Коли у Росії закінчаться ракети, і де вона їх бере

Перегляди: 1396

[caption id="attachment_142105" align="aligncenter" width="640"] Фото: Алесь Усцінаў[/caption]

Переклад статті Лари Джейкс і Марка Сантори, The New York Times

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Обстріл з 96 ракет, випущених по Україні у вівторок, став найбільшою повітряною атакою Росії за всю війну. Але це сталося після кількох місяців заяв західних і українських посадовців про те, що запаси ракет та іншої зброї у Москви швидко зменшуються.

Незалежно від того, чи був удар по об’єктах інфраструктури давно спланованим, як кажуть українські командири, чи він став смертоносною відповіддю на відвоювання Києвом міста Херсон минулого тижня, широкомасштабна атака викликає питання про те, наскільки може бути вичерпаним арсенал Росії та чи може Москва знайти альтернативні джерела постачання зброї.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив минулого місяця, що Росія вистріляла майже 70 відсотків свого довоєнного запасу тих типів ракет, які були в основному використані під час атаки у вівторок: «Іскандер», «Калібр» і крилаті ракети повітряного базування. Тоді Резніков сказав, що у Росії залишилося лише 609 таких ракет, хоча цифри неможливо перевірити незалежно.

У звіті розвідки Міністерства оборони Великої Британії від 16 жовтня говориться, що масштабна атака на українську цивільну інфраструктуру шістьма днями раніше, швидше за все, призвела до зменшення російських запасів ракет великої дальності, «що, ймовірно, обмежить їх здатність вражати ту кількість цілей, яку вони запланують у майбутньому».

Починаючи з весни, у Пентагоні припускали, що у Москви було мало високоточних ракет, оскільки вона витратила свої запаси «досить швидко», як заявив у травні представник національної безпеки Джон Ф. Кірбі.

Як тоді Росії вдалося здійснити те, що Лінда Томас-Грінфілд, посол США в ООН, назвала, «мабуть, наймасштабнішим ракетним ударом з початку війни»?

Є чотири ймовірні сценарії.

1. Росія просить зброю в Ірану та Північної Кореї

У середу в Пентагоні міністр оборони США Ллойд Дж. Остін III заявив, що Росія намагається поповнити свій ракетний арсенал, щоб відповідати вимогам на полі бою, «тому вони звертаються до Ірану, вони звертаються до Північної Кореї». «Я справді думаю, що ці країни можуть надавати їм зброю», — наголосив він.

Рої безпілотників іранського виробництва, які атакують Україну, — зокрема, далекобійні серії «Шахед», які можуть нести 88-фунтову боєголовку та вражати цілі як камікадзе — були найновішою зброєю Росії в конфлікті.

Військово-повітряні сили України заявили, що під час атак у вівторок збили 10 безпілотників Shahed.

Цього місяця речник командування ВПС України заявив: очікується, що Іран надасть Росії балістичні ракети. Юрій Ігнат сказав, що невідомо, скільки ракет Тегеран може дати Москві, але додав, що це зброя, яка, ймовірно, буде вироблена «досить недавно» з радіусом дії приблизно від 300 до 700 кілометрів.

Сполучені Штати звинуватили Північну Корею в таємній доставці ракет і артилерійських снарядів до Росії, хоча Кірбі цього місяця заявив, що невідомо, чи були доставлені боєприпаси.

І Північна Корея, і Іран заперечують постачання Росії зброї з початку війни.

2. Росія, можливо, виробляє більше ракет

Минулого місяця президент Росії Володимир Путін оголосив про внутрішні зусилля щодо збільшення виробництва обладнання та систем, «пов’язаних із забезпеченням підтримки спеціальної військової операції» в Україні.

Janes, оборонна розвідувальна компанія, заявила, що Росія, швидше всього, накопичила мікрочіпи та іншу технологію, необхідну для створення високоточних ракет, перш ніж вторгнутися в Україну в лютому, можливо, почавши це робити кілька років тому, враховуючи погіршення відносин Москви із Заходом після незаконної анексії Криму в 2014 році.

В аналізі Janes, наданий у четвер The New York Times, зазначається, що такі мікроелектронні компоненти також використовувалися в цивільних цілях, і що Росія могла отримати їх через треті сторони, такі як держави чи приватні організації, готові ризикнути покаранням у вигляді санкцій США.

Можливо, Росія почала виробляти велику кількість «Іскандерів», «Калібрів» і крилатих ракет до вторгнення, йдеться в аналізі.

«Їх, імовірно, виробляють, поки ми це пишемо, оскільки економіка перебуває на рейках війни, і багато заводів, пов’язаних з російським військово-промисловим комплексом, працюють у три зміни і навіть у вихідні», — сказано також в аналізі.

3. Росія використовує для атак ракети ППО

За даними ВПС України, у четвер, під час наступного удару менших розмірів, Росія випустила щонайменше 10 зенітних керованих ракет С-300 по містах поблизу лінії фронту.

Ракета класу «земля-повітря» С-300, створена Росією та експортована в Азію та Східну Європу, включно з Іраном і Сирією, а також до Криму, була вперше розроблена в 1978 році для захисту від повітряних ударів. Новіші покоління ракет можуть вражати літаки, безпілотники та балістичні ракети.

Україна також використовує С-300 із власних запасів і надані іншими колишніми радянськими державами-сателітами для захисту від російських повітряних атак. Уламки ракети С-300, яка була запущена для збиття російських ракет у вівторок, вважаються причиною ненавмисного вбивства двох людей у польському селі поблизу кордону з Україною, заявили представники НАТО, США та Польщі.

Але дедалі більша залежність Росії від С-300 як зброї для ударів по наземних цілях в Україні стала одним із сигналів для військових чиновників і експертів про те, що у неї закінчуються крилаті ракети та інша, більш традиційна наступальна зброя.

4. Можливо, Росія тримала в резерві зброю для війни з НАТО

Мало хто з західних офіційних осіб має чітке уявлення про стан російського арсеналу чи точно знає, скільки ракет залишилося, сказав Марк. Ф. Канчіан, колишній морський піхотинець і збройовий стратег Білого дому, який нині працює в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Але, за його словами, західні військові вважають, що Росія довго тримала резерв ракет та іншої зброї на випадок, якщо вона вступить у війну з НАТО.

«Вони, мабуть, мають заготовку на уявну атаку НАТО, — сказав Канчіан у четвер, — можливість якої ми б розцінили як абсурдну, але вони розглядають її як реальну можливість».

«Тож частину своїх запасів вони притримують для цього», — сказав він.

Невідомо, чи використовувала Росія ці резерви для ударів у вівторок.