Монетизація пільг. Подробиці уточнює соцзабез Фортечної райради Кропивницького

Перегляди: 5766

Ольга Березіна, «Україна-Центр»

За кілька місяців, що минули з моменту, коли суму нарахованої субсидії на комуналку почали видавати на руки живими грошима, наші люди до цього вже звикли. Причому ті, хто користується не субсидіями, а має пільги з оплати житлово-комунального господарства, виявилися в привілейованому становищі - їм не потрібно було нікуди бігати, збирати регулярно довідки та інші документи, досить було один раз зареєструватися в управлінні соціального захисту населення як пільговик. Однак з 1 жовтня 2019 року пільги теж підлягають монетизації.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кропивницькому розповіли про новий механізм монетизації пільг

За роз'ясненнями тонкощів цього процесу ми звернулися до начальника відділу персоніфікованого обліку населення Управління соціального захисту населення Фортечної районної ради Кропивницького Олени Гребенюк.

- До жовтня нинішнього року пільги нараховували ті служби, в яких люди отримували комунальні послуги. З 1.10.2019 всі пільги монетизовані, тобто цим питанням вони тепер не займаються. Пільги автоматично нараховуються в управліннях соціального захисту населення за нормами, які визначені 409-ю постановою Кабінету Міністрів у залежності від кількості осіб, на яких поширюється право на пільги, а також від того, які документи надав нам пільговик.

Монетизація відбувається двома способами. Той, хто захотів і встиг, отримує грошові кошти готівкою на свої картки, реквізити яких вони нам принесли, - розповідає Олена Анатоліївна. - Тим, хто з якоїсь причини не прийшов до нас в управління - не встиг, не знав, не чув, - точно так само робиться розрахунок пільг, але тільки ці гроші знаходяться в Ощадбанку. Однак пільговикам туди йти не треба! Ощадбанк, як визначено постановою Кабміну, сам зробить списання цих коштів на рахунки комунальних підприємств, що надають вам послуги. В Ощадбанку створено обліковий запис, де вказана загальна сума на кожного пільговика, і певним чином щомісяця після 20 числа буде проходити списання цих коштів. Різниця лише в тому, що готівкою люди отримують ці гроші і можуть оплатити комуналку в перших числах місяця, а в безготівковій формі банк перерахує їх після 20-го. При цьому ніяких штрафних санкцій, ніякої пені нараховувати нікому не будуть.

- Тобто, якщо людина згодна, як і раніше, отримувати свої пільги в безготівковій формі, їй і йти нікуди не потрібно?

- У зв'язку з прийняттям постанови про монетизацію пільг ми просили людей підійти до нашого управління і уточнити, чи всі дані у нас є, чи всі пільги враховані, чи всі підтверджуючі документи є, так як ми повинні перевірити ще раз наші бази. Тому ми просимо наших пільговиків спокійно, без поспіху й ажіотажу, прийти до нас в управління з книжками і платіжками, якщо пільга поширюється ще на когось із членів сім'ї, захопити з собою їхні паспорти та ідентифікаційні коди, щоб ми все перевірили ще раз і внесли в базу відсутні відомості.

- А якщо з якоїсь причини банк не зробить списання цих коштів у даному місяці?

- Якщо таке станеться, наприклад, з технічних причин, не потрібно нервувати і переживати. Все перерахують неодмінно, не в цьому місяці - значить, у наступному. Повторюся: ніяких штрафних санкцій і пені не буде. З урахуванням того, що це одночасно відбувається по всій Україні, в перші місяці, поки все владнається, можливі невеликі збої.

- І бігти в управління соцзахисту і займати чергу, як люблять наші бабусі, о п’ятій годині ранку, не треба?

- Звичайно, не потрібно.

- Чи можна уточнити свої дані у телефонному режимі?

- Можна. До речі, пільговики, які залишилися на безготівковій формі монетизації, неодмінно повинні повідомити нам свій номер мобільного телефону. У Фортечному (колишньому Кіровському) районі номери телефонів, за якими можна зателефонувати: 36-12-93 та (095) 912-03-59.

- А якщо людина замість пільги перейшла на субсидію - наприклад, на опалювальний сезон за коштами у нього виходить субсидія, - куди їй іти?

- Якщо людині призначено субсидію, їй теж не потрібно переживати і нікуди бігти. Пільга у неї закриється автоматично, і вона буде отримувати свої «живі» гроші. Тільки в тому випадку, якщо є якісь моменти, які вирішує комісія - наприклад, факт непроживання когось із членів сім'ї, - до настання опалювального сезону потрібно було вирішити всі ці проблеми. До речі, категорія «діти війни» тісно пов'язана з субсидіями, тому що пенсії у них в основному маленькі, відповідно, сума пільги маленька, і їм на зимовий період вигідніше оформляти субсидію.

- Як ви вважаєте, вигідніше все-таки готівкова чи безготівкова форма монетизації?

- Вигідніша і набагато зручніша готівкова форма. Ви самі можете все порахувати і бути впевненими в тому, що у вас все правильно і вчасно. Безготівкова форма спочатку передбачалася для інвалідів Великої Вітчизняної війни, яким далеко за 90 років і які ніколи не платили за комунальні послуги, тому що це за них робила держава.

- Я правильно зрозуміла, що на опалювальний сезон у тих, хто ще не прийшов в управління соцзахисту для звірки документів, залишається безготівкова форма монетизації?

- Абсолютно вірно. Перейти на готівкову можна буде вже після закінчення опалювального сезону. Отже, ще є достатньо часу для звірки документів. До середини травня потрібно прийти і принести реквізити картки для соціальних виплат. Картка повинна бути обов'язково для соціальних виплат. Всі подробиці можна уточнити в банку, де ви отримуєте пенсію. Також можна за заявою отримувати ці виплати разом з пенсією через пошту.

Ще є один момент. Якщо десь після Нового року ви виявите, що вам комунальне підприємство раптом стало нараховувати якісь борги, не чекайте, а відразу приходьте до нас і до відповідних служб і розбирайтеся. Це може бути пов'язано, знову-таки, з якимось технічним збоєм.

Сподіваємося, що Олена Гребенюк більш ніж дохідливо пояснила, які тонкощі переходу на монетизовані пільги. Не поспішаємо і без ажіотажу перевіряємо в управліннях соцзахисту населення свої дані. Телефони Фортечного управління ми навели вище, а в Подільському, тобто Ленінському районі, можна підійти в 14 кабінет або зателефонувати за номером 24-96-60.