Домашнє насильство у Кропивницькому: реальна картина та що потрібно для ефективної допомоги потерпілим

Перегляди: 1969

Близько 400 звернень з приводу домашнього насильства зафіксувала поліція у Кропивницькому за два з половиною місяці. Це лише 10% реальної кількості випадків, стверджують громадські активісти. Жертви, а це здебільшого жінки, воліють мовчати про насилля.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Анастасії - 42. Два останні роки вона потерпає від чоловіка-тирана. Розповідає, той пропив усі цінні речі. Здав у ломбард навіть телефон дитини. Кілька разів жінка йшла від нього, але поверталася. Терпіла, аж поки чоловік не став бити її та сина: «Терпіла я, мабуть, два роки це все. Я сподівалася, що, може, людина виправиться. Якось зміниться це все відношення, але далі ставало тільки гірше. Дитина якось довго не могла заснути, і він його вдарив у спину кулаком, щоб дитина заспокоїлася і заснула скоріше».

Жертви домашнього насильства рідко назавжди йдуть від кривдників, ділиться спостереженнями волонтер Володимир Лебедєв. Терплять через відсутність грошей і підтримки. Телефоном скаржаться волонтерам на життя. Виговорившись, кладуть слухавку: «За тиждень - дзвінків три-чотири, мабуть. Деякі хочуть сховатися, і все. Як мінімум тиждень не з’являтися. Сидіти, заспокоїтися, і цих випадків дуже багато, але часто вони так і лишаються вдома».

Мобільна група реагування на факти домашнього насилля запрацювала у Кропивницькому 17 вересня. За цей час правоохоронці отримали понад 400 викликів. Агресорам загрожують штраф, громадські роботи або адміністративний арешт, коментує заступник начальника Нацполіції Кіровоградщини Олексій Ніколаєв: «Виписуються адміністративні протоколи. Складаються і направляються до суду. Також ми застосовуємо термінові заборонні приписи в своїй роботі. На сьогодні по Кропивницькому їх винесено 65. Також задокументовано близько тисячі адміністративних матеріалів за статтею 173 з приміткою 2 – це домашнє насилля».

Інфраструктура надання допомоги жертвам домашнього насильства у Кропивницькому відсутня, констатує громадська активістка Інга Дуднік. Немає корекційної програми для кривдників, а за допомогою звертаються близько 10% жертв: «Люди не знають про те, що можна звернутися, люди не вірять, що може бути надана допомога. Крім того, сьогодні реально на випадки домашнього насильства, окрім поліції, ніхто не реагує. Поліція приїхала, і далі що?! Крім центру соціальних служб у справах сім’ї та молоді, жодної структури, яка б надавала допомогу, я маю на увазі комунальну, державну структуру, в нас не існує».

Місту необхідний притулок для жертв домашнього насильства, погоджується керівник міського центру соціальних служб Олег Краснокутський: «Дійсно, на сьогодні з цим є проблема. Чому ми і хочемо створити цей заклад. І ми вже кілька років намагаємося це зробити, але я впевнений, що цього разу все вийде. А взагалі треба казати про те, що перш за все на майбутнє треба вибудувати таку ситуацію, аби в комфортних умовах якраз залишалися ця жіночка і дитинка, а кривдник повинен собі щось шукати, це в ідеалі».

За словами Олега Краснокутського, центр для жертв домашнього насилля може з’явитися у Кропивницькому вже наступного року. А поки Анастасію та її сина прихистили благодійники у «Домі милосердя». Там жінка перебуватиме доти, доки не заробить грошей на оренду житла. Повертатися до чоловіка-тирана вона не планує.