Місія нездійсненна? У Світловодську з осені не закрита 35-та сесія міськради

Перегляди: 1911

25 жовтня 2022 року під час 35-ї сесії Світловодської міської ради депутати проголосували за дострокове припинення повноважень секретаря міськради Віталія Тетяниченка. «За» проголосувала більшість – 18 депутатів.

Кропивницький апеляційний суд 22 червня 2022 року визнав Віталія Тетяниченка винним у правопорушенні, пов’язаним з корупцією. У зв’язку з цим Національне агентство з питань запобігання корупції рекомендувало Світловодському міському голові Андрію Маліцькому ініціювати перед міською радою розгляд питання про дострокове припинення повноважень Віталія Тетяниченка.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

35-ту сесію у жовтні так і не закрили, спочатку через аварійне вимкнення світла, згодом не зібрався кворум.

На сесії 1 березня депутати не реєструвалися через свою позицію щодо порядкового номера засідання. У бланку реєстрації депутатів зазначалася 35-та - чергова, а депутати прийшли на 36-ту - позачергову сесію, яку скликали, щоб розв'язати питання форми освіти у громаді.

Журналістка CBN поговорила з міським головою Світловодська Андрієм Маліцьким. Посадовець дав коментар у телефонній розмові, втім пізніше заявив, що категорично проти того, щоб його висловлювання оприлюднили, пояснивши це тим, що, на його думку «це все коротко треба подавати» та що авторка статті не попередила, що буде його цитувати (підтвердження домовленості про цитування є у записі).

Але думки Андрія Маліцького є у відкритих джерелах - на його сторінці у Facebook у дописі від 24 січня. Скриншоти, де написано, що «депутатам, які не хочуть працювати задля громади пропоную визначитись з подальшими діями, та все ж таки почати працювати, або в разі відсутності бажання працювати - скласти свої повноваження» та про те, що «певні політичні сили та амбітні депутати вирішили в період війни влаштувати політичні перегони та полити один одного брудом» - нижче.

[gallery type="rectangular" size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="150463,150462,150461"]

На запитання, чи вважає Маліцький, що депутати саботують роботу, він відповів,  що вважає це збурюванням громади у такий спосіб «для якихось своїх цілей».

«Депутати повинні працювати в раді, повинні у законний спосіб розглядати  питання порядку денного. І відповідно приймати бюджет і зміни до бюджету. Вносячи свої пропозиції, рекомендації, зауваження саме через раду. А приходячи на сесію і кажучи, що їм щось заважає, коли вони прийшли туди, у приміщення міськради у сесійній залі, то це не більше, ніж просто відмовки», - додав міський голова.

Депутат Світловодської міської ради Володимир Похілов розповів CBN про те, як на його думку розвивалися події.

- Запропонували провести 36-ту сесію, потрібно було прийняти рішення щодо форми навчання (виносили на розгляд позачергової сесії скасування проєкту рішення Світловодської міської ради «Про визначення форми організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти комунальної власності Світловодської міської ради» від 29 серпня 2022 року №1656, - авт.).

Депутати прийшли, і нам запропонували закрити 35-ту сесію. На що було сказано, що ми спочатку проводимо 36-ту, приймаємо питання щодо форми навчання у закладах освіти, а потім закриваємо всі інші сесії. Там у нас розпочата вже і 37 сесія. Так не буває, але у нас у Світловодську може таке бути. Міський голова був проти, сесія не відбулася.

- Питання також і щодо роботи секретаря міськради?

- Так, інше питання щодо секретаря. Восени депутати проголосували про припинення його повноважень. Була сесія, було таємне голосування, він має рішення суду про корупцію.

- Депутати вважають дії секретаря неправомірними?

- Замість того, щоб виступати якимось містком між головою міським і депутатами, він зайняв таку конфронтаційну позицію і тому висловлена недовіра, і так далі. Міський голова нас не чує, йому кажуть, що з цим секретарем більшість працювати не буде, але ні погоджувальних рад не проводиться, ні на жодній комісії він не був.

- Пропонували іншу кандидатуру на посаду секретаря?

- Кандидатур інших немає, запропонували міському голові визначитися з кандидатурою.

- Є ініціативи щодо того, як розв'язати ці питання?

- Вийшло розпорядження міського голови про скликання 36-ї сесії 15 березня. Але знову ж, позиція більшості за те, щоб проводили 36-ту, якщо ми закриємо попередню. Хоча по 35-й сесії є вже рішення, які підписані, вони в роботі. Ніде не написано, що ми не можемо провести 36-ту, не закривши 35-ту. Я думаю, що 15-го знову нічого не відбудеться. Депутати готували лист до Кіровоградської ОВА. Якщо мер не чує, то нехай втрутиться керівництво.

Наступна сесія Світловодської міської ради має відбутися завтра, 15 березня. Окрім інших, вже декілька місяців залишаються не розглянутими питання бюджету громади.