На Кіровоградщині 2,5 тис. жителів майже тиждень залишаються без світла

Перегляди: 1022

Майже тиждень без світла залишаються близько 2,5 тис. жителів з 30 населених пунктів Кіровоградщини.

Про це під час брифінгу в Кіровоградській ОВА повідомив технічний директор «ПрАТ Кіровоградобленерго» Валерій Запорожець.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У зв'язку з переміщенням південного циклону та різким похолоданням в ніч з 8 по 9 січня з'явилось обмороження, що призвело до масових пошкоджень ліній електропередач. Найбільше ЛЕП уражені у двох РЕМах південної частини Кропивницького району - Долинському та Бобринецькому. На сьогодні пошкодженими є майже 400 опор класу напруги 0,4-10 кВ та відключені 10 ліній класу напруги 6-10 кВ, 30 населених пунктів та 2 496 користувачів», - розповів Валерій Запорожець.

Також проблеми виникали й в Компаніївському, Петрівському та Голованівському РЕМах.

За словами технічного директора товщина утворених відкладень ожеледі становить від 60 до 80 мм в діаметрі.

Загалом за минулий тиждень енергетики відновили електропостачання 21 тис. користувачів. Наразі головна мета фахівців - відновити магістральні лінії, а згодом усунути проблеми й на локальних ділянках. Нині цим займаються 18 бригад, майже 100 працівників та 46 одиниць техніки.

Попри це, процес відновлення електропостачання все ще триває. Головними проблемами є пошкоджені опори та обірвані лінії електропередач, які фахівцям доводиться повністю відновлювати:

«Причиною таких довгих перерв є фактично зруйновані ділянки ліній 10 кВ з падінням опор з місцем злому біля землі. Також на це вплинули обриви проводів, адже є повністю пошкоджені лінії або великі ділянки, де їх доводиться лагодити й заміняти. Окрім того, також значні ожеледні навантаження., на які лінії не розраховані. По суті, зараз ремонтно-експлуатаційні бригади будують лінії з початку», - зазначив Валерій Запорожець.

Додатково причиною затримання ремонтних робіт стала й крадіжка ліній електропередач у Долинській громаді. Валерій Запорожець уточнив, що викраденими виявились 5400 м дротів. Як повідомляло CBN, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом злочину.

Тож енергетики планують відновити електропостачання більшості користувачів до 17 січня, а до кінця тижня - розв'язати локальні проблеми, які залишаються в мережевому господарстві в окремих населених пунктах.