Українські безпілотники зухвало атакували дві авіабази в глибині Росії

Перегляди: 1629

Переклад статті Марії Ільюшиної, Джеффа Стайна і Девіда Л. Стерна, The Washington Post

У понеділок у глибині Росії прогриміли вибухи на двох військових об’єктах, в тому числі на аеродромі, який служив базою для бомбардувальників, що нібито використовувалися під час невпинних авіаударів Москви по критично важливій цивільній інфраструктурі України. Ця атака стала найнахабнішим ударом Києва по території Росії з початку повномасштабного вторгнення Росії дев’ять місяців тому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Російські авіаудари продовжилися через кілька годин після повідомлень про вибухи в Росії, що сталися на базі стратегічних бомбардувальників Енгельс-2 у Саратові, на Волзі, і на військовій авіабазі Дягілеве в Рязанській області.

Міноборони Росії звинуватило Україну в організації вибухів, у результаті яких загинули щонайменше троє російських військових і ще четверо отримали поранення. Київ не взяв на себе відповідальність, але високопоставлений український посадовець на умовах анонімності підтвердив, що операції були проведені українськими силами.

У заяві, опублікованій увечері в понеділок, Міністерство оборони Росії визнало атаки та заявило, що ППО перехопила українські безпілотники, що летіли дуже низько.

Обидві бази знаходяться далеко від українського кордону, і безпілотникам довелося б пролетіти до 400 миль непоміченими, щоб дістатися до них. Це свідчить про серйозні проблеми з повітряною безпекою в Росії.

У Міноборони Росії заявили, що уламки перехоплених безпілотників «незначно пошкодили» корпуси двох літаків. The Washington Post не змогла незалежно перевірити це твердження.

Російські ЗМІ повідомили, що безпілотник у понеділок вранці впав на злітно-посадкову смугу військової авіабази стратегічних бомбардувальників Енгельс-2 у південно-західній частині Саратовської області, приблизно за 350 миль від українського кордону.

Двоє військовослужбовців отримали поранення, два літаки — пошкодження, повідомляє Telegram-канал Baza, близький до російських спецслужб і МВС.

Телеграм-канал Astra повідомив, що два пошкоджені літаки були стратегічними атомними бомбардувальниками Туполєв Ту-95. Ту-95 можуть нести тип крилатих ракет, які використовуються для атаки на інфраструктуру України, але зазвичай відіграють важливу роль у стратегічних силах Росії та ядерному стримуванні.

Другий вибух стався на військовій авіабазі Дягілеве в Рязанській області, приблизно за 130 миль на південний схід від Москви. За даними російських державних ЗМІ, загинули троє людей. На базі дислокуються ядерні бомбардувальники великої дальності Ту-95 і Ту-22М.

Небажання Києва взяти на себе відповідальність за атаки відповідає напрацьованій схемі поведінки українських офіційних осіб, які навмисно дають загадкові коментарі після вибухів на стратегічно важливих російських військових об’єктах останніми місяцями.

«Земля кругла — відкриття Галілея. Астрономію в Кремлі не вивчали, віддаючи перевагу придворним астрологам, — написав у понеділок у твіттері радник президента України Михайло Подоляк, очевидно, маючи на увазі два вибухи. — Якби це було не так, вони б знали: якщо щось запускається в повітряний простір інших країн, рано чи пізно невідомі об’єкти повернуться в точку вильоту».

Минулого тижня німецький новинний сайт Der Spiegel повідомив, що на аеродромі Енгельс-2 кипить активність, ймовірно, у рамках підготовки до чергового ракетного удару по Україні, на супутникових знімках видно ряди літаків, схожих на Ту-95 і Т-160.

Якщо Україні справді вдалося за допомогою безпілотних літальних апаратів (БПЛА) дістатися до двох російських аеродромів так далеко від власних кордонів, атака стала однією з найсміливіших операцій Києва на сьогодні.

«За моєю інформацією, аеродром в Енгельсі був уражений БПЛА Ту-141 "Стриж" ще радянського виробництва», – написав у своєму популярному Telegram-каналі військовий кореспондент дружньої до Кремля газети «Комсомольская правда» Олександр Коц після заяви Міноборони РФ.

Коц здивувався, як безпілотники могли дістатися до баз непоміченими, зазначивши, що Москва знаходиться на такій же відстані.

«Таким чином він безперешкодно пролетів майже 650 км над територією РФ, — написав Коц. — Стелс-технологія була освоєна в СРС задовго до того, як стала трендом? Ви ж знаєте, що до Москви від українського кордону менше 650 км».

Ще один російський військовий блогер Дмитро Конаніхін назвав удар по ядерних бомбардувальниках конфузом. «Стратегічні ядерні сили Росії можна перемогти копійчаними дронами».

Через кілька годин після повідомлень про два вибухи по всій Україні завили сирени повітряної тривоги, Росія запустила нову хвилю ракет.

У селі Новософіївка Запорізької області загинуло щонайменше двоє людей, повідомив посадовець Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Багато російських ракет знищила українська протиповітряна оборона, але принаймні деякі з них вразили об’єкти інфраструктури, і з’явилися нові повідомлення про збої в електропостачанні, зокрема в сусідній Молдові.

У Києві влада закликала жителів, багато з яких уже стомилися від нових і нових ударів, сховатися в притулках. Тисячі столичних жителів швидко спустилися під землю, в тому числі на станції метро.

Вже два тижні ходять чутки про те, що Росія готує більш масштабну атаку на інфраструктуру України, заявив у телефонному інтерв’ю депутат Київської міської ради Георгій Ясінський.

«Ми люди розумні — і це не ігноруємо, — сказав Ясінський. — Усі очікували удару, але люди вважають, що наступний буде більш серйозним».

Під час телефонної розмови минулого тижня президент Росії Володимир Путін сказав канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, що удари по інфраструктурі України були «вимушеними та неминучими» через атаки України на російські об’єкти, в тому числі Кримський міст, і через військову підтримку України Заходом.

Але російська ракетна кампанія, яка почалася на початку жовтня, схоже, відображає визнання Путіним невдач його армії та того, що йому не вдасться завоювати і захопити всю Україну, як він сподівався.

Після невдачі з узяттям Києва навесні, а потім витіснення у вересні з території, яку вони окупували на північному сході Харківської області, останніми тижнями російські війська були змушені відступити з Херсона на півдні, незважаючи на заяви Москви, що місто анексоване.

Не досягнувши своїх цілей на полі бою, Кремль тепер, здається, має намір залишити мільйони українців без світла, тепла та води в холодні зимові місяці, що підвищує можливість гуманітарної катастрофи. Це, однак, лише зміцнило рішучість українців чинити опір російським загарбникам.

Провоєнні коментатори в Росії висловили занепокоєння ударами по двох авіабазах.

«Такий неочікуваний і нахабний удар по базі однієї з частин [ядерної] тріади публічно демонструє їхню вразливість перед простими звичайними засобами ураження і свідчить про те, що робота з бойового забезпечення фактично зведена до нуля», – повідомив у Telegram популярний блогер Военный Осведомитель.

Деякі лідери думок закликали до ще більш жорстоких ударів по українській цивільній інфраструктурі.

«Почався масований військовий гуманітарний удар по Україні. Його мета — зупинити теракти, які київський режим коїть на території Росії, — написав у своєму блозі в Telegram Сергій Марков, політик і постійний експерт на російських державних телешоу. — Можна навіть сказати, що в небі сто російських ракет, які летять з гуманітарною метою. Саме так ми повинні їх називати. Гуманітарні удари, ракети добра».

У Києві 19-річна Діана Іванченко та 27-річний Саша Желіховський, графічні дизайнери, зібралися під землею після того, як вийшли з 28-го поверху своєї офісної будівлі в центрі міста. Вони сказали, що втомилися від припинення роботи через удари, а Желіховський сказав, що їм можуть не заплатити за повний робочий день через перерви.

«Найпростіше зараз дуже складне, просто жити нормальним життям, — сказав Желіховський. — Це величезна проблема».

35-річний Дмитро Гиренко понад годину свого робочого дня переховувався на станції метро «Кловська» в центрі Києва. Минулого тижня йому відключили електроенергію та воду, які почали повертатися на вихідних, перш ніж удари в понеділок знову загнали його під землею.

«Я такий злий — такий злий, — сказав Гиренко. — Все, досить».

«Ми знаємо, через що ми страждаємо, і джерела страждань, — сказав міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю в понеділок у своєму офісі. Марченко та його команда були змушені ховатися під час авіаударів у понеділок на автостоянці міністерства. — Я не думаю, що бідність, життя без води чи електрики, нульові чи мінусові температури, де неможливе опалення, призведуть до того, що ми здамося. Це може лише створити додаткову впертість у головах наших людей, які воліють бути незалежними».