Cooperation).

Головна мета проєкту - розповісти теоретично та надати практичні інструменти тим, хто веде особисті чи проєктні сторінки в Instagram, Facebоok, YouTube, створює відео чи аудіо, пише тексти, де торкається соціально важливих та актуальних тем, може і хоче створювати інформаційно корисне та водночас безпечне середовище.

Нині питання громадської безпеки тісно переплітаються з державною. Все, починаючи від фіксації воєнних злочинів росіян, до актуальної інформації в чатах ОСББ, стосується кожного окремо і громади загалом. Інструменти та знання саме для налагодження партнерства, кооперації, взаємної допомоги на всіх рівнях і отримували учасники школи-тренінгу.

Завдяки кооперації можна бути як помічниками органів місцевого самоврядування, місцевої громади, так і працювати індивідуально - бути блогером, громадським активістом, ініціюючи інформаційно-адвокаційні кампанії тощо. Актуальних питань безліч: озвучення голосів волонтерів, яким потрібна інформаційна підтримка, допомога людям, що рятуються від війни, безпекові питання під час війни, співпраця з правозахисниками, кібербезпека та безліч інших.

До участі в першій школі-тренінгу «Цифровий блогінг та громадська безпека у воєнний час», що тривала з 7 по 10 серпня, долучилася активна молодь, зокрема молодіжні ради Черкас та Кропивницького, громадські діячі, волонтери, соціальні працівники, бібліотекарі та освітяни, зокрема з-поміж внутрішньо переміщених осіб – з Маріуполя.

Тренінг «Цифровий блогінг та громадська безпека у воєнний час» пропонував для опанування такі теми:

- блогінг як інструмент адвокації громадської безпеки;

- сучасні практики сторітелінгу;

- цифрова безпека і професійні стандарти блогінгу;

- створення подкастів;

- інструменти для візуального блогінгу та арт-проєктів;

- платформи для ведення авторських блог-проєктів (YouTube, Stream Yard, Medium тощо).

Однім зі спікерів школи тренінгу був Микола Сульжук - представник управління дотримання прав людини Національної поліції України, капітан поліції. Від нього учасники почули про правозахисну та гуманітарну діяльність поліції під час війни, принципи взаємодії, роботу у сфері правоохорони, комунікації та інформування.

Від Наталії Фенько, викладачки та тренерки зі сторітелінгу, учасники дізналися про сучасні практики сторітелінгу для тих, хто хоче працювати з різними медіаформами та висвітлювати суспільно важливі історії та теми, інструменти сторітелінгу, цифрову безпеку і професійні стандарти блогінгу, успішне оформлення сторінок у соціальних мережах.

Як створити подкаст-проєкт та розвивати соціально важливі теми, зокрема тему громадської безпеки, говорили з радіоведучим та автором подкастів Кирилом Поліщуком та журналісткою з досвідом успішної реалізації подкастів - Анастасією Зубовою. Учасники та учасниці разом з Кирилом розглядали технічні нюанси, побудову сюжету, драматургію, важливі складові та шлях від ідеї до публікації подкасту на спеціалізованих платформах. А також працювали в групах над створенням прототипу подкасту на важливу соціальну тему.

«Сьогодні кожен і кожна з нас може бути частиною інформаційно-просвітницького війська, - зазначила керівниця «Хмарочосу» Ірина Ткаченко. - Маючи певні компетенції з медіаграмотності, громадської журналістики та соціального згуртування, ми можемо допомагати людям отримувати корисну інформацію, готувати інформаційні матеріали та спростовувати фейки, створювати безпекові ініціативи, які б згуртовували людей і допомагали вирішувати певні проблемні питання. Проєкт відкриває можливості для навчання та створення мережі амбасадорів безпеки у громаді, яка активно співпрацюватиме з поліцією, громадськими організаціями, проактивними спільнотами задля сталого розвитку громади та протидії ворогу на інформаційному полі бою».

Під керівництвом Ірини Ткаченко, Анни Ліщини та Вікторії Поліщук, майстринь школи з Агенції сталого розвитку «Хмарочос», опановували практики соціальної взаємодії за допомогою освітніх ігор-симуляторів «Країна гідності» та «Бути жінкою». Також Вікторія Поліщук та Анна Ліщина в останній день школи розповідали про практичні інструменти для блогу: онлайновий інструмент для створення дизайнів - Canva, YouTube як інструмент для блогерських подкастів, інструмент для стрімів та інтерв'ю - Stream Yard.

Влучно прокоментувала суть заходу одна з його учасниць: «Якщо від початку війни важливим було робити хоча б щось, щоб допомогти собі та іншим, то зараз необхідно розуміти що саме, та де ти робиш».

Анонси про наступні події в Кропивницькому проєкту шукайте на сторінці ГО Агенція сталого розвитку «Хмарочос».