Кропивницька етнолабораторія представила колекцію реплік традиційного одягу (фото)

Перегляди: 655

Кропивницька Етнолабораторія «Баба Єлька» на садибі «Вершина» в селі Розумівка Олександрівської громади представила колекцію традиційного одягу, присвятивши подію річниці проєкту «Баба Єлька. Мода».

«Баба Єлька» - колектив однодумців, які на волонтерських засадах досліджують культуру, традиції, звичаї Кіровоградщині, фіксують та популяризують їх. Одним із напрямків роботи етнолабораторії є дослідження та відродження старовинного одягу, притаманному нашому регіону.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Задум з'явився давно, але активно втілювати саме пошиття реплік одягу вдалося розпочати лише минулого року. Ідея створити колекцію «Баба Єлька. Мода» з'явилася у нас давно, але одна справа мріяти, інша - робити. Оскільки ми не майстрині з пошиття одягу то ми шукали придивлялися до людей, які б могли бути нашими партнерами. І 18 травня рік тому до нас в етнолабораторію зайшла Аліка (це псевдонім нашої майстрині, з якою ми співпрацюємо), і вона запитала, чи не потрібна нам кравчиня. Ми сказали, що потрібна, і так почалася наша співпраця», - повідомила журналістам CBN Інна Тільнова, співзасновниця етнолабораторії.

Інна Тільнова розповіла, що першою річчю, яку пошили, була юпка - верхній жіночий одяг з довгими рукавами та складками позаду. Вона пошита за зразком юпки, яку приніс до етнолабораторії Дмитро Васильєв, кропивничанин, бабуся його успадкувала ці речі від своєї свекрухи з Полтавщини. Цю річ пошили, бо не мали зразків подібних речей з Кіровоградщини, а оскільки його бабуся жила на Кіровоградщині, то вирішили, що це буде логічним.

Паралельно колектив «Баби Єльки» досліджував традиційний одяг.

«Під час експедицій ми завжди запитували у бабусь, просили описати одяг, у якому ходили їхні батьки, мами, бабуся, прабабусі, і таким чином ми сформували образ українця, який жив на початку XX сторіччя на Кіровоградщині і який вбирався у такий комплект одягу. Крім того, ми співпрацювали й співпрацюємо з Обласним краєзнавчим музеєм», - повідомила Інна Тільнова.

Моделі, які представили вбрання, крім того, що показали колекцію «Баби Єльки», також одягнули власні речі, яке раніше замовляли у рамках проєкту «Баба Єлька. Мода», а також хустки з вибійкою від творчої майстерні «Будяк кучерявий», засновником якої є кропивничанин Костянтин Данильченко.

Інна Тільнова говорить, що глобальна мета проєкту – «перевдягнути» дівчаток, дівчат, пані із китайських вишиванок з маками, волошками та соняшниками у традиційні сорочки й спідниці, зняти пластикові намиста і показати красиву кераміку чи коралі, повернутися до стилю й шляхетності традиційного українського одягу.

Побачити старовинні речі у Кропивницькому можна в Етнолабораторії «Баба Єлька». Контактна інформація на сайті - https://babayelka.kr.ua/

Фото: Мирослава Липа, CBN.