Вандальне викошування чи боротьба за благоустрій: що відбувається із зеленими зонами у Кропивницькому

Перегляди: 2004

Неабияку кількість суперечок серед кропивничан, особливо у соціальних мережах, викликає тема викошування трави у Кропивницькому. Хтось виступає за тотальний покіс, хтось наполягає на тому, що квітники мають бути збереженими. Як аргументи наводяться екологічний стан міста та самопочуття людей, які страждають на алергічні захворювання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Петиція щодо заборони вандального викошування газонів

Кропивничанин Максим Парафілов створив електрону петицію щодо заборони вандального викошування газонів, за допомогою якої хоче привернути увагу до збереження частини дикорослих та висаджених містянами рослин.

«Ми, люди, які підтримали дану петицію, звертаємось до вас з проханням заборонити покос трави та газонів у нашому місті. Ми вважаємо, що заборона покосу може бути корисною і вигідною як для місцевого середовища, так і для жителів міста та бюджету. Покос трави та газонів має негативний вплив на наше середовище. Покос знищує природні біотопи тварин, знижує різноманіття рослинного світу та сприяє швидшому зношенню ґрунту. Більш того, використання газонокосарок та іншого обладнання для покосу вимагає матеріальних витрат і забруднює повітря, що може мати негативний вплив на здоров'я людей. Також слід не забувати про шумове забруднення», - йдеться у петиції.

[caption id="attachment_156959" align="aligncenter" width="640"] фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Автори петиції запропонували альтернативи для догляду за зеленими насадженнями у місті: «Створення природних різнотравних лук на газонах та у міських парках. Збереження та розвиток високотравних ділянок, що є природними біотопами тварин. Використання екологічних технологій для догляду за зеленими насадженнями, таких як природні засоби захисту від шкідників та біологічний контроль рослин. Догляд за зеленими насадженнями у вигляді скошування трави ручним способом, на приватних ділянках (за бажанням) та у місцях, де це дійсно необхідно. Впровадження більш довгострокових насаджень на зелених ділянках, що потребують меншої кількості догляду».

Коли розглянуть петицію?

На запит журналістів CBN у Кропивницькій міській раді пояснили, що буде, коли петиція набере достатню кількість голосів.

«Скоріш за все це розглядатиме міська рада, оскільки мова йтиме про внесення якихось змін, можливо до порядку благоустрою на території Кропивницького. І по регламенту підтриману петицію має розглянути міськрада. Якщо петиція не набере голосів, то вона перетворюється на звичайне звернення громадянина. І порядок його розгляду такий, якби він написав звернення до міської ради», - прокоментував начальник відділу по роботі із засобами масової інформації Кропивницької міськради Сергій Якунін.

Хто косить траву в місті?

Скошуванням трави на земельних ділянках, які є на балансі, в обласному центрі займається комунальне підприємство «Благоустрій».

«Ми косимо за правилами, залишаємо п’ять сантиметрів трави, прибираємо усе після скошування. Якщо ми не будемо вчасно скошувати газон, тоді у траві будуть з’являться кліщі тощо, - розповідає у коментарі CBN головна агрономка підприємства «Благоустрій» Альона Ворона. - Працюємо згідно з правилами утримання зелених насаджень газонної частини. Якби у нас у місті був, наприклад, мавританський газон з квітами, то була б зовсім інша ситуація.

Я розумію, що хтось хоче, аби не скошувати траву, але якщо амброзія і лобода зацвіте, то для алергіків це буде проблематично. Тим паче зараз весна була волога, трава швидко росте.

В місті мало газонів, де просто злакові трави. Я навіть вам не можу назвати такого об’єкта, де просто гарна злакова трава. Хіба що, на вулиці Тельнова. З карантинними бур’янами треба боротися. Так, можна виривати їх із коренем, але у нас нема такої кількості людей, щоб це робити.

Газонна частина повинна бути викошена, і мати нормальний вигляд. Або робити заміну газону на новий і просто його не косити. Ось, наприклад, я запропонувала пілотний проєкт – посадити конюшину, і мене підтримали. Ми її посадили по вулиці Великій Перспективній. І вона себе зарекомендувала якісно, прижилася в нашому місті. Так нова рослина забила бур’яни, там немає ні амброзії, ні лободи. Конюшину можна косити раз у рік, весною, аби воно стала густішою. Загалом термін життя висадженого газону - понад 10 років».

[caption id="attachment_156961" align="alignnone" width="640"] фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Що говорять науковці?

Кандидатка біологічних наук, доцентка Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Марія Боброва пояснила, як впливає скошування трави в місті із наукової точки зору.

«Якщо це газон, який створили спеціально, то якого косити потрібно, які і інші типи газонів до певної висоти. Усе це ідеться в правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України, - розповідає Марія. - Цих норм потрібно дотримуватися. А якщо ми говоримо викосити усю траву, яка знаходиться у місті – це не правильно з екологічної точки зору, так порушуємо екосистему.

Якщо скошувати в «нуль» траву, то ґрунт втрачає велику кількість вологи. Відбувається вітрова ерозія. Тоді весь ґрунт змивається дощами й псується верхній шар ґрунту. Також треба дивитися, кому належить відповідальність. Наприклад, за свій житловий сектор відповідаю я. Тут я розумію, що винні власники приватних домоволодінь, які не прибирають свою територію. І я розумію, чому їм робить зауваження санітарна інспекція.

А якщо це громадські ділянки, то тут, як би містяни не хотіли, вони не мають права доглядати за тими насадженнями, які знаходяться на громадському просторі. Тут відповідальність органів влади. Якщо громадянина хвилює десь покіс трави в місті, він має право створити петицію».

[caption id="attachment_156962" align="alignnone" width="640"] Доцентка Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Марія Боброва[/caption]

«Хороші» й «погані» рослини

Кропивничанин Олександр Ропак вважає, що траву потрібно косити також і через те, що деякі рослини провокують алергію.

«Звісно, на газонах потрібно косити траву. Зараз йдеш містом, і бачиш величезні бур’яни – це не гарно, наче якісь чагарники. І якщо зараз не прибирати цю траву, буде важко людям, у яких алергія. У мене, наприклад є знайомі алергіки, яким уже складно перебувати на вулиці», - говорить Олександр.

А щодо ситуації із квітниками біля багатоквартирних житлових будинків, то тут кропивничани скаржаться на працівників комунальних підприємств ЖЕО.

«Це було близько восьмої ранку: чую на вулиці якийсь звук, дивлюся - працюють двірники. Я виглянув, вони скошують квіти біля нашого будинку по вулиці Перспективній. Це двірники із ЖЕО №2, але поки я добіг, вони половину скосили. У нас біля будинку обгороджений квітник, там на той момент були тюльпани, і ще посадив квіти, які мають розквітнути влітку. І їх не помітити було складно. Половину вони скосили. Насправді – це вже не вперше – ці двірники постійно змінюються. Був випадок, коли вони восени лілії скосили», - розповів кропивничанин Максим Сінченко.

Те, що роблять працівники ЖЕО обурює, не тільки Максима, а й інших кропивничан. Ганна Фукс говорить, що біля її будинку скосили конвалії, які були окрасою подвір'я.

«ЖЕО № 1 скосив квіти біля мого будинку на Ковалівському, 11/7 - це біля Залізничного вокзалу, а також біля нашого старого будинку - це проспект Перемоги 2, біля річки. Там взагалі була чудова клумба із гібіскусів у нашої родички. Я саме в той день, коли зрізали клумбу із конваліями, була в ЖЕО. Аби запитати за купу листя, яке вони в жовтні кинули під наш балкон і не прибирають. І виходить, що з однієї сторони ось ця купа листя, з іншої – скошені конвалії. Я тоді ще конвалії не бачила, вони їх скосили, коли я була в них», - розповіла CBN Ганна.

[caption id="attachment_156960" align="alignnone" width="640"] Фото: кропивничанки Ганни[/caption]

За законом: думка очільника міської інспекції з благоустрою

Начальник міської інспекції з благоустрою Олександр Брюховецький говорить, що потрібно обов’язково скошувати траву, бо коли вона посохне буде пожежонебезпечно.

«Так, люди обурюються, але коли трава стане більшою та сухою, і хтось кине недопалок, буде пожежа. Про це ніхто не думає. Скошувати повинні власники будинків та підприємств усіх форм власності на прилеглих територіях. Штрафи за некошену траву для приватних осіб – від 340 до 1360 гривень, а для підприємців 850 - 1700 гривень, - повідомив Олександр Брюховецький. - Житлово-експлуатаційна організація має право скошувати траву біля будинків, які стоять на балансі організації. ЖЕО мають косити траву висотою понад 10 сантиметрів. Підприємство «Благоустрій» також прибирає території, які стоять у них на балансі. Якщо сквер, чи парк не стоїть на балансі «Благоустрою», тоді головне управління робить замовлення на територію, яку потрібно покосити.

Щодо того, що кропивничани скаржаться, що їхні квіти покосили працівники ЖЕО, потрібно з'ясувати, чи люди брали дозвіл, аби посадити квіти біля квартирного будинку. Потрібно написати заяву до ЖЕО чи ОСББ та отримати дозвіл. Кропивничани не мають право самовільно садити квіти та дерева біля будинку, там можуть бути комунікації, мережі водо-, теплопостачання. І може бути аварійна ситуація через самовільне втручання. Звісно, якщо люди мають дозвіл і їхні квіти скосили, тоді буде штраф на керівництво ЖЕО».

[caption id="attachment_156963" align="alignnone" width="640"] Начальник міської інспекції з благоустрою Олександр Брюховецький[/caption]

Нині працівники «Благоустрою» продовжують косити траву в Кропивницькому. Начальник міської інспекції з благоустрою Олександр Брюховецький говорить, якщо містяни бачать, що траву скосили не за правилами, вони можуть звернутися до міської інспекції, там розглянуть ситуацію.