Оля Гаврилова. 01.05.2007 - 24.09.2018

Перегляди: 6949

У ніч на 24 вересня 2018 року в коридорі реанімації Кіровоградської дитячої обласної лікарні були двоє. Володимир Гаврилов намагався вмоститися на незручному диванчику. Сон не йшов. У голові важко крутилися думки, міняли одна одну, розбивалися на друзки і знову збиралися у глевку купу. Його мама Лариса Стародубець сиділа на стільчику ближче до дверей палати.

О першій двадцять до них вийшов черговий лікар. Поправив окуляри на переніссі і тихо сказав:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Мені дуже шкода, але вашої Олі більше немає...

Життя і смерть

- Якою вона була? Весела, енергійна, відкрита, балакуча. Дуже сильно любила життя. Дуже любила море. Щороку їздили на море, зазвичай відпочивали у Затоці. Коли була ще зовсім маленька, до 2014 року, їздили і в Крим, - говоримо в редакції з батьками Олі Інгою Ємельяновою і Володимиром Гавриловим. - Дуже любила з друзями гуляти. Якщо стояв вибір: комп’ютер чи друзі, то завжди обирала друзів.

[caption id="attachment_135894" align="aligncenter" width="640"] Інга Ємельянова і Володимир Гаврилов. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

У березні 2018 року дівчинка поскаржилася на біль у животі. Родина звернулася до лікарів. З 19 по 23 березня Оля лежала на стаціонарі «Добруджі». Звідти її направили до обласної дитячої лікарні.

- Поліп прямої кишки (всі медичні терміни, пояснення яких взяті з «Вікіпедії» та інших відкритих джерел, - наприкінці тексту. - Авт.), - розповідає Володимир Гаврилов. - З 02.04.2018 по 19.04.2018 з цим діагнозом знаходилися у хірургічному відділенні №1 дитячої обласної лікарні. Перша ректороманоскопія була невдалою, загалом дитині тричі вводили наркоз. Зрештою нам сказали, що там не поліп, а дивертикул Меккеля, треба робити порожнинну операцію. Вже на операційному столі лікарі побачили подразнення в прямій кишці, визначили це як НВК — неспецифічний виразковий коліт або ж хворобу Крона (під питанням). Відповідно, порожнинну операцію скасували.

16 квітня Оля побувала на консультації у педіатра Надії Котарєвої. Та призначила сульфасалазин (три пігулки на добу).

- Котарєва вбила нашу Олєчку, - стверджує Володимир. - Саме вона винна у смерті нашої доньки.

[caption id="attachment_135901" align="aligncenter" width="640"] Скрін-шот з сайту Кіровоградської обласної дитячої лікарні[/caption]

Історія хвороби

- Я не знаю, що робила б без нього, - каже Інга Ємельянова про свого чоловіка. - У мене б опустилися руки. А Володя зібрав докупи всі документи, склав хронологію: що коли призначали, яка була температура і так далі. Думаю, якби не він, ніхто б нічого не розслідував узагалі.

Перебіг хвороби далі - зі слів Володимира Гаврилова. Хронологія підтверджується медичною документацією, але батько дівчинки робить і свої висновки та нотатки, виділені далі курсивом.

29 квітня (всі події відбуваються у 2018 році): ввечері температура 37,2.

30 квітня: зранку з’явився висип на обличчі, ввечері температура піднялася до 39,2.

1 травня (день народження Олі): температура о 17:20 - 39 (нежиті, кашлю немає), висип розповсюдився на все тіло. О 22:30 викликали швидку, дитині вкололи анальгін і но-шпу. Температура знизилася.

7-16 травня: стаціонар педіатричного відділення дитячої обласної лікарні (ДОЛ). Лікар - Надія Котарєва. З 10-го по 13-те - температура майже постійно тримається на рівні 37,4, висип. Котарєва не скасовує прийом сульфасалазину і стверджує, що алергія - це реакція не на цей препарат.

16 травня: Олю виписали з ДОЛ і направили на дообстеження в Охматдит.

17-24 травня: стаціонар інфекційно-діагностичного відділення Охматдиту. Діагноз - хронічний неінфекційний коліт, але треба ще зателефонувати 8 червня, бо НВК - під питанням.

8 червня: дзвінок в Охматдит, діагноз НВК зняли остаточно, лишивши хронічний неінфекційний коліт, і попросили показатися через два місяці.

6 серпня: Охматдит, лікарка Раїса Мостовенко: хронічний неінфекційний коліт під медичною ремісією, добову норму сульфасалазину слід зменшити до двох пігулок.

14 серпня: ДОЛ, Надія Котарєва. Оля на стан здоров’я не скаржиться.

15 серпня: аналіз крові в ДОЛ показав, що рівень тромбоцитів нижчий нормального: 105 тис./мкл крові при нормі 150-300 тис./мкл.

20 серпня: ще один аналіз крові в ДОЛ. Рівень тромбоцитів - 69 тис./мкл.

22 серпня: мієлограма в ДОЛ.

23 серпня: після результатів мієлограми Олі призначили дексаметазон. На наше запитання до Котарєвої, який результат мієлограми, вона відповіла, що все добре, є невеликі зміни, але нічого страшного, це нормально.

[caption id="attachment_135895" align="aligncenter" width="640"] Оля за місяць до смерті, 24 серпня 2018 року. Фото: Instagram[/caption]

28 серпня: знову аналіз крові в ДОЛ. Тромбоцити - 45 тис./мкл.

31 серпня: аналіз крові в ДОЛ. Рівень тромбоцитів трохи зріс - 52 тис./мкл. На запитання про припинення прийому сульфасалазину і чи не міг він викликати зміни в крові, Котарєва відповіла, що це не сульфасалазин.

1 вересня: Оля побувала на першому дзвонику в своїй школі. Опісля - ДОЛ, Надія Котарєва повертає добову дозу сульфасалазину до трьох пігулок.

2 вересня: чорні гематоми в роті, на шиї і грудях дівчинки - нові висипи у вигляді маленьких кров’яних точок. Зідзвонилися з Надією Котарєвою, та сказала, що треба терміново їхати до лікарні. Перед крапельницею заміряли рівень тромбоцитів - 9 тис./мкл, після крапельниці рівень понизився до 7 тис./мкл. О 21:30 Олю перевели до реанімації, де вона пробула до ранку.

3 (або 4) вересня: Інга Ємельянова зателефонувала Раїсі Мостовенко (Охматдит) і розповіла про те, як лікують Олю. Мостовенко: «Що вони там роблять, чому така кінська доза гормонів? Якщо не вміють лікувати, нехай направляють в Охматдит!» На запитання, чи міг сульфасалазин викликати зміни в крові і чи варто припинити його пити, вона відповіла, що це не сульфасалазин і варто приймати його і надалі.

Водночас Надія Котарєва, стверджує Володимир Гаврилов, переводити Олю до Охматдиту відмовилася, пояснивши це низьким рівнем тромбоцитів і, відтак, ризиком виникнення летальної травми (будь-який поріз може стати смертельним).

4 вересня: стан дитини погіршився.

[caption id="attachment_135896" align="aligncenter" width="640"] Оля в дитячій обласній лікарні 4 вересня 2018 року. Фото з сімейного архіву[/caption]

5 вересня: стан погіршується й далі, біля ока - гематома, яка дедалі збільшується.

7 вересня: гематома з’являється і над іншим оком, висока температура.

8 вересня, 8:30: Олю знову кладуть у реанімацію. Близько восьмої вечора до неї пускають батьків і бабусю Ларису: дитина лежала на спині, очі відкриті повністю, але дивляться в різні боки, рот відкритий, кровоточили ясна, ліва ніжка зігнута в коліні, права витягнута, лівою рукою робила хапальні рухи (сильно стиснула лівою долонею бабусин палець). Не розмовляла, запитань ніби не чула. Імовірно, сьомого в Олі був інсульт.

У ніч з 8 на 9 вересня Інга й Володимир об’їздили все місто в пошуках тромбоконцентрату, введення якого могло би підвищити рівень тромбоцитів. Об 11 ранку 9 вересня через знайомих вийшли на керівництво обласної станції переливання крові. Там пообіцяли - і дотримали слова - наступного дня прислати донорів (процес виготовлення тромбоконцентрату - складніший, ніж звичайний забір крові, тому не допомогли просто зразу).

Ранок 11 вересня, після введення тромбоконцентрату: не могли взяти кров з пальця, бо вона дуже швидко зверталася. Того ж дня пізніше - консультація з лікаркою Інституту педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О. М. Лук’янової Оксаною Гладишко: ваша дитина в комі, це може бути наслідком вживання сульфасалазину.

5:00 16 вересня: наступний ступінь коми, можливо, ще один інсульт. Олю підключають до апарату штучного дихання.

17 вересня: стан вкрай критичний.

24 вересня: Олі не стало. Офіційна причина смерті - внутрішньомозковий крововилив у стовбур мозку.

Слідство, суд і Надія Котарєва

Як заведено у таких випадках, департамент охорони здоров’я облдержадміністрації створив спеціальну комісію. У діях лікарів (і, зокрема, Надії Котарєвої) порушень не знайшли.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження і провели свою перевірку. У висновку експерта Головного бюро судово-медичної експертизи №363/19 від 7.12.2020 чорним на білому після переліку встановлених недоліків у лікуванні написано: «...між цими недоліками та настанням смерті дитини Гаврилової О. В. вбачається прямий причинно-наслідковий зв’язок».

Нині тривають суди, чергове засідання провів слідчий суддя Ленінського райсуду Кропивницького Леонід Плохотніченко вчора, 5 вересня. Він допитав Володимира Гаврилова, Інга Ємельянова через свій емоційний стан відповідати на запитання служителя Феміди відмовилася. До завершення слухань, здається, неблизько - до матеріалів справи ще мають долучити оригінали медичних документів, заслухати позицію Надії Котарєвої та її захисту тощо.

З лікаркою, яку батько Олі звинувачує у смерті дівчинки, ми поговорили по телефону напередодні.

- Все, що стосується цієї справи... Ми вже рік ходимо по судах, - сказала Надія Котарєва. - Це велике горе і для батьків, і для лікарів. Чи бажала я смерті дитини? Звісно, ні. Жоден лікар не бажає смерті свого пацієнта. Та й узагалі я не маю права щось про це розповідати, бо це лікарська таємниця. Закінчаться суди — я відповім на всі ваші запитання.

[caption id="attachment_135900" align="aligncenter" width="640"] Переписка Інги Ємельянової з донькою[/caption]

Медичні терміни

Ректороманоскопія - медичне обстеження товстої кишки від прямої кишки до найближчої частини товстої кишки — сигмоподібної кишки. Є одним із варіантів ендоскопії. Застосовується для виявлення уражень внутрішньої частини прямої та дистальної частки сигмоподібної кишки. Існує два типи ректороманоскопії: гнучка, при якій використовується гнучкий ендоскоп, і жорстка, при якій використовується жорсткий ректороманоскоп.

Дивертикул Меккеля - найпоширеніша вроджена патологія, яка уражає до 4% населення. Це випинання на стінці кишки. Дивертикул може утворюватися в клубовій частині тонкої кишки.

Порожнинна операція (лапаротомія) - хірургічне втручання або один з його етапів, виконується з метою відкриття повного або часткового доступу до органів черевної порожнини.

НВК - неспецифічний виразковий коліт - хронічне запальне захворювання товстої кишки невідомої етіології. Супроводжується розвитком позакишкових проявів хвороби і місцевих та системних ускладнень, у тому числі раком товстої кишки.

Неінфекційний коліт - діагноз, який ставиться, коли запальні захворювання товстої кишки провокуються чинниками, не пов’язаними з бактеріальними або грибковими інфекціями.

Хвороба Крона - хронічне неспецифічне гранулематозне запалення шлунково-кишкового тракту, яке може вражати всі відділи тракту від ротової порожнини до ануса.

Сульфасалазин - синтетичний лікарський препарат, який є сполукою сульфапіридину та аміносаліцилової кислоти. Застосовується перорально. Сульфасалазин уперше синтезований у 1938 році на підставі досліджень ревматолога Нанни Шварц як препарат для лікування ревматоїдного артриту. Проте клінічні дослідження в Шотландії у 1948 році не дали позитивної відповіді щодо ефективності сульфасалазину в ревматології, натомість встановлено ефективність у лікуванні неспецифічного виразкового коліту та хвороби Крона. У 1980 році проведено нові клінічні дослідження, у яких встановлено ефективність сульфасалазину в лікуванні ревматоїдного артриту, після яких препарат став активніше застосовуватися для лікування ревматологічних захворювань.

Охматдит (охорона материнства та дитинства) - багатопрофільний діагностично-лікувальний заклад у Києві, який надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу дитячому населенню України. Найбільша дитяча лікарня в Україні.

Тромбоцити - найменші з трьох основних типів кров’яних клітин. Вони пересуваються вздовж поверхні стінок судин, які зсередини покриває шар особливих епітеліальних клітин - ендотелій. Це – дуже тонкий шар, який не дає часткам прикріплятися чи прилипати до нього. Якщо ендотелій пошкодити, то тромбоцити одними з перших реагують на травму. Вони прикріплюються до волокон, які перебувають за ендотелієм, і запобігають витіканню крові через отвір у стінці судини. Простіше кажучи, чим нижчий рівень тромбоцитів - тим гірше «звертається» кров.

Мієлограма - процентне співвідношення клітинних елементів у мазках, виготовлених із пунктатів кісткового мозку.

Дексаметазон - синтетичний препарат з групи глюкокортикоїдних гормонів. Препарат має протизапальну, протиалергічну та імуносупресивну дію.