Вакцинувати дітей чи ні. Думка юристки з Кропивницького (+опитування)

Перегляди: 5980

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Минулого тижня в Києві під Адміністрацією Президента відбулася акція протесту під назвою «Проти дискримінації невакцинованих дітей, за вільний доступ до освіти». У ній брали участь люди, які виступають проти обов'язкових вакцинацій дітей. І таким чином вони відреагували на недавню заяву в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На своїй сторінці в Facebook Супрун написала: «За календарем щеплень школярам належить зробити 10 вакцинацій від різних інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і XIB-інфекції. Не можна ставити своє індивідуальне право відмови від щеплення вище безпеки інших дітей. Вакцини - єдиний спосіб захисту від безлічі хвороб, немає підстав ризикувати і не водити свої чада на щеплення. При цьому важливо пам'ятати, що навчальні заклади можуть не допустити дітей на заняття, якщо у них не буде необхідних вакцинацій».

Існує термін «антивакцинаторство». Це громадський рух, що оскаржує ефективність, безпеку і правомірність вакцинації, зокрема - масової. У представників цього руху своя правда, свої доводи, свої причини не вакцинувати своїх дітей. Кропивничанка Оксана Павлова - одна з них. Вона веде досить активну діяльність, в тому числі в соціальних мережах. Зокрема, вона писала: «У нас уже нездорова нація, але ще й неосвічена буде. Супрун і Гриневич скасували обов'язкову освіту».

Нам вдалося поспілкуватися з Оксаною Павлової, мамою трьох дітей. Двоє старших прищеплювалися, молодший, якому вісім років, був щеплений раз, ще в пологовому будинку. Після того мама була принципово проти будь-яких щеплень. Ось як вона пояснила свою позицію:

- Якщо Супрун і Гриневич поставили нас перед вибором: здоров'я чи освіта, я обираю здоров'я своєї дитини. Чому я відмовилася від щеплень? Є достатньо інформації, багато постраждалих дітей. В Америці, наприклад, визнають, що діти помирають унаслідок щеплень, а в нас ці факти чомусь ховаються. У нашій країні в разі смерті дитини від ускладнень після щеплення батьки компенсацію не отримають, лікарі напишуть якийсь «лівий» висновок - знайдуть причину типу «синдром раптової смерті немовляти», але з вакциною це не зв'яжуть.

Моя дитина відвідувала дитячий сад невакцинованою. Там до цього ставилися адекватно, говорили, що це наші проблеми, турботи й відповідальність. Моя дитина за п'ять років відвідування садка пропустила лише один раз - захворіла на вітрянку. У нас практично порожня картка. Нехай батьки хоч однієї вакцинованої дитини похваляться таким результатом - я, може, задумаюсь. Але такого немає, тому що дітям щепленнями послаблюють імунітет.

У невакцинованих дітей спочатку сильний імунітет - це нам дано природою. Це не можна чіпати. Як тільки людина туди втручається, намагається виправити те, що, типу, що не дороблено природою, у відповідь слідує якась помста. У картці моєї дитини є моя відмова від щеплень. Оскільки ніхто не несе відповідальності за наслідки, я самостійно приймаю рішення.

Ми, звичайно ж, у світлі рекомендацій двох міністрів (охорони здоров'я та освіти) не допускати в школи і садки невакцинованих дітей запитали думку з цього приводу Оксани. Відповідь здивує багатьох:

- І вакциновані, й невакциновані хай йдуть. Ведіть їх. Нехай хтось скаже мені, що моя дитина не може відвідувати школу. По-перше, те, що записано в медичній картці, розголошувати не можна - лікарська таємниця. Я до того ж принесу довідку, що моя дитина здорова і може відвідувати дитячий колектив, як того вимагають. По-друге, мені буде потрібна офіційна відмова прийняти мою дитину в школу. Не просто сказати, а письмово підтвердити, що директор позбавляє маленького громадянина конституційного права на обов'язкове отримання освіти.

Я не хочу зі своєю дитиною грати в «російську рулетку»: вплине на її здоров'я щеплення чи ні, тим більше що відомо про смерті в результаті вакцинації. Не хочу ризикувати. Нас не допустять до школи? Знаю, що, якщо дитина два тижні не відвідує уроки, соціальні служби і поліція цікавляться сім'єю. Нехай поцікавляться моєю родиною, якщо нас не допустять до занять, я поясню. Школа покликана вчити. Вакцинація - за бажанням. Медицина - лікує, освіта - вчить. Усе! Вони не повинні перетинатися.

До порад доктора Комаровського обов'язково вакцинувати дітей Оксана і її однодумці ставляться не просто скептично, а підозрюють, що він «у схемі»: має вигоду від продажу препаратів. «Якщо він візьме на себе відповідальність за всіх дітей, які постраждали або померли від вакцин, я до нього, не виключено, прислухаюся. Коли в літаку відкручується шурупчик і трапляється катастрофа - винні всі. Чому з щепленнями не так? Коли помирає дитина, не відповідають ні медсестра, ні лікар, ні Комаровський, ні міністр охорони здоров'я. Люди зі своїм горем залишаються наодинці», - зазначила мати трьох дітей.

Треба зауважити, що Оксана - юрист. З проблеми вакцинації дітей вона навіть зверталася до нардепа Костянтина Яриніча. Ось її різане звернення: «Чому в інших країнах смерть дитини визнають після щеплення, а у нас ні? Основа здоров'я нації - це здоров'я кожної окремої дитини. Щеплення забирають природний імунітет. Дикість - змушувати батьків робити щеплення ціною здоров'я і навіть життя власної дитини. Дайте батькам самим вирішувати <...> тому що тільки вони відповідають за своїх дітей».

Оксана налаштована рішуче:

- Мати за своєю природою повинна захищати свою дитину, думати про її здоров'я. І це ж ненормально, коли я зобов'язана думати про державу, а тільки потім про свою дитину. Моя дитина - перш за все. Вона для мене важливіша державних інтересів.

Це переконання має право на існування. Підтримувати Оксану і її соратників або засуджувати, не визнавати - право кожного. Це все настільки суперечливе... Але я як автор цього матеріалу, яка повинна бути об'єктивною, хочу додати приватне. Коли мій син був дитсадівського віку, ми зробили обов'язкову чергову пробу Манту. Як годиться, не мочили, не чесали. Але вона почервоніла і напухла. Не буду розповідати про переживання, хвилювання. Але - напрямок у тубдиспансер. Знімок - пневмонія, прикоренева. Лікарі сказали: щеплення спровокувало. І в медичній картці це записали. Після цього ми не вакциновані...

А тепер - думайте самі, вирішуйте самі... Кабмін і президент, до якого батьки на мітингу зверталися, - всім нам на допомогу. І так, дуже хочеться дізнатися правду.