На Кіровоградщині СБУ викрила експосадовців, які агітували у соцмережах за росію (фото)

Перегляди: 1390

СБУ припинила діяльність інтернет-агітаторів на Кіровоградщині. Серед зловмисників – колишній податківець, «люстрований» після Майдану, та ексчиновник Укрзалізниці.

Організатор мережі, здобувши фахову інженерну освіту, тривалий час працював в АТ «Укрзалізниця». Після скорочення у 2018 році зацікавився SMM та створив понад 2 сотні профілів у популярних соцмережах. Від початку широкомасштабного вторгнення рф почав використовувати їх для поширення контенту, спрямованого на виправдовування дій країни-агресора та критику діяльності української влади.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згодом він заручився підтримкою ще одного свого земляка. Зловмисник через фейковий профіль активно поширював антиукраїнський контент, визнавав анексію Криму росією правомірною. Від початку повномасштабного збройного вторгнення перейшов до закликів українців приєднуватися до сепаратистських збройних формувань та співпрацювати з ворогом.

Ще один місцевий мешканець, ексспівробітник Головного управління Державної фіскальної служби України в Кіровоградській області, який не пройшов люстрацію та був звільнений з держслужби після Майдану. Чоловік вів особисту сторінку у забороненій в Україні соцмережі «Одноклассники». У його профілі виявили публікації, які виправдовують збройну агресію рф проти України та містять заклики до підтримки держави-агресора, її збройних формувань та окупаційного режиму на тимчасово окупованих територіях, виправдання війни.

Наразі експодатківцю та організатору мініботоферми оголосили про підозру за ч.2 ст. 436 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Зловмисника, який пропагував сепаратизм, звинувачують за ч.1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Триває слідство для з’ясування усіх обставин та причетних до підривної діяльності осіб. Викрили правопорушників співробітники УСБУ в Кіровоградській області за процесуального керівництва Кіровоградської обласної прокуратури.