На Кіровоградщині за рекет на території СІЗО судитимуть «злодія в законі»

Перегляди: 817

Обвинувачений створив злочинну організацію та налагодив на території слідчого ізолятора вимагання коштів у в’язнів СІЗО та їхніх родичів. Правоохоронці задокументували чотири факти вимагання коштів.

Обвинувачений, перебуваючи у злочинному світі у статусі «злодія в законі», влітку 2018 року створив організацію зі злочинців, які раніше вже вчиняли тяжкі та особливо тяжкі злочини. Так, кримінальний авторитет призначив довірену особу на посаду так званого «смотрящого» у слідчому ізоляторі Кропивницького, який разом зі спільниками вимагав кошти з увʼязнених та громадян на волі, погрожуючи при цьому фізичним насильством потерпілим та їхнім родичам.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У 2020 році обвинувачення стосовно «смотрящого» та виконавців направили до суду. «Злодій у законі» до літа 2022 року переховувався від слідства. Згодом його затримали правоохоронці та повідомили про підозру за ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 3 ст. 255-1 (встановлення або поширення злочинного впливу) Кримінального кодексу України.

Наразі слідчі зібрали достатню кількість доказів, розслідування завершене, обвинувальний акт за ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189 (вимагання) КК України направили до суду.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Джерело: Кіровоградська обласна прокуратура