Не виправдали: у ДП «Кіровоградтепло» забирають котельні

Перегляди: 1392

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Мерія Кропивницького повертає під свій контроль потужності, які опалюють більшість квартир городян, ще підключених до центральної «батареї». Міськрада сесійним рішенням звернулася до орендаря з тим, щоб той добровільно віддав котельні та інше господарство.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про те, які тепер є варіанти розвитку подій, як вони можуть вплинути на хід опалювального сезону для майже 20 тисяч квартир та інших об'єктів в обласному центрі, чому і навіщо після 14 років співпраці міська влада взагалі вирішила його припинити, - в ексклюзивному інтерв'ю міського голови Андрія Райковича.

Грошей немає?

Цілісний майновий комплекс «на чолі» з південно-західною котельною для забезпечення теплом закладів, організацій та жителів міста був переданий в оренду дочірньому підприємству «Кіровоградтепло» київського ТОВ «Центр науково-технічних інновацій Української нафтогазової академії», скорочено ЦНТІ УНГА, восени 2004 року . На сьогодні воно опалює чотири п'ятих всіх абонентів центрального опалення в Кропивницькому.

- Ми цьому підприємству в 2016 році зробили великі преференції, знижки, великі кроки назустріч. Зробили пільгову орендну ставку. Вони нам за оренду майна винні чималі гроші - більше 30 мільйонів гривень, - наголошує Райкович.

Але навіть не це, не накопичені борги і не проблеми з отриманням номінацій на газ, які виникають у підприємства щорічно, що призвело в минулому році до відключень тепла в сезон, стало «останньою краплею».

- Керівництво ЦНТІ УНГА звернулося до міста з інформацією про те, що для отримання номінацій на газ для опалювального сезону їм потрібні кошти, щоб отримати гарантію одного з державних банків, це обов'язкова умова. Йшлося про суму близько 27 мільйонів гривень. Гроші потрібні в терміновому порядку. Фінансувати комерційну, приватну структуру, взагалі робити передоплату - це на межі законності, тим більше - не отримуючи взамін стабільних гарантій.

З приватним бізнесом може трапитися все що завгодно - власники можуть навіть прийняти рішення про недоцільність. Вивели капітал, забрали, пішли. Що вже траплялося. Тому, коли вони виставили «прохання» дати грошей як єдиний варіант продовження стабільного теплопостачання, у мене як у мера міста зникли всі сумніви в питанні чесності, відвертості, бажанні працювати і розвивати систему теплопостачання у цієї приватної структури.

Ще питання

Більш того: за інформацією міського голови, не отримавши номінацій на отримання лімітованого газу від державного постачальника за 8 тисяч гривень за тисячу кубів, «Кіровоградтепло» почало закуповувати комерційний газ - за 12 тисяч.

- Це суттєва різниця. Виникає запитання, де вони візьмуть гроші для компенсації цих витрат. З'явилося багато запитань без відповідей. І для того, щоб не завести місто в максимальний рівень залежності і критичних ризиків, було прийнято рішення розпочати процедуру повернення цілісного майнового комплексу, який знаходиться в комунальній власності міста, з оренди. Коли брали, вони погодилися на орендну плату, мали техніко-економічне обґрунтування, що й орендну плату платити зможуть, і будуть мати економічну вигоду. А зараз у них ні на що не вистачило грошей. Я категорично проти того, щоб заручниками ситуації були люди.

Крім просто дати грошей, орендарем пропонувався місту й інший варіант - створення спільного підприємства з комунальним «Теплоенергетиком», стверджує Райкович:

- Об'єднати підприємства і взяти кредит. У цій схемі у нас залишиться тільки 30% власності, а 70% піде «на рівному місці» до них. І орендне майно стане їхнім майном. Тому що вони побудували 3 нові котельні. Вони нові, балансова вартість - максимальна. А наші котельні вже амортизовані, їхня залишкова вартість невелика, хоча значимість в енергобалансі - серйозна, вони працюють.

Вони пропонують також включити в це спільне підприємство газовидобувну фірму, теж приватну, і працювати не на державному, а на комерційному газі. Це нас не влаштовує, ми увійдемо в повну залежність, віддамо комунальну власність задарма. Ці варіанти не на користь розвитку міста. Тому був обраний той, за який проголосували депутати.

Варіанти

Тепер м'яч - на боці орендарів. Варіантів у них два - віддати добровільно, «по-хорошому», або доводити неправомірність прийняття сесійного рішення тощо. Суди мають бути в обох випадках, констатує Райкович, - без них нормального рішення не буде.

- Добровільно, з розумінням складності питання, передається, ми беремо на баланс, з'єднуємо з нашим підприємством «Теплоенергетик» та в єдиному комплексі працюємо, маючи номінації, продовжуємо опалювальний сезон.

У нас є гроші (необхідні, щоб забезпечити отримання номінацій на газ і в цілому проходження опалювального сезону. - Авт.), вони зарезервовані. Ми на себе повинні будемо взяти зобов'язання з відшкодування боргів, які накопичені цієї комерційною структурою. Вони нам перейдуть - не всі, ми будемо відстоювати свої інтереси, це вже площина судових розглядів.

Ми впевнені, що Кабінет Міністрів, в разі необхідності - Адміністрація Президента допоможуть нам в тому, щоб ми працювали в новому балансі сьогодні-завтра, а через суди розбиралися в справах минулих періодів.

Подібні прецеденти в Україні вже є. Київрада свого часу повертала передані в оренду приватникам теплогенеруючі підприємства і не прийняла від них «фінансову складову», тобто накопичені борги. Але це рішення судів, а не адміністраторів, уточнює мер.

Він упевнений, що опалювальний сезон в місті не опиниться під загрозою, навіть якщо орендарі виберуть шлях опору.

- Проти людей, суспільства це робити, як показує практика, марно. Ми показали в минулому році облгазу, що не можна робити людей заручниками чиїхось інтересів. Ми будемо заходити в суди, забирати свій майновий комплекс. Ми маємо всі права, і це все одно буде зроблено, тільки за часом довше.

Поки будемо робити передоплату за газ на місяць, через уряд України контролювати, куди діваються ці гроші, будемо отримувати номінації на газ для цього підприємства. Ми це і так робимо, ми цими питаннями займалися і влітку, і в осінній період. Ми зайшли в опалювальний сезон без проблем, без скандалів.

Далі буде?

На момент, коли записувалося це інтерв'ю, ще не було відомо, який із варіантів виберуть у ЦНТІ УНГА.

- Ми поки дали їм можливість переосмислити і дати відповідь міській раді. Рішення сесії я підписав, воно їм направлено офіційно, і ми від цього шляху не відступимо. Таким шляхом ми пішли по громадському транспорту, ми точно так же попередили «Екостайл» - якщо не буде найжорстокішого контролю і високої якості вивезення сміття, санітарії в місті, не буде і монополії. Монополіст повинен мати максимальний рівень відповідальності, тільки це дає йому право бути монополістом. Все інше - тільки здорова конкуренція. А комунальний монополіст у нас буде. Енергетична система повинна бути єдина, збалансована, вона повинна бути комунальною власністю міста. Ми не повинні бути в зоні постійних ризиків.