У війні з росією загинув громадський активіст з Кропивницького

Перегляди: 2966

18 грудня у війні з росією загинув крайовий отаман Буго-Гардівської паланки Українського козацтва, член Української добровольчої армії Віктор Шарий.

Віктор Шарий народився народився 14 квітня 1960 року в Чернігівській області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

22 роки прослужив у військах спеціального призначення.

Брав активну участь у громадському житті Кіровоградщини, у тому числі став одним із засновників Українського козацтва у регіоні. Сприяв відродженню українських духовних, культурних та військово-патріотичних традицій.

Навесні 2014 року підтримав ініціативу обласної ради і став співзасновником Народного ополчення Кіровоградщини задля запобігання проявам сепаратизму та тероризму в області. Брав участь у плануванні та реалізації відповідних заходів, разом з козаками неодноразово чергував на блок-постах, допомагав правоохоронцям забезпечувати порядок. Активно займався матеріальним забезпеченням учасників АТО, у 2017-2021 роках брав участь у бойових діях на Донбасі.

Отримав нагороди «За бездоганну службу» 2-3 ступенів, медалі «За відмінну військову службу» 2 ступеня, «Ювілей спеціальної розвідки», «25 років незалежності України», а також Почесну грамоту Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради, грамоти Кіровоградської міської ради, відзнаки та грамоти громадських організацій, відзнаку Кіровоградської області «За мужність і відвагу».

У 2022 році, з початком широкомасштабного вторгнення росії, також став на захист України.

«Паланковий міг би бавити внука в Данії, якого за рік часу ще не бачив, або міг би чілити десь в іншій безпечній місцині.

Та Паланковий на початку березня зібрав рюкзачок і рвонув до столиці добровольцем. Бо і раніше три роки поспіль свою відпустку проводив в добробаті в окопах степів Донеччини.

Бо як професійний військовий багато чого знає, вміє і може. Через його науку вже пройшли, напевно, пару сотень бійців. Хтось вдосконалив навички, хтось здобув новий досвід», — зазначалося 10 серпня у дописі на сторінці Української добровольчої армії (УДА) у Facebook.

Віктор Шарий, він же Паланковий, загинув 18 грудня.

«У війні з росією загинув захисник України, крайовий отаман Буго-Гардівської паланки Українського козацтва Віктор Григорович Шарий.

Мужня і світла людина, патріот, який добровольцем пішов на фронт захищати Батьківщину», — зазначив у дописі на Facebook кропивницький громадський діяч, голова Кіровоградського обласного товариства політичних в’язнів та репресованих Віктор Полтавець.


Джерела: Віктор Полтавець

Facebook-сторінка УДА