В Олександрії досліджуватимуть доцільність перейменування міста

Перегляди: 1832

В Олександрії топонімічна комісія спільно з істориками та краєзнавцями дослідить доцільність перейменування міста.

Про це повідомляє міський голова Олександрії Сергій Кузьменко у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Важлива тема, яку обговорюють у соцмережах. Дякую олександрійцям за активність і дискусію. Зараз ваша думка дуже важлива.

Розумію, що потрібно позбавлятись наративів і топонімів країни-агресора – це надважливе завдання нашої держави.

Ми поважаємо роботу Інституту пам‘яті. Тому звернемо увагу на те, що вони просять.

Особисто мені не відомі факти, що наше місто називалось у честь когось конкретного. Можливо, назва все ж свідчить про причетність до елінської чи європейської культури?

Тому даю доручення топонімічній комісії міськради – залучити істориків та краєзнавців і дослідити офіційні історичні документи, чи є підтвердження, що Олександрія названа на честь імператорів? Топонімічна комісія також має звернутись до Інституту пам‘яті за роз‘ясненнями і з’ясувати їхні джерела.

Маємо провести виважене і толерантне дослідження і на основі нього звернутись до Верховної ради», – написав Сергій Кузьменко.

Окрім того, міський голова у своєму Telegram-каналі опублікував опитування, у якому можна висловити свою думку щодо перейменування Олександрії. Проголосувати можна за посиланням.

Нагадаємо, як писало раніше CBN, раніше Інститут пам'яті рекомендував перейменувати Олександрію. Підставою для перейменування називають те, що 1784 р. Усиківку перейменовали на Олександрівськ (згодом на Олександрію), на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І.