П'ятнадцята сесія облради: 35 депутатів підтримують звільнення голови облради Сергія Шульги

Перегляди: 1720

Сьогодні, 31 березня, на п'ятнадцятій сесії Кіровоградської обласної ради депутат Олександр Горбунов за підтримки міжфракційної коаліції депутатів запропонував винести на розгляд законопроєкт про звільнення голови обласної ради Сергія Шульгу.

«Пропозиція викликана тим, що, мабуть, не вдалося Сергію Павловичу об'єднати зусилля та об'єднати фракції. На сьогодні більшість депутатів вимагає поставити це питання на голосування. У кожній фракції є представник у бюджетній комісії. Бюджетна комісія одноголосно прийняла рішення 12 січня – останнім пунктом у проєкті рішення було сказано: «Ми доручили голові обласної ради прозвітувати на найближчій або позачерговій сесії щодо публічної діяльності обласної ради та комунальних підприємств. На останній сесії, яка відбулася 29 березня, я вкотре задав Сергію Павловичу питання щодо звіту. Чому звіт комунальних підприємств це допит тет-а-тет директора і голови облради? Чому звіти комунальних підприємств не відбуваються на комісіях? Чому не запрошуються представники фракцій на звіт?» – зазначив Олександр Горбунов.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Окрім того, чиновник виніс питання про блокування апаратом ради окремих депутатських пропозицій.

«У нас патова ситуація. Голова не може провести вже декілька сесій поспіль. Депутати відмовляються співпрацювати з головою, який не реагує на їх пропозиції. Вони не ставляться на голосування, немає контакту. В принципі це уособлення влади паном Шульгою в обласній раді, хоча його обрали старшим серед рівних», - сказав Горбунов.

Більшість депутатів наполягали на внесені на порядок денний питання про звільнення Сергія Шульги.

У той час депутатка від забороненої партії ОПЗЖ Лариса Давиденко переконувала, що пропозиція про звільнення є безпідставною, а окрім того, висунення проєкту рішення на розгляд сесії є незаконним. Депутатка намагалася переконати колег оголосити перерву у сесії на 10 днів та навіть намагалася блокувати її проведення, забравши у голови облради та його заступника картки для голосування.

Після годинної перерви депутати надали документи повторно. Апарат облради повернув проєкт рішення, пояснюючи це висновками фахової експертизи, яка вирішила, що документ «некомплектний».

Голова облради намагався повернутися до порядку денного, але частина депутатів продовжувала наполягати на голосуванні за поставлення на порядок денний питання звільнення Сергія Шульги.

Після ще однієї перерви депутатка Марина Осіпова запропонувала голосувати за всіма пунктами порядку денного окремо.

Сергій Шульга поставив на голосування окремо питання про зміни до обласного бюджету, але депутати здебільшого проігнорували його. Вони продовжували наполягати на пропозиції депутата Горбунова.

«Шановні колеги, я заявляю від імені фракції «Батьківщина», що голова обласної ради заблокував роботу сесії і депутати нашої фракції не братимуть у ній участь, поки Сергій Шульга не проводитиме її у законний спосіб», – зазначив лідер фракції Олександр Чорноіваненко.

Загалом сесійну залу покинули більшість депутатів. Залишились лише 20 посадовців, тому сесія вважається не повноважною.

«Сьогодні окремі депутати подали пропозицію щодо висловлення мені недовіри, але її подали з порушенням регламенту, тому що регламент передбачає подати його завчасно, з аргументацією і поясненням, чому висловлена недовіра. Окрім того, повинен бути час, щоб я мав право прозвітувати, зустрітися з комісіями. Депутати не захотіли піти таким шляхом, вони хотіли прийняти це рішення відразу, тому і пропонували внести його у порядок денний. Тому їм відмовили, бо це порушення чинного законодавства. Далі намагалися проголосувати в цілому, оскільки в цілому не проголосували, регламент передбачав голосування по кожному питанню окремо. Але депутати проігнорували», – розповів голова обласної ради Сергій Шульга.

Посадовець зазначив, що депутати, скоріш за все, проводитимуть президію чи перемовини для визначення дати наступного засідання. Ймовірно, що це станеться наприкінці наступного тижня.

«Ми запрошували депутатів коли були слухання, ці слухання не відбувалися зі мною особисто, вони проходили з депутатами. Це маніпулювання фактами. Мене два роки намагаються зняти, тому я готовий до будь-якої ситуації», - зазначив Сергій Шульга.

На п'ятнадцятому сесійному засіданні Кіровоградської обласної ради депутати мали розглянути 29 питань, зокрема про внесення змін до обласного бюджету, а також про роботу підприємства «Дніпро-Кіровоград» та закупівлю гамма-терапевтичного апарату для онкологічного центру.