Правий поворот проти України може бути не за горами

Перегляди: 1080

Переклад статті з поштової розсилки The Washington Post

У віртуальному зверненні до Генеральної Асамблеї ООН минулого тижня президент України Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти фінал. Він відмовився від поступок Кремлю, закликав до військової допомоги, щоб допомогти «повернути український прапор на всю територію», і закликав міжнародне співтовариство покарати Росію за вторгнення в його країну та звірства, які російські війська скоїли після цього.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Росія буде змушена припинити цю війну, війну, яку вона розпочала, – сказав Зеленський. - Врегулювання на іншій основі не буде».

Український президент отримав овації після завершення свого виступу, що свідчить про світову симпатію до його справи. Не дивлячись на розчарування Києва двозначністю країн «позаблокового» світу, багато з яких підтримували дружні стосунки з Москвою під час війни, українські чиновники мали підстави почуватися підбадьореними після того, як дипломати направили численні суворі докори Росії на адресу ООН. Занепокоєння щодо Москви стало ще більш виразним після того, як минулого тижня вона зробила два кроки до ескалації — дала дозвіл на проведення незаконних, фіктивних «референдумів» у контрольованих Росією районах України, водночас наказавши частково мобілізувати ще близько 300 000 російських військ.

Навіть більш «нейтральні» держави висловили своє несхвалення воєнних дій Росії, які багато хто вважає такими, що порушують міжнародне право та принципи Статуту ООН. Міністр закордонних справ Китаю Ван І наполягав, що «суверенітет і територіальна цілісність усіх країн повинні поважатися». Його індійський колега Субрахманьям Джайшанкар застеріг від того, щоб «кричущі напади, скоєні серед білого дня», залишалися «безкарними».

Але навіть якщо міжнародне становище Росії зазнає подальших ударів, Україна має підстави для занепокоєння щодо зміни вітру в західних демократіях. Аналітики вже давно стурбовані стійкістю Заходу в захисті України, усвідомлюючи стурбованість щодо різкого зростання цін на енергоносії та старі підозри щодо ліберального істеблішменту в Брюсселі та Вашингтоні. Ця рішучість здебільшого збереглася, коли ми вступаємо у восьмий місяць конфлікту. Але опитування показують слабку зацікавленість деяких виборців у підтримці України, не в останню чергу через те, що їхні економічні проблеми їм ближчі.

На виборах Європа спостерігає мінімальний сплеск традиційно євроскептичних, дружніх до Росії політичних фракцій. Ультраправі виявилися головними учасниками коаліційних переговорів у Швеції. А в неділю італійські виборці обрали, ймовірно, коаліцію правих партій на чолі з ультраправими «Братами Італії» та харизматичним політиком Джорджією Мелоні.

Сама Мелоні риторично підтримувала Київ в останні місяці, але ключові союзники не приховували своєї прихильності до Кремля. Голова Ліги нативістів Маттео Сальвіні засумнівався в ефективності санкцій проти Росії. Сільвіо Берлусконі, колишній прем’єр-міністр Італії, цього місяця виступив на італійському телебаченні, щоб захистити Путіна, свого давнього друга, на світовій арені.

«Путіна до цієї спецоперації підштовхнули російське населення, його партія та його міністри, — сказав Берлусконі. - Війська мали зайти, за тиждень дійти до Києва, замінити уряд Зеленського на порядних людей і потім піти. Натомість вони зіткнулися з опором, який потім підсилювався зброєю всіх видів із заходу».

Претендент від лівоцентристів Енріко Летта різко відповів: «Ці коментарі демонструють, що в частині нашої виборчої системи, з правого боку, але не тільки, є ті, хто, коротко кажучи, каже: "Давайте зупинимо цю війну, давайте дамо Путіну те, що він хоче". Я вважаю це неприйнятним».

Правда, опитування в Європі після вторгнення 24 лютого показують значне падіння схвалення Росії та Путіна серед правих популістських партій, особливо в Італії. Але, як зазначає нещодавнє дослідження Pew, ці праві партії все ще залишаються набагато позитивнішими щодо російського режиму, ніж решта громадськості в їхніх суспільствах. Такі настрої лежать в основі суперечливої запланованої поїздки політиків німецької ультраправої партії AfD до контрольованих Росією територій України, яку було скасовано минулого тижня лише після масової негативної реакції на можливість обраних німецьких посадових осіб прямо підтримати пропагандистську машину Путіна.

Оскільки війна затягується, як серед українців, так і серед західних стратегів є побоювання, що громадський скептицизм щодо наслідків санкцій проти Росії, яка спричинила стрибок цін на енергоносії в Європі, та значних фінансових витрат на підтримку Києва може зрости. Існує також ризик зростання байдужості. Pew нещодавно виявив, що менше американців стурбовані перспективою поразки України, ніж вони були навесні, і значна більшість вважає зараз, що поточна допомога Україні є достатньою.

Це не дивно, враховуючи десятки мільярдів доларів підтримки, які вже виділила адміністрація Байдена. Pew також виявив, що американські республіканці вірять, що їхній уряд дає занадто багато Україні. Відраза до вартості війни впливає на майбутні проміжні вибори, тоді як частина республіканців, — яку підтримує колишній президент Дональд Трамп і культивує сумно дружній до Путіна ведучий Fox News Такер Карлсон, — давно симпатизує путінській Росії.

«Я вважаю, що ми на тому етапі, коли ми виділили Україні достатньо грошей», — сказав цього місяця Дж. Д. Венс, кандидат від Республіканської партії в Сенат від Огайо.

Експерти вважають, що цей раунд санкціонованого Конгресом фінансування України може стати останнім, який безперешкодно пройде через американський законодавчий орган. «Було б надто спрощено говорити, що на даний момент це одна проблема. Але виборці розмовляють з консервативними членами Конгресу, – сказала Politico Маккензі Іґлен, експерт із питань оборони правоцентристського Інституту підприємництва Америки. - Це справді йде від низів до Вашингтона, а не навпаки».

Тим часом демократи опиняються в незвичайно жахливій позиції порівняно зі своїми внутрішніми суперниками. «Українці досягають серйозних успіхів і, ймовірно, продовжуватимуть прогресувати в наступному році, — сказав The Washington Post сенатор Кріс Мерфі. - Якщо республіканці переможуть у Палаті представників і почнуть просочуватися відомості про те, що вони закінчили фінансувати Україну, це матиме потенційно катастрофічний вплив на моральний стан українців та їх здатність вести боротьбу».