Військового медика з Кіровоградщини посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня

Перегляди: 1342

Указом Президента України солдата Станіслава Язана посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Про це повідомляє Військова частина 3011 Національної гвардії України у Фейсбуці.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нагороду матері загиблого вручив міський голова Новомиргородської територіальної громади.

Солдат Станіслав Язан народився у селі Мартоноша, що на Кіровоградщині. Після навчання на факультеті агроінженерії Центральноукраїнського національного технічного університету прийшов на службу за контрактом у 21-шу окрему бригаду імені Петра Калнишевського Національної гвардії України. Обіймав посаду санітара медичного пункту батальйону оперативного призначення.

Від початку повномасштабного вторгнення, коли існувала загроза оточення міста російськими військами, Станіслав виконував завдання на блок-постах та об’єктах в районі Кривого Рогу. Наприкінці серпня у складі свого підрозділу Станіслав брав участь у контрнаступальних діях на Херсонщині.

Батальйон оперативного призначення Криворізької бригади першим зайшов у Високопілля, брав участь у штурмі Архангельського, звільняв Нововознесенське, Золоту Балку, Гаврилівку та місяць у складі Сил оборони утримував позиції в Дудчанах.

Під час активних бойових дій Станіслав надавав медичну

допомогу та забезпечував евакуацію не лише військовослужбовців, а й цивільного населення з-під обстрілів до більш безпечних місць.

[caption id="attachment_161517" align="aligncenter" width="593"] Станіслав Язан, фото: Військова частина 3011 Національної гвардії України[/caption]

14 вересня у складі штурмової групи вирушили для виконання бойового завдання в напрямку Архангельського. На околицях населеного пункту російські війська почали обстріл з реактивних систем залпового вогню, намагаючись зупинити контрнаступ. Станіслав, ризикуючи життям, надавав домедичну допомогу пораненим побратимам та місцевим мешканцям, які стали жертвами російського терору.

Санітар Станіслав Язан загинув 14 жовтня внаслідок ворожого обстрілу в районі населеного пункту Новоолександрівка, що на Херсонщині.