Львів додав упевненості «Олександрії». Огляд матчу з бельгійським «Гентом»

Перегляди: 1241

Юрій Ілючек, «Україна-Центр»

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Після гри з «Вольфсбургом» олександрійці відчули впевненість у власних силах. І це вселяло надію напередодні матчу другого туру групового етапу Ліги Європи, в якому хлопці Володимира Шарана повинні були пройти випробування бельгійським «Гентом». Наші земляки не підвели - добули у Львові першу історичну нічию на такому солідному європейському рівні, показавши при цьому гідну гру.

День перший - передматчевий

На такі поєдинки журналістам найкраще приїжджати заздалегідь. Тоді з'являється можливість зібрати більше цікавої інформації. В цьому плані передматчеві заходи - просто колодязь. За день до гри тренери ще не такі напружені, гравці відкриті до спілкування, та й з колегами є можливість детально обговорити майбутнє протиборство. Та й поспостерігати, в якому настрої перебувають команди на 15-хвилинному дозволеному для перебування журналістів відрізку відкритого тренування, теж цікаво.

«Олександрія»

Так вийшло, що передматчеві заходи олександрійців на «Арені Львів» проходили в середу до обіду, а бельгійські колеги приїхали ближче до вечора. Так що Володимир Шаран і Юрій Паньків поспілкувалися тільки з представниками українських мас-медіа.

Наставник ФК «Олександрія» відразу зазначив, що настрій прекрасний. Команда прибула до місця гри за два дні, щоб більше потренуватися на газоні «Арени Львів». Футболісти працювали з великим бажанням і сподіваються порадувати своїх уболівальників хорошою грою і позитивним результатом. Підготовка велася ретельна, а акцент робився на психологічний стан. Сам же Володимир Богданович зізнався, що більше хвилюється за результат в іграх чемпіонату України. А тут нехай хвилювання буде у нього, а не у футболістів. Головному тренеру «Олександрії» було приємно побувати в спортивному інтернаті, де він сам робив перші кроки у великому футболі, поспілкуватися з першим тренером Ярославом Дмитрасевичем і його нинішніми вихованцями, які побажали ФК «Олександрія» удачі й пообіцяли активно вболівати за українців на трибунах. Саме підтримка львівських і олександрійських вболівальників, для яких керівництво клубу організувало поїздку, повинна була допомогти домогтися успіху в поєдинку з серйозним суперником. При цьому Володимир Шаран наголосив, що «Гент» - це потужний і збалансований у всіх лініях колектив, який грає в комбінаційний футбол з різним набором тактичних схем. А українці Роман Яремчук і Ігор Пластун - справжні лідери бельгійського клубу, і без них команду уявити складно.

До поєдинку не готувалися тільки травмовані Антон Шендрик та Євген Протасов. У решти ж, за словами Юрія Паньківа, всі хвилювання, пов'язані з дебютом на такому рівні, вже позаду, і настрій бойовий.

«Гент»

Через кілька годин, коли в конференц-зал «Арени Львів» прийшли головний тренер «Генту» Йессо Торуп і форвард Роман Яремчук, до українських журналістів уже приєдналися їхні бельгійські колеги.

Наставник гостей зазначив, що його хлопці з усією повагою ставляться до конкурентів. Це потужна команда, з якою будь-якому супернику непросто. Тому вони ретельно вивчали гру олександрійців, щоб запропонувати їм власні козирі. Адже дуже важливо в цьому матчі брати очки. Йессо Торуп сказав, що не звертає уваги на попередні невдачі в Україні бельгійських клубів, а живе днем сьогоднішнім. Незважаючи на недавнє пошкодження у Ігоря Пластуна, тренерський штаб «Генту» розраховує на нього і всіх інших своїх провідних виконавців. Відповівши на п'ять запитань, головний тренер гостей відправився давати інтерв'ю одному з бельгійських телеканалів.

Подальшу атаку журналістів витримував уже Роман Яремчук. Форвард «Генту» з-поміж інших відповів і на запитання журналіста «УЦ» про роль ФК «Олександрія» в його становленні й силу нинішньої команди Володимира Шарана.

- Я впевнений, що нам належить складна гра з командою, яка здатна на рівних грати з донецьким «Шахтарем» і київським «Динамо». Кожен з нас дуже поважає «Олександрію». У мене завжди тільки позитивні спогади про олександрійський клуб, у якому, за великим рахунком, починалася моя професійна кар'єра. Але зараз не може бути друзів. Це вже нова історія. Я приїхав сюди, до Львова, не як турист, а як гравець «Генту», якому потрібно брати очки в цьому конкретному поєдинку. Так що хочеться зіграти якомога краще, - підсумував Роман Яремчук.

З бельгійського погляду

Після прес-конференції, вже під час відкритої для преси частини тренування, поки футболісти розминалися, а потім весело грали в квадраті, вдалося поспілкуватися з кореспондентом бельгійського видання HET LAATSTE NIEUWS Руді Нуенсом:

- Про «Олександрію» не багато знають у Бельгії. Але, коли в нашому чемпіонаті стали грати українці, з'явився інтерес до чемпіонату України, але більше говорять про «Шахтар» і «Динамо». Що стосується «Олександрії», то тут зібрані фізично сильні, витривалі виконавці, які в більшості своїй давно грають разом під керівництвом одного і того ж тренера. Ваша команда добре тактично підготовлена. У олександрійців надійний захист і хороший перехід з оборони в атаку. Але «Гент», який показував класний футбол в останніх матчах, більш сконцентрований на атаці. Сподіваюся, що за рахунок швидкості й нестандартних дій зможемо подолати ваший щільний захист. Ми розраховуємо на три очки у Львові, що дозволить зробити хороший крок у напрямку наступного етапу. А три очки в Генті стануть остаточною запорукою виходу саме бельгійців у наступний раунд Ліги Європи. Так що ми поважаємо господарів поля, але віримо, що перемога буде за нами.

Не сумнівалися в успіху своїх улюбленців і бельгійські вболівальники, які теж з'явилися на тренуванні й затягнули пісні і речівки.

В гостях, але вдома...

Наприкінці цього насиченого подіями дня вдалося трохи поспілкуватися з працівниками прес-служби й адміністраторами ФК «Олександрія», які, незважаючи на всю свою зайнятість, допомагали мені, як тільки могли. Так ось, вони говорили, що теж вчаться відповідати європейським футбольним реаліям і пристосовуються до жорстких вимог УЄФА. Адже вся підготовка й організаційні аспекти лягли на їхні плечі. І тут складність у тому, що ти ніби в гостях, де немає домашньої свободи і розкутості, коли кожна дрібниця тобі відома. Але в той же час ти і вдома, де всі намагаються тобі при необхідності підказати і допомогти.

Тим часом закінчила своє тренування на газоні «Арени Львів» бригада арбітрів, які розім'ялися і випробували поле, де їм належало працювати.

Нефутбольний відступ

«Арена Львів» на відміну від інших українських провідних стадіонів знаходиться досить далеко від центру міста. І не тільки мені, а й іншим колегам довелося частіше їздити туди і назад на таксі. І тут моя вам порада: замовляйте машину у відповідній службі. Дорога від залізничного вокзалу до стадіону обійшлася в 100 гривень. І таку ж суму довелося викласти, коли поспішав і взяв таксі від «бордюру». От тільки відстань була разів у десять менше. Ну а в день матчів збірної України, як розповіли нам таксисти, поїздка з центру на футбол коштуватиме вам 300-350 гривень. Ні, автобуси в тому напрямку теж ходять. Але це коли у вас багато часу і ви згодні, щоб вам неабияк нам'яли боки. В особливих випадках міська влада організовує спеціальні трансфери. Але це коли очікується щось близьке до аншлагу. Цього разу реклами матчу у Львові я не зустрів, особливого ажіотажу не очікувалося. Так що як українські, так і бельгійські вболівальники цілком могли розраховувати на стандартний громадський транспорт.

День другий - бойовий

О 9:30 ранку, незважаючи на різке похолодання і невеликий дощик, футболісти і тренери «Олександрії» вийшли на традиційну передматчеву прогулянку. Хтось просто прогулявся парком ім. Івана Франка, який розташовується біля готелю «Дністер», де розмістилася наша делегація, а хтось зайшов у храм поблизу. Назад гранично зосереджений Володимир Шаран, його асистент Андрій Купцов і тренер воротарів Андрій Ковтун поверталися по одному. А ось ще один наставник олександрійців Сергій Лактіонов приймав вітання з днем народження і перебував у відмінному настрої, запевнивши нас, що ввечері все буде нормально. У прекрасному настрої були і наші гравці. Кирило Ковалець на запитання, як будемо обігравати «Гент», відповів: «Красиво», а Павло Пашаєв доповнив: «Мовчки». Максим Третьяков сказав, що суперників вивчили детально, і запросив усіх на стадіон подивитися, які козирі пред'явить «Олександрія». Євген Шастал наголосив, що суперник серйозний, прекрасно фізично підготовлений, і потрібно проявити всі свої найкращі якості, щоб домогтися успіху. А Юрій Паньків знову запевнив нас, що хвилювання позаду і є впевненість у власних силах.

Не знаю, чи гуляли Львовом футболісти і тренери «Генту», що розмістилися в центрі міста в готелі «Леополіс», але ось бельгійських уболівальників зустрів більш ніж достатньо. Вони розігрівалися пивом і міцнішими напоями, співали, скандували і випромінювали абсолютний оптимізм і впевненість у перемозі. Був серед бельгійських фанів і перекладач з російської Домінік, який розповів, що сто років тому в Генті розташовувався цирк, символом якого був індіанець. Ось так і з'явився індіанець на клубній емблемі. До речі, мій співрозмовник був не настільки категоричний щодо результату, відзначаючи силу середньої лінії «Генту» і бомбардирський талант Яремчука. Вже ближче до матчу бельгійці пройшли маршем центром Львова і вирушили на стадіон.

А біля «Арени Львів» вже збиралися українські вболівальники, причому не тільки зі Львова та Олександрії, а й з інших міст України. Про це красномовно свідчив банер: «"Олександрія"- Херсон з тобою», який розгорнули вболівальники на підступах до арени.

Квитки на матч коштували від 50 до 200 гривень. Пропонували за 1200 і 1500 гривень і тікети у віп-ложу, де можна було подивитися футбол у комфортних умовах з їжею і напоями. Всього ж на трибунах в цей вечір зібралися вісім тисяч шанувальників футболу, які «заряджали», співали «Червону руту», запускали живу хвилю і надихали нашу команду.

Гра і «післяматч»

Хлопці Володимира Шарана проявили властивий їм олександрійський характер. Не збентежив господарів поля і прикрий швидкий гол суперників. Уже після матчу Юрій Паньків визнає, що це була його помилка. Та й з трибуни здалося, що наш голкіпер просто «втратив ворота». Але вже у другому таймі, коли рахунок був рівним, голкіпер «Олександрії» реабілітувався неймовірним сейвом після удару головою з близької відстані Романа Яремчука. І з властивою йому скромністю Юрій Паньків у коментарі кропивницькому журналісту скаже, що це був і не сейв зовсім, а м'яч просто потрапив йому в руки, і це його робота. Про те, що у відповідь гол - це заслуга всієї команди, говорив Артем Сітало. До речі, наш форвард вранці від коментаря відмовився, а вже ввечері зізнався, що роздав найбільшу кількість інтерв'ю у своїй кар'єрі.

А свій гол олександрійці повністю заслужили. Адже вже у другій половині першого тайму вони захопили ініціативу і створили суперникам серйозні проблеми. Одна з атак у чотири передачі й з ударом головою Євгена Банади була немов з футбольного підручника. Але голкіпер «Генту» Томас Камінскі в цьому моменті, як і раніше, після удару Валерія Лучкевича, виручив свою команду.

Володимир Шаран після матчу зізнався, що в перерві сказав хлопцям грати ще сміливіше, атакувати наполегливіше, і новий шанс обов'язково буде. І цікаво, що співавторами голу Артема Сітала стали наші ранкові співрозмовники Максим Третьяков і Кирило Ковалець. Перший зробив рейд до штрафного, обігравши кількох захисників, а другий - пробив. Ну а Сітало сам сказав, що опинився в потрібний час у потрібному місці й добив.

У цей момент просто потрібно було бачити реакцію президента ФК «Олександрія» Сергія Кузьменка і президента УАФ Андрія Павелка. Це була неймовірна, щира і в чомусь навіть дитяча радість.

Ех, як шкода, що на останніх хвилинах не вистачило сил на переможний удар у Валерія Лучкевича! Це було б феєричне закінчення напруженої дуелі, наприкінці якої більше атакували бельгійці. Але історичну нічию олександрійці точно заслужили. І той же Лучкевич сказав, що це було абсолютно справедливо. Хоча могли і виграти. Адже в «Генті» грають точно такі ж футболісти, які теж помиляються, якщо на них тиснути. Так що впевненості у власних силах у підопічних Володимира Шарана ще більше додалося.

Ну а українські гравці «Генту» Ігор Пластун та Роман Яремчук дружно привітали «Олександрію» з першим історичним турнірним балом у Лізі Європи, визнали, що на перемогу гості не награли, хоча і не погодилися з тим, що господарі були ближче до перемоги. Ігор Пластун сказав, що в Генті у виконанні його команди буде інша гра, і вже там визначиться, хто дійсно сильніше.

Головний тренер «Генту» Йессо Торуп на післяматчевій прес-конференції сказав, що господарі його не здивували. Олександрійці діяли злагоджено і наполегливо. А ось нічийний результат «Вольфсбурга» з «Сент-Етьєном» (1: 1) для наставника бельгійської команди став несподіваним. Адже він вважає «Вольфсбург» очевидним фаворитом. У світлі того, що основні конкуренти теж розділили очки, то нічия у Львові дуже важлива.

Нас же чергова гра у виконанні «Олександрії» переконала в тому, що хлопці Володимира Шарана цілком можуть замахнутися на більше, ніж участь. Впевненість з'явилася, характер є, а ротація складу дозволяє нормально боротися в кількох турнірах. Вже через три дні після матчу з «Гентом» олександрійці з серйозними замінами в основному складі вже на рідній «Ніке» в чемпіонаті України дотиснули львівські «Карпати» - 2: 1. Так що двох прийдешніх протиборств з французьким «Сент-Етьєном» можна очікувати з обережним оптимізмом.