Двоє загиблих у Польщі: як війна в Україні поширилася на територію НАТО

Перегляди: 1705

Польський уряд заявив, що ракета російського виробництва впала у село Пшеводув, приблизно за п'ять миль від українського кордону.

Переклад тексту Ліз Слай, Пола Сонна і Робіна Діксона з The Washington Post

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Конфлікт в Україні перекинувся на територію НАТО у вівторок, коли ракета, яка впала на польське село, забрала життя двох людей. Росія завдала масових авіаударів по всій Україні — очевидно, що у відплату за тяжку втрату стратегічного міста Херсон.

Повні подробиці інциденту, який стався в польському селі Пшеводув, приблизно за п'ять миль від українського кордону, невідомі. У заяві Міністерства закордонних справ Польщі йдеться, що ракета російського виробництва впала на село о 15:40, убивши двох громадян Польщі. Інцидент змусив Польщу викликати посла Росії для негайних пояснень і скликати урядовий комітет з питань національної безпеки та оборони.

На прес-конференції президент Анджей Дуда заявив, що Польща не має переконливих доказів того, хто запустив ракету. Він сказав, що розслідування триває, і що Сполучені Штати висловили готовність надіслати своїх експертів для допомоги.

«Будь ласка, всі заспокойтеся, — сказав Дуда. — На своїх місцях знаходяться польські військові. Нас підтримують союзники, і зобов’язання дотримуються. Ми працюємо».

Президент Байден, виступаючи в Індонезії, де він бере участь у форумі Групи 20 разом з іншими світовими лідерами, сказав журналістам, що початкові оцінки траєкторії ракети свідчать про те, що вона навряд чи була випущена з Росії. «Є багато інформації, яка це спростовує», — сказав президент.

Коли в Європі настав сьогоднішній день, середа, лишалося незрозумілим, чи був удар навмисним, чи росіяни випустили ракету, чи то була українська ракета протиповітряної оборони, чи інший вибуховий снаряд, який впав у село. Україна використовує у своїх системах протиповітряної оборони ракети російського виробництва.

Ситуація продемонструвала ризик того, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО можуть бути втягнуті в конфлікт, окрім озброєння українських сил — саме цього Байден та його адміністрація намагалися уникнути. Оскільки Польща є членом Альянсу, Сполучені Штати зобов’язані захищати Польщу, якщо на неї нападуть і вона попросить про таку допомогу.

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що російські ракети вдарили по території Польщі у вівторок і спричинили перебої з електроенергією в Молдові, ще одному з її європейських сусідів. Ракетний удар по території НАТО є «атакою на колективну безпеку» і «значною ескалацією», додав він, закликавши партнерів і союзників України до дій.

У заяві в Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що інцидент не був результатом роботи української ППО, назвавши таке припущення «теорією змови», яку просуває Росія.

Міноборони Росії заперечило нанесення ударів по цілях біля кордону між Україною та Польщею. У своїй заяві міністерство назвало повідомлення польських ЗМІ про вибух у Пшеводуві «навмисною провокацією з метою ескалації ситуації».

«Фрагменти, оприлюднені польськими ЗМІ по гарячих слідах з місця подій у селі Пшеводув, не мають жодного стосунку до російської зброї», – йдеться у заяві.

Ситуація змусила Дуду підвищити рівень військової готовності країни та провести екстрену телефонну розмову з Байденом і генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Байден підтвердив, що запропонував допомогу США Польщі в розслідуванні інциденту, пообіцявши «з'ясувати, що саме сталося». Він та інші світові лідери, які відвідали саміт G-20, скликали екстрену зустріч перед його коротким виступом у середу вранці.

Байден також поспілкувався зі Столтенбергом, який планує головувати на зустрічі послів НАТО в середу вранці для обговорення інциденту, повідомив високопоставлений чиновник Альянсу. Речник польського уряду сказав, що Варшава може проводити консультації з союзниками по НАТО відповідно до статті 4 статуту організації, яка дозволяє країнам-членам порушувати будь-яке питання, що викликає занепокоєння, особливо пов’язане з безпекою, для обговорення в Альянсі.

Прес-секретар Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер сказав, що Міністерство оборони вивчає це питання і поки не має жодної інформації, щоб підтвердити факт нападу. Тисячі американських військовослужбовців перебувають у Польщі, допомагаючи в передачі західної зброї Україні та забезпечуючи додаткову безпеку.

Криза на кордоні між Польщею та Україною виникла, коли Росія здійснила один зі своїх наймасованіших ракетних ударів протягом майже дев’ятимісячної війни, що багато хто сприйняв як відповідь за недавні втрати на полі бою.

Столиця Київ, а також міста Харків на сході та Львів на заході були серед щонайменше 10 великих населених пунктів, які повідомили про удари після того, як сирени повітряної тривоги завили по всій країні. Обстріл стався через кілька годин після того, як Зеленський, розмовляючи по відеозв’язку, представив лідерам G-20 мирний план з 10 пунктів, який передбачав повний вихід Росії з території України.

Мери по всій Україні закликали жителів сховатися, оскільки почалися хвилі ракетних ударів. Люди юрмилися в підвалах багато годин і виходили в непроглядну темряву, оскільки удари знеструмили більшу частину країни.

Критична енергетична інфраструктура знову виявилася основною ціллю, заявили українські посадовці, як це було з серією ударів минулого місяця, що послідували за черговою гострою втратою Росії: успішною атакою України на міст, що з’єднує материкову Росію з Кримом, півостровом, який Москва анексувала в 2014 році.

У вівторок атака була набагато сильнішою, сказав Зеленський у зверненні до нації. За його словами, було випущено щонайменше 85 ракет.

Україна готувалася до помсти після відступу Росії з Херсона, що стало останньою великою невдачею на полі бою для президента Володимира Путіна. Здавши Херсон, Росія втратила контроль над єдиною регіональною столицею, яку її війська зуміли захопити з початку вторгнення.

Військово-повітряні сили України у вихідні попередили, що Росія може планувати удари по українських містах, приурочивши це до саміту G-20, який Путін відмовився відвідати. Офіційні особи заявили, що атака у вівторок є доказом того, що Москва не зацікавлена в мирних переговорах, незважаючи на публічні заяви останніх тижнів.

«Росія відповідає на потужну промову Зеленського на G-20 новим ракетним ударом, — написав у Twitter глава адміністрації Зеленського Андрій Єрмак. — Хтось серйозно думає, що Кремль дійсно хоче миру? Він вимагає послуху».

Удари Росії завдали шкоди регіонам Західної України, які зазнавали менше нападів Росії з початку війни. Львів, розташований приблизно за 40 миль від кордону з Польщею, має системи протиповітряної оборони, спрямовані на збивання російських ракет.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив у Twitter, що через страйки 80 відсотків міста залишилося без світла, крім того, не стало тепла і гарячої води.

У вівторок увечері було надто рано говорити про те, чи був удар навмисним, чи Росія цілилася в щось на території України і промахнулася, сказав посадовець, знайомий із початковими оцінками удару. Він попросив про анонімність, щоб розповісти про розслідування, яке розгортається. Удар збігся з атаками Росії на електричні підстанції та енергетичну інфраструктуру на заході України, поблизу кордону з Польщею, і багато з цих ракет вразили свої очевидні початкові цілі, сказав посадовець.

Високопоставлений європейський дипломат сказав, що інцидент у Польщі не схожий на навмисну атаку Росії, але зазначив, що потрібно зібрати більше інформації, щоб зробити офіційний висновок. «Однак суті це не змінює. Російські ракетні атаки – це ескалація, навіть якщо задіяна українська ракета, оскільки ймовірність аварій зростає», – сказав він, який, як і інші, говорив на умовах анонімності.

Якщо вибух у польському селі визнають випадковим, Сполучені Штати, ймовірно, засудять напад і звернуть увагу на посилення протиповітряної оборони Польщі, сказав Джим Таунсенд, колишній високопосадовець Пентагону та НАТО часів адміністрації Обами. Він сказав, що очікує, що НАТО прийматиме будь-які рішення зважено.

«НАТО не приймає різких рішень. Вони спочатку збирають факти, — сказав Таунсенд. — Навіть після 11 вересня їм знадобилося кілька днів, щоб переконатися, що це Аль-Каїда здійснила атаки з літаків».

Сполучені Штати задіяли статтю 5 Північноатлантичного договору у відповідь на напади 2001 року. Це був єдиний раз, коли стаття договору про колективну оборону була використана за 73-річну історію Альянсу.

Хоча ракетні обстріли у вівторок були частиною поточної стратегії Кремля щодо руйнування інфраструктури України з наближенням зими, вони також, здавалося, мали на меті продемонструвати, що Росія все ще може завдати шкоди, незважаючи на те, що її неодноразово змушували відступати з раніше зайнятих територій.

У Києві щонайменше одна людина загинула та загорілися два житлових будинки, написав мер Віталій Кличко у Twitter. Залишається незрозумілим, чи пошкодження були спричинені ракетним ударом, чи частинами ракети, збитої засобами ППО.

Мешканці київської вулиці, де удар прийшовся на один із будинків, почали шукати укриття, а потім вийшли, щоб оцінити збитки. Був страх, але й непокора. «Ми сподіваємося, що Росії не стане», — сказала 28-річна Юлія Мельник.

Біля однієї з будівель, які горіли в Києві, була електростанція, і мер Харкова на північному сході заявив, що частини цього міста були знеструмлені через пошкодження енергетичної інфраструктури.

Більшість ракет було випущено з бойових літаків, які пролітали над Ростовом і Каспійським морем, повідомляє українська авіація. За словами офіційних осіб, багато ракет разом із кількома безпілотниками Shahed іранського виробництва були збиті засобами ППО України.

Удари сталися, коли Зеленський окреслив лідерам G-20 10 умов для мирного врегулювання. Серед них — повне виведення російських військ з усіх окупованих територій, відновлення територіального суверенітету України, виплата Росією репарацій, звільнення всіх полонених і депортованих громадян України, а також притягнення до відповідальності за військові злочини.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який залишився захищати війну Росії на саміті після того, як Путін відмовився взяти участь, наполягав у вівторок на тому, що Росія готова вести переговори з Україною про припинення війни, і звинуватив Київ в ухиленні від мирних переговорів. Однак Росія все ще наполягає на тому, що Україна має змиритися з втратою незаконно анексованої території.

«Якщо хтось і відмовляється, то це Україна, і чим довше вона відмовляється, тим складніше буде погоджуватися», — сказав Лавров журналістам, повідомляють державні ЗМІ. Він назвав пропозиції України «нереалістичними та неадекватними».

Головна вимога України — щоб Росія вивела свої війська — призведе до «реального і повного припинення бойових дій», сказав Зеленський у своїй промові.