На всіх фронтах: чим зайнята поліція? Інтерв’ю з начальником ГУ НП у Кіровоградській області

Перегляди: 2898

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Начальник поліції Кіровоградської області говорить про співпрацю з громадськістю та вірить, що, обговоривши з працівниками суду і прокуратури тему взаємодії, можна підвищити ефективність спільної боротьби зі злочинністю, в якій його відомство - лише перша ланка.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про те, що на ввіреній території робиться вже сьогодні з наркоторгівлею, чому цього літа активність рейдерів на полях і в господарствах області була нижчою, ніж у попередні роки, а також про організовану злочинність і справу зниклої Діани Хріненко - в ексклюзивному інтерв'ю полковника Романа Козьякова.

Головне управління на Кіровоградщині він очолив у червні, раніше працював у Київській області, був начальником Бориспільського відділу і патрульної поліції столичного регіону. Визнає, що на сьогодні ситуація не дуже - ми на четвертому «знизу» місці в країні за кількістю злочинів, скоєних на 10 тисяч населення. Втім, сказати, що поліція сидить склавши руки, не можна - тільки в жовтні в суди області направлено 300 кримінальних проваджень, про підозру оголошено 538 людям.

«Закладки»

За словами Козьякова, є певні зрушення в питанні боротьби з торгівлею наркотиками через Інтернет і месенджери, про яку багато говорять і пишуть - в тому числі адреси нарко-магазинів на стінах будинків, парканах і тротуарах.

У рамках відкритих кримінальних проваджень проводяться заходи щодо встановлення осіб, які займаються збутом наркотиків через інтернет-мережу, а також громадян, які наносять написи з адресами ресурсів.

За «традиційним» способом продажу наркотиків зараз у роботі в правоохоронців знаходяться 97 кримінальних проваджень, в цілому по регіону задокументовано 125 епізодів збуту. І майже 700 в цілому випадків незаконного обороту наркотиків - в основному зберігання. Цей дисбаланс залишається. У той же час начальник обласної поліції декларує намір добиратися саме до каналів поставки.

Співробітництво?

Зробити ефективнішою роботу правоохоронців в цьому напрямку може кожен, стверджує Козьяков. На його думку, для цього просто потрібно не бути байдужими.

- Знаєте, як: «Ось, там торгують», але ніхто нічого не робить. Повідомляйте по 102, навіть не потрібно заяву писати, просто 102 і адреса, - закликає він.

Причому це стосується не тільки і не стільки наркоторгівлі. За словами Козьякова, відома у всій країні історія з пропажею Діани Хріненко з Суботців могла б скластися інакше - як з'ясувалося в ході розслідування, щонайменше троє свідків по сусідству з місцем, де, за всіма ознаками, трапилося нещастя, чули крики дівчини. Жоден з них не зателефонував у поліцію.

На даний момент пошуки тривають, у складі ГУ НП створена окрема група, яка цим займається. Перевіряють осіб, яких затримують за вчинення злочинів, подібних імовірному, або які можуть бути причетними.

- Обстежено саме селище Суботці, прилегла територія, водойми, лісосмуги, яри, кар'єри, всі колодязі, які є навколо. Обстежена, вирубана і викошена вся територія, де щось свідчило про можливе перебування тіла або слідів біля місця виявлення слідів крові. Це велика територія, кілька гектарів. Робота триває, - стверджує Козьяков.

З метою зробити співпрацю між поліцією і громадськістю тіснішою і результативнішою ним була ініційована зустріч з міським головою, комунальниками та небайдужими громадянами Кропивницького два тижні тому, створено групу «Безпечне місто» в «телеграмі», куди кожен може скинути фото правопорушення, повідомити про нього .

Він зазначив також, що потужною підмогою в роботі поліції стали камери спостереження, які встановлюють в обласному центрі й по області за рахунок місцевих бюджетів. Вже працюють 16 камер, у цьому році має з'явитися ще 11 - кошти виділені і містом, і областю. Також з ініціативи працівників поліції виділені кошти на встановлення централізованої системи відеоспостереження.

На землі

Від поліції на Кіровоградщині в останні роки буквально вимагали дієвих заходів щодо припинення аграрного рейдерства, захоплень господарств і врожаю. При призначенні нового керівника обласної поліції ця проблема була визначена як пріоритетна в регіоні, було тематичне спілкування з головою ОДА Сергієм Кузьменком, підприємцями, фермерами. У головному управлінні збиралися керівники районів і об'єднаних територіальних громад, районних органів поліції. Результат - успішно завершених захоплень після призначення Козьякова, за його власними словами, не було.

- Два випадки у нас було, коли заїхали на комбайні і вкрали урожай. У Петрівському районі було затримано 27 осіб, які намагалися його скосити, у них це не вийшло. Спрацювала місцева поліція, своєчасно направлено спецпідрозділ з міста. Проводиться розслідування, справу буде направлено до суду, - наголошує керівник. - З 15 липня по 31 жовтня в Кіровоградській області проводилося оперативно-профілактичне відпрацювання «Врожай». Співробітники групи реагування патрульної поліції були зорієнтовані в своїх план-завданнях, які вони отримують щодня, звертати увагу на сторонні транспортні засоби, які можуть проводити «розвідку» або виконувати інші дії. При можливій причетності до якихось дій відповідне реагування забезпечувалося.

Завдання поставлені

Актуальною темою для поліції є взаємодія з прокуратурою і судами, без яких притягнути до відповідальності злочинця неможливо.

Найближчим часом планується зустріч з представниками правоохоронних органів для визначення проблемних питань в роботі й налагодження більш конструктивної взаємодії з метою більш ефективної співпраці.

Особлива увага приділяється патрулюванню території області, а також перевірці осіб, які викликають підозру. Наприклад, під час несення служби в добовому наряді співробітниками групи реагування патрульної поліції Долинського відділу поліції був виявлений автомобіль, на якому пересувалися люди, які вчинили особливо тяжкий злочин. Саме завдяки пильності поліції зловмисників переслідували і затримали ще до того, як в поліцію надійшло повідомлення про подію від самих потерпілих.

- Ми розуміємо серйозність завдань, які перед нами стоять, і маємо всі необхідні сили і засоби для їх виконання, - закінчив наше інтерв'ю Роман Козьяков.