Суддя Олександрівського райсуду, якого впіймали на хабарі, судить хабарника

Перегляди: 3248

Голова Олександрівського райсуду Павло Івченко, якого підозрюють у хабарництві, сьогодні розглядатиме справу про хабарництво.

Як повідомлялося у липні 2022 року, Служба безпеки та Національне антикорупційне бюро ліквідували корупційну схему в Олександрівському районному суді Кіровоградської області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На одержанні хабара викрили голову цього суду. Той налагодив механізм «обходу» норм закону для правопорушників, у зв’язку з чим і потрапив у поле зору правоохоронців.

Його вдалося спіймати «на гарячому» – під час одержання хабара у розмірі 1000 доларів. Посадовець обіцяв громадянину, на якого чекав суд за водіння автомобіля у стані алкогольного сп’яніння, за гроші уникнути відповідальності.

З тих пір триває слідство.

За інформацією сайту «Слово і діло», мова йде про про голову Олександрівського райсуду Павла Івченка, якому раніше обрали запобіжний захід у вигляді 148 860 грн застави.

Вищий антикорупційний суд ухвалою від 28 грудня 2022 року продовжив до 28 лютого 2023-го строк дії обов'язків, покладених на голову Олександрівського районного суду Кіровоградської області Павла Івченка: «За таких обставин, враховуючи наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.3 ст.369-2 КК України, яке відповідно до ст.12 КК України відноситься до тяжких корупційних злочинів, а також існування ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, строк покладених на підозрюваного обов’язків, згідно ухвали слідчого судді від 12.09.2022 та ухвали від 02.11.2022, підлягає продовженню».

В ухвалі суду йдеться: «Продовжити на два місяці строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного, на підставі ч.5 ст.194 КПК України, у зв`язку із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави, ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 12.09.2022, у кримінальному провадженні №52022000000000215 від 12.08.2022, а саме:

- прибувати до детектива, прокурора та суду за кожною вимогою;

- не відлучатися з Кіровоградської області, в якій він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-утримуватися від спілкування із свідками, а також з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні №52022000000000215 від 12.08.2022;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Визначити термін дії обов`язків, покладених судом на підозрюваного до 28.02.2023 включно».

Також до 28 лютого ВАКС продовжив обов'язки помічницям судді Кіровського райсуду Кропивницького Світлані Муравйовій та Олені Долі, які теж є фігурантками у справі.

Наразі Павло Івченко, попри підозру у хабарництві, продовжує працювати у суді через те, що клопотання про відсторонення від роботи має надіслати слідчий. Якщо такої вимоги не надходило, керівництво не має права звільнити суддю до завершення розслідування та відповідної постанови суду у разі, якщо суд визнає його винним.

У списку справ Олександрівського районного суду, які має розглядати цей суддя, є і справа про хабарництво, найближче засідання за позовом щодо «пропозиції, обіцянки або надання неправомірної вигоди службовій особі», відбудеться сьогодні, 9 січня, о 13:00.

Примітка. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України людина вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.