У Кропивницькому вуличною акцією привертають увагу до проблеми домашнього насильства (фоторепортаж)

Перегляди: 950

Сьогодні, 25 листопада, розпочинається міжнародна акція протидії домашньому насильству «16 днів проти насильства», Кропивницький також долучився до її проведення.

Департамент соціальної політики міськради на площі перед будівлею провів захід для привернення уваги до проблем домашнього насильства, на якій розповідали всім охочим містянам, де можна отримати необхідну допомогу у таких ситуаціях.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Наразі у нас розпочалася всеукраїнська акція "16 днів проти насильства". Вона присвячена тому, щоб привернути увагу громадськості до проблеми домашнього та гендерно обумовленого насильства, - зазначили у департаменті. - Проблема є, вона досить масштабна, але не всі готові говорити про неї вголос. Тому у ці 16 днів у більш ніж у 100 країнах світу люди активуються, щоб ще раз привернути увагу громадськості. Найголовніше - щоб люди не боялися говорити вголос про те, що було насильство. Щоб вони знали, куди можна звернутися, щоб розірвати це коло. Наприклад, у нас працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, які допомагають постраждалим від домашнього та гендерно обумовленого насильства. Це важливо знати, бо кожна третя жінка в Європі і, за нашою статистикою, кожна п'ята в Україні стає жертвою насильства. Але не можна сказати, наскільки ця статистика прозора, бо не всі постраждалі звертаються з допомогою. Є ті, хто боїться, а є ті, які не можуть вийти з кола "сьогодні мене скривдили - завтра принесли квіти". І воно не має кінця, якщо його не розірвати. За статистикою, 95% постраждалих від насильства - жінки і діти, адже останні, навіть якщо просто є свідками насильства, то вже травмуються ним».

За допомогою можна звернутися до спеціально створених бригад соціально-психологічної допомоги, які нададуть психологічну підтримку та необхідні консультації, а також допоможуть з юридичною та медичною допомогою.

«У нас в місті працюють дві бригади, - розповіла працівниця мобільної бригади Дар’я Іщенко. - Нам надають інформацію поліція або департамент. Ми маємо відреагувати. Як мінімум подзвонити, запитати, чи потрібна допомога. Наш психолог може надати першу психологічну допомогу, бо насильство завжди має великий вплив моральний на людину. Ми можемо виїжджати одразу, разом з поліцією, якщо треба. А можемо просто виїхати до людини, у нас є водій. Ми підтримуємо постраждалих, надаємо необхідні консультації, підказуємо, до кого можна звернутися за юридичною допомогою, і так далі».

Окрім того, у приміщенні ЦНАПу в Кропивницькому сьогодні відкрилась виставка фоторобіт, на яких зображені реальні історії домашнього насильства.

Протягом наступних двох тижнів планується проведення інших заходів, спрямованих на висвітлення проблеми домашнього насильства. Анонси можна буде побачити на офіційних сторінках міської ради та ОВА у соціальних мережах.


Фото Ігоря Філіпенка, CBN

коментарі Департаменту соціальної політики та працівниці мобільної бригади Дар'ї Іщенко CBN