Зимові холоди стають зброєю

Перегляди: 1209

Переклад тексту з поштової розсилки The New York Times

Один із найпотужніших російських авіаударів за останні тижні залишив Київ та інші міста по всій Україні без світла, води й інших основних послуг. Росія посилює атаки на інфраструктуру, коли температура знижується, що викликає побоювання щодо гуманітарної катастрофи в найближчі зимові місяці.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Президент Володимир Зеленський заявив: очевидно, що Росія прагне «перетворити зимові холоди на зброю масового знищення», оскільки війна йде на десятий місяць. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, десять мільйонів українців залишилися без світла, а половина енергетичної інфраструктури країни пошкоджена або зруйнована.

Удари Росії по енергомережі змусили національну енергопостачальну компанію здійснювати поступове відключення електроенергії, залишаючи майже всіх жителів країни без світла від чотирьох до 12 годин на день.

Український уряд допомагає евакуюватися з регіонів, де не можна гарантувати достатню кількість електроенергії та тепла, включаючи Херсон, який тепер знову під контролем України.

«Простіше кажучи, ця зима буде присвячена виживанню», — сказав Ханс Клюге, регіональний директор ВООЗ у Європі. Він очікує, що цієї зими близько трьох мільйонів українців покинуть свої домівки, щоб знайти тепло та безпеку.

«Вони зіткнуться з серйозними проблемами зі здоров’ям, включаючи респіраторні інфекції, такі як Covid-19, пневмонія та грип, а також серйозним ризиком дифтерії та кору серед невакцинованих груп населення», – додав він.

У більшій частині країни вже встановилася зимова погода вже встановилася з мінусовими температурами і снігом. Україна та її союзники готуються до найгіршого.

Зеленський оголосив про національну ініціативу з підготовки тисяч тимчасових центрів для надання базових послуг — електроенергії, мобільного зв’язку, доступу до Інтернету, опалення, води та надання першої допомоги — у разі тривалих відключень. Муніципальні працівники в Києві також встановлюють 1000 опалювальних укриттів, які можуть служити бункерами для сотень людей. Запасів у цих укриттях вистачить приблизно на тиждень.

У свій останній пакет допомоги на 400 мільйонів доларів США включили понад 200 генераторів разом із боєприпасами для систем ППО NASAMS і артилерійських систем HIMARS, які вони вже відправили в Україну. Деякі європейські міста також об’єдналися, щоб розпочати перевезення генераторів в Україну.

Ще до останніх атак Росії на інфраструктуру Україна зіткнулася з гуманітарною кризою. За даними ООН, майже 18 мільйонів людей — понад 40 відсотків усього населення — потребують допомоги. Близько 14 мільйонів уже були змушені покинути свої домівки, у тому числі 6,2 мільйона внутрішньо переміщених осіб і майже 7,7 мільйона біженців.