Кропивницьке підприємство потрапило під санкції РНБО

Перегляди: 6833

Кропивницький завод «Цукрогідромаш» (виробництво насосів загальнопромислового та спеціального виконання) входить у сферу інтересів родини колишнього міністра оборони України, а нині - громадянина рф Павла Лебедєва, проти якого діють персональні санкції.

12 жовтня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) про застосування персональних санкцій до експрезидента Віктора Януковича, ексолігарха Сергія Курченка, ексміністра оборони Павла Лебедєва та російського олігарха Олега Дерипаски. Обмеження полягають у «блокуванні активів – тимчасовому позбавленні права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Павло Лебедєв нині знаходиться в розшуку українськими правоохоронцями й заочно перебуває під арештом, йому інкримінують державну зраду. Він навіть не дочекався офіційної відставки (27 лютого 2014 року), вирішивши втекти услід за своїм президентом і колегою по Партії регіонів Віктором Януковичем. Але якщо експрезидент обрав своїм новим місцем проживання (ну, чи йому обрали - історія поки не дала відповіді на це запитання) Ростов, то його міністр опинився у тимчасово окупованому Севастополі. Там отримав російський паспорт, там же, за останніми даними, перебуває й досі, очолює громадську організацію з допомоги севастопольцям і займається бізнесом. Повʼязана з ним група компаній «Парангон» - один з найбільших кримських забудовників.

Однак інтереси родини Лебедєва - не лише будівництво. За даними аналітичного сервісу YouControl, це ще й машинобудування, хімічна промисловість, транспорт, АПК, нерухомість та інші.

Одне з численних підприємств родини - завод «Цукрогідромаш» - знаходиться у Кропивницькому, неподалік Центрального ринку. Завод випускає промислові та спеціальні насоси, його власниця - донька колишнього міністра оборони Альона Лебедєва.

[caption id="attachment_139105" align="aligncenter" width="640"] Завод «Цукрогідромаш». Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

13 червня Офіс Генерального прокурора повідомляв: «За процесуального керівництва Київської міської прокуратури у ході розслідування кримінального провадження арештовано 645 залізничних вагонів вартістю близько 650 млн грн, що належать підприємствам родини експосадовця, якого оголошено у розшук за державну зраду. Наразі арештоване майно передано в управління АРМА.

За даними слідства, на території України здійснюють свою діяльність ряд підприємств, кінцевим бенефіціарним власником яких є родина колишнього Міністра оборони України (2012-2014 р.р.). Вони займаються поставками та реалізацією товарів на території РФ, а також виробляють обладнання для оборонно-промислового комплексу держави-агресора.

Крім того, за клопотанням прокуратури накладено арешт на інше майно цієї фінансово-промислової групи підприємств та їх власників. Зокрема, заарештовано 30 земельних ділянок, 30 обʼєктів нерухомості, у тому числі 6 цілісних майнових комплексів та корпоративні права 22 субʼєктів господарювання».

Так ж доля, скоріше всього, очікує і на кропивницький «Цукрогідромаш».