Контррозвідника СБУ з Кіровоградщини ув'язнили за співпрацю з росіянами

Перегляди: 7626

У Львові 32-річного контррозвідника СБУ Сергія Говоруху, який, за версією суду, передавав російським спецслужбам таємну інформацію у сфері оборони, визнали винним у державній зраді та засудили до 14 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

Затримали його у Кропивницькому 28 лютого 2022-го року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З грудня 2021-го працівник СБУ начебто передавав російським спецслужбам службову і таємну інформацію в сфері оборони. У день вторгнення він, за версією слідства, розголосив конкретне місце базування українських військових літаків СУ-25.

Окрім того, 4 січня 2022 року Говоруха начебто проінформував російські спецслужби при створення у Кропивницькому територіальної оборони, а через два дні надіслав інформацію про працівників СБУ у Херсоні.

13 січня, перебуваючи в Києві, Говоруха повідомив, що його переводять до Кропивницького і вже наступного дня інформував, що у місті є чотири потенційно небезпечні об’єкти (склади з боєприпасами, авіабомбами, байрактарами).

24 січня Говоруха надав відомості щодо кількісного складу, з анкетними та характеристиками співробітників працівників СБУ в Кропивницькому. Цього ж дня начебто надіслав номери військових частин, які знаходяться у Кропивницькому.

25 січня написав, що військові частини переведені в посилений режим і формуються списки сімей для евакуації у випадку вторгнення РФ. Ще до початку повномасштабного вторгнення, а саме 26 січня, передав інформацію щодо військових частин Кіровоградської області та їх кураторів.

24 лютого, перебуваючи на військовому аеродромі в Кіровоградській області, він нібито відправив росіянам інформацію, що там є 25 військових літаків і що вони залишаться вночі на на аеродромі — «птички ночуют на месте». Остання інформація, яку надав росіянам Говоруха, — до військової частини підвозять ракети для військових літаків та вся авіація знаходиться у військовій частині. 1 березня 2022 року аеродром на Кіровоградщині росіяни обстріляли.

За свою «співпрацю» підсудний отримав 17 тисяч гривень.

У суді Говоруха запевняв, що спілкувався з російськими спецслужбами заради того, щоб «викрити зрадників – агентурну мережу».

Безпосередній начальник Говорухи повідомив суд, що ніяких вказівок на співпрацю обвинуваченого з представниками іноземних держав він, як керівник, не давав і обвинувачений нічого йому не доповідав з приводу цього.

Говоруха вважає, що справу сфабрикували працівники СБУ в Херсонської області. Однак сталося це не через неприязні стосунки, а з бажання зробити показник.

На думку суду, пояснення обвинуваченого про його непричетність до злочину спростовуються доказами і показаннями свідків.

Говоруха народився у Знам’янському районі Кіровоградської області. З 2019 року працював оперуповноваженим Департаменту військової контррозвідки СБУ з дислокацією у місті Херсоні. Але наприкінці вересня 2021 року його перевели до Кропивницького, де він став старшим оперуповноваженим.


Джерело: «Судовий репортер»