Речник добровольчої армії Дмитро Сінченко: «Ми підпишемо мир на руїнах Кремля»

Перегляди: 2796

Українська добровольча армія — військове формування, яке офіційно існує з 2015 року, хоча перші добробати зʼявилися ще у 2014-му.

УДА створена у грудні 2015 року після виходу Дмитра Яроша та його однодумців із руху «Правий сектор». На серпень 2018 року формування залишалося незалежним, і не входило до складу ЗСУ. 14 жовтня 2018 року проголосили, що бойові частини УДА — п’ятий та восьмий батальйони, — виходять з передової. Дмитро Ярош заявив, що завданням УДА буде побудова територіальних загонів оборони.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

26 лютого 2022 року Дмитро Ярош повідомив про розгортання трьох батальйонів та окремих загонів УДА.

Речник УДА Дмитро Сінченко розповів про участь Добровольчої армії у війні з росією, особливості служби в УДА та фронтові будні.

- Чому саме Добровольча армія? В регулярній армії теж є добровольчі загони.

- За останнім законом є тероборона трьох рівнів, це, власне, територіальна оборона як підрозділи Збройних сил, є добровольчі формування територіальних громад, які фінансуються місцевими громадами, але це не є підрозділом Збройних сил по суті, і третій рівень — це партизанські загони, ними окремо опікуються ССО (сили спеціальних операцій), формують їх, готують і керують.

Українська добровольча армія не входить до перерахованих формувань. Добробати почали зʼявлятися ще у 2014 році. УДА відтоді й існує. Тоді вона створювалась як добровольчий підрозділ Правого сектору, який воював на фронті.

Я в УДА з кінця минулого року. Ще до початку повномасштабного вторгнення був на фронті в Донецькій області. В чому перевага для бійців — ми вільні у своєму виборі. Ми можемо прийти, можемо піти. А в ЗСУ ти підписуєш контракт і привʼязаний до його термінів.

- Але ж не можна просто в один момент вилізти з окопу і сказати: «Все хлопці, я додому»?

- Не під час виконання бойового завдання.

- Як дії УДА координуються з загальною стратегією ЗСУ?

- Ми проводимо всі операції за узгодженням, за співпраці та за сприяння Збройних сил України, Служби безпеки та інших силових підрозділів, все спільно. Тут швидше питання формування та забезпечення.

- Вас держава не забезпечує, правильно, лише видає автомати?

- Так, УДА існує коштом волонтерів, небайдужих громадян, і не лише з України.

- Тобто волонтери як посередники виступають?

- Так, ми формуємо запити, і нам закуповують необхідне.

- Де переважно виконуєте завдання, на передовій?

- У нас є різні підрозділи. УДА — поняття широке. Існують різні батальйони, є розвідка, є Госпітальєри — це медичний батальйон, який також по всій лінії фронту діє, але він не є на передовій, бо їм там не можна бути. Вони евакуюють поранених та надають їм медичну допомогу. І є підрозділи, які власне знаходяться в окопах разом із ЗСУ, з теробороною. Де домовимось про співпрацю, там і знаходимось.

- Чи однаково ви тоді забезпечені в порівнянні з регулярною армією, раз виконуєте одні й ті самі задачі, а постачання у вас організовується власними силами?

- Не всі підрозділи і в ЗСУ забезпечені однаково. Але в цілому - непогано. Це залежить також і від керівництва, як і в будь-якій державній структурі. У них перевага лише в тому, що фінансування стабільне і державним коштом: централізоване фінансування екіпіровки, харчування, зарплат. Ми своїх воїнів теж забезпечуємо необхідним, просто іншим шляхом.

- А який керівний склад у вас?

- У нас немає звань. У нас є лише командири підрозділів.

- Загалом чому йдуть саме в УДА?

- Є різні мотивації, з якими до нас приходять. Звичайно, переважно йдуть з ідеологічних міркувань. Але приходять і ті, кого не беруть в ЗСУ за віком, здоровʼям чи з якихось інших причин, але вони прагнуть воювати. Або просто не можуть дочекатися повістки, їм дуже пече себе десь застосувати. Такі часто затримуються у нас ненадовго. Бо після того, як вони повоювали з нами, їх набагато охочіше беруть в ЗСУ. Є ті, хто не хоче підписувати контракт. Прийшли, повоювали скільки змогли на фронті, і пішли вирішувати свої справи — повертаються до роботи, бізнесу.

- Були такі історії, щоб бізнесмен сам воював та ще й свій підрозділ забезпечував?

- Бували й такі. Насправді історій різних багато, про кожну людину можна написати цілий роман.

- До речі, а плани такі є?

- Так, я для цього зараз у фейсбуці про все пишу, щоб не забути.

- Як влаштоване побутове життя на фронті?

- Частину всього нам забезпечують ті підрозділи, яким ми допомагаємо. Навіть більшу частину. Умовно: хто знаходиться на позиціях — ті підвозять обід, і собі, і нам заодно. Частину сухпайків дають. Вони ж допомагають з логістикою. Якщо в нас щось не виходить — вони підстрахують. Інколи — навпаки, ми їдемо і можемо щось їм підвезти. Тобто, взаємодопомога. Інколи і зброєю забезпечуємо, якщо раптова атака і є чим поділитися. А загалом побут однаковий. Разом копаємо окопи, разом в них сидимо.

- Є час на відпочинок?

- Війна насправді займає меншу частину часу на фронті. Ховаємось від обстрілів, відстрілюємось самі. Але більшу частину часу доводиться чекати чи відступу, чи наступу.

- Як воно — вбивати? Навіть коли це ворог.

- Все залежить від того, яким чином це робиться. Артилеристу в цьому плані простіше, він не бачить результатів, просто натискає кнопку. Чи тим, хто скидає бомби з безпілотника. Це взагалі виглядає як компʼютерна гра на екранчику. Найскладніше ж, напевне, - ближній бій.

- Наскільки допомагає чи заважає страх?

- Якщо людина не відчуває страху, вона загине. До речі, минулого разу як я повертався з позицій, стався такий випадок: хлопець воює з 2014-го, досвідчений вояка, починається обстріл, всі ховаються по норах, а він вирішує, що не треба. Прилітає, і все — немає хлопця.

- Як у вас організована ротація?

- У нас ротація через 10 днів. Формується група, виїжджає на передову. Займає позиції і ці 10 днів виконує бойові задачі. Потім їх міняє група теж на 10 днів.

- Яка роль випадку на війні?

- Була історія, коли приїхав перший раз на позицію, мене поселили, як мені сказали, в найкращому, найнадійнішому бліндажі. Це було дійсно так, тобто він був збудований за усіма правилами, мав би витримати удар 120-го міномету, окрім прямого влучання. Я переночував там ніч. Раніше це був бліндаж медика, якого контузило, мене поселили туди лише поки його не було. А зранку йому приїхала заміна, дівчина, і її вирішили оселити в цей куток, знову ж, як у найбезпечніший. Я свої речі забрав, пішли пити каву в сусідній бліндаж. Туди ж прийшла нова медикиня. І прилетіло в той мій бліндаж, якраз у вхід, поки ми були у сусідньому.

У Миколаєві також історія була. В той момент, як на базі знаходились всього чотири людини, які в той момент були в укритті, прилетіло дві ракети, які базу знищили. Одна з ракет пробила все аж до бомбосховища і зруйнувала там стелю. На щастя, всі в той момент були або на ротації, або на завданнях.

- Як сприймається життя у Кропивницькому? Все ж тут відносно мирно, все працює, навіть розважальні заклади.

- Я нормально ставлюся до розважальних закладів і всіх проявів мирного життя. Ми для того і воюємо, щоб тил працював, щоб було звичайне життя.

- Деякі жінки переживають, що не можуть воювати безпосередньо і відчувають провину. Через це не дозволяють собі приємних дрібничок чи відпочинку, думаючи про тих, хто просто зараз воює та гине на передовій.

- До речі, у нас жінки теж воюють.

- Напишемо про це. Але все ж, чи турбує тих, хто на передовій, що умовна Оксанка зробила собі манікюр чи пішла до кавʼярні?

- Я, як і більшість військових, нормально до цього ставлюся. Звичайно, люди різні. Є військові, яких чужий відпочинок під час війни дратує. Але зазвичай це ті, яких і до війни дратували подібні речі. Це суто індивідуальні психологічні особливості, на які орієнтуватися не слід. Живіть звичайним життям. Економіка має працювати, податки - сплачуватись, відповідно, з цих податків фінансуються Збройні сили.

Потрібно відпочивати, жити повноцінним життям, і під час війни — особливо. Ворог хоче нас знищити також і психологічно. А психологічно потрібно розвантажуватись, відпочивати. Звичка страждати — це щось з радянських часів, це те, що нам навʼязувалося: ми маємо героїчно пройти певний шлях, тяжко попрацювати, щоб отримати щось хороше у далекому майбутньому.

- Чи вже видно, що змінила війна у суспільстві?

- У моєму колі спілкування мало що змінилося. Але сподіваюся, що поза моїм колом зміни є. Наприклад, бачу, що більше людей почали говорити українською.

- Чи бувають хороші росіяни?

- Є росіяни, які воюють на боці України. Ті, хто не словом, а ділом постійно підтверджує свою «хорошість» — нехай будуть хорошими.

- А як нам би справедливо було щодо них чинити, наприклад, чи варто давати українське громадянство?

- Краще їх орієнтувати на те, щоб вони йшли до себе й змінювали владу, неважливо, збройним чи іншим шляхом. Вони інакше мислять, мають інші погляди, навіть якщо зараз з нами у чомусь погоджуються і збігаються.

- В УДА є добровольці з-поміж росіян?

- У мене в підрозділі воювали і росіянин, і поляк, і француз, і зараз на позиціях сидить американець.

- Як до вас можна потрапити?

- Пройти співбесіду з командуванням, потім - навчання.

- Політика на часі під час війни?

- Треба розуміти і знати міру. Потрібна конструктивна критика, треба вказувати на проблеми, але не хейтити. Не боротися на взаємознищення. Не можна робити святих й недоторканих, потрібно критикувати, але не потрібно робити з таких дискусій війну.

- За що жити воїнам УДА, якщо служба не оплачується?

- У кожного по-різному. Комусь достатньо, що його тут погодують і одягнуть, переночувати є де. У когось є заощадження. Хтось встигає під час ротації ще й підпрацьовувати. Хоча через відсутність фінансування у нас плинність кадрів є. Хтось повоює, а потім має повертатися, бо потрібно годувати сімʼю.

- Яким бачите закінчення війни?

- Свій прогноз я оприлюднив ще у 2014 році: ми підпишемо мир на руїнах Кремля.

Всі фото: Facebook