У Кропивницькому через неявку свідків до суду можуть закрити слідство по справі щодо смерті 11-річної дівчинки

Перегляди: 4714

У вересні 2022-го CBN опублікувало статтю про смерть 11-річної Ольги Гаврилової. Дівчинки не стало 24 вересня 2018 року, наразі триває розгляд судової справи.

Офіційна причина смерті – внутрішньомозковий крововилив у стовбур мозку. Втім, батьки Олі впевнені, й доводять у суді, що їхня дитина вмерла через недбалість завідувачки педіатричного відділення Кіровоградської обласної клінічної дитячої лікарні Надії Котарєвої.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації тоді створив спеціальну комісію. У діях лікарів (і, зокрема, Надії Котарєвої) порушень не знайшли.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження і провели свою перевірку.

У висновку експерта Головного бюро судово-медичної експертизи №363/19 від 7.12.2020 написано: «…між недоліками лікування та настанням смерті дитини Гаврилової О. В. вбачається прямий причинно-наслідковий зв’язок».

Нині триває судовий розгляд цієї кримінальної справи, яка перебуває у провадженні судді Ленінського райсуду  Леоніда Плохотніченка.

На засідання, яке відбувалося учора, 14 лютого, вкотре намагалися викликати свідків, серед яких лікарка Кіровоградської обласної клінічної дитячої лікарні - завідувачка гематологічним відділенням Ольга Гержева, яка з різних причин вже вкотре не з’являється до суду.

[caption id="attachment_135894" align="aligncenter" width="640"] Інга Ємельянова і Володимир Гаврилов. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

Батько дівчинки, Володимир Гаврилов розповів CBN: «7 грудня ми з’ясували, які свідки мають з’явитися на судове засідання. Гержева точно знає про судові засідання, вони перетинаються із Котарєвою по роботі. Чому вона ігнорує – я не знаю. Наступне судове засідання буде 9 березня. І ось від 7 грудня до 9 березня не можуть допитати Гержеву. Гутарева - завідувача реанімаційним відділенням, якого ми теж хотіли б послухати, він прекрасно знає цю справу, я йому говорив, що вони моїй дитині навіть шансу жодного не дали. У гематологічному відділенні лежать діти, а моя дитина переїхала з педіатрії одразу у реанімацію. Вважали, що проблеми з кров’ю, але чому вона тоді не лежала в іншому відділенні? Чому її не перевели до тієї самої Гержевої? У гематології з раком крові лежать діти й у них є шанси, їм пропонують щось. Я питав, чому мені не запропонували варіантів?».

Представниця потерпілого, адвокатка Олена Прібиткова повідомила, що вже у вересні цього року спливає строк давності в цій справі, після закінчення якого провадження в справі може бути закрито, а обвинувачена уникне кримінальної відповідальності.

«Строк притягнення до кримінальної відповідальності (строк давності) спливає у вересні 2023 року, тобто після 24 вересня 2023 незалежно від того, яким буде обсяг доказів, обвинувачену притягнути до кримінальної відповідальності буде неможливо, оскільки так передбачено законом. А ми четверте засідання не можемо допитати заявлених свідків. Організувати привід до суду можливо лише у тому випадку, якщо є ознаки злісної неявки в судові засідання, тобто це має бути підтверджено документально – вони мають отримувати повістки і не приходити до суду. У такому випадку суд може застосувати привід. Але в обставинах, які маємо ми – свідки просто не отримують повістки, через що вони вважаються такими, що є не проінформованими належним чином щодо їх залучення до судового процесу. Тому, законного дієвого впливу, який би примусив свідків з’явитися до суду, немає. І це, на жаль, може тривати до кінця строку давності», - розповіла CBN Олена Прибіткова.

Прокурор Олена Ремез відмовилась від коментарів. Наступне судове засідання запланували на 9 березня 2023 року.