У Приютівській громаді стався конфлікт між вірянами ПЦУ та УПЦ мп за храм

Перегляди: 947

У неділю, 15 жовтня, у Приютівці сталася сутичка між вірянами ПЦУ та УПЦ мп, внаслідок якої отримав травми настоятель храму Православної Церкви України Олег Дон.

Про це CBN повідомив настоятель храму Православної Церкви України Олег Дон.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами священника, провести службу у неділю їм завадили люди, які з'явилися біля храму. Вони почали виштовхувати вірян ПЦУ з храму та вчинили бійку, внаслідок якої постраждав Олег Дон.

«Ми намагалися зайти, щоб виконати бажання вірян помолитися у своєму храмі. Але невідомі особи, які були привезені представниками керівництва Олександрійської єпархії, провокували конфлікт, не пускали вірян у приміщення, вчинили бійку, внаслідок якої я отримав легкі тілесні ушкодження. Цей факт внесли у протокол представники Нацполіції. Ми потрапили у храм, але нас у грубій формі з нього виштовхали. Ревізійна комісія не змогла зайти і провести опис майна, скласти акт на те майно, яке знаходиться у храмі і перебуває на балансі релігійної громади. Храм залишився за представниками Олександрійської єпархії, точніше за їх священнослужителями. Вони на сьогодні розпоряджаються не своїм майном, а тим, яке належить громаді ПЦУ», - розповів Олег Дон.

Настоятель розповів, що 22 вересня на засіданні виконкому селищної ради релігійній громаді ПЦУ передали в оренду земельну ділянку, на якій знаходиться храм. Передували цьому збори релігійної громади, які відбулися 27 травня 2023 року. Внаслідок цих зборів голова ОВА видав розпорядження щодо рекомендацій виконавчому комітету Приютівської селищної ради забободу совісті та релігійні організації.

«По факту на сьогодні ОВА переєструвала приналежність релігійної громади з УПЦ мп у ПЦУ. Потім, на підставі цього рішення звернулися до нас, і перевели земельну ділянку з користуваання УПЦ мп у користування ПЦУ. На цій ділянці стоїть храм. Храм на сьогодні в експлуатацію не введений. По документах його немає. Від цього виникає суперечка, чий це храм. Але земля під храмом належить ПЦУ», - розповів CBN селищний голова Приютівки Андрій Коломійцев.

Як повідомили CBN у поліції, заява зареєстрована, наразі правоохоронці проводять перевірку та визначають правову кваліфікацію.

CBN намагалося зв'язатися з митрополитом Олександрійським та Світловодським Боголєпом, проте він не взяв слухавку. CBN висвітлить позицію священнослужителів Олександрійської єпархії УПЦ мп, якщо вони звернуться до редакції.