Центральне теплопостачання Кропивницького: ще одне китайське попередження

Перегляди: 1533

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Цей вислів характеризує ситуацію, коли слідом за численними попередженнями не настає відповідальність або не відбувається ніяких конкретних дій. Схожа ситуація склалася і в секторі надання жителям Кропивницького послуг центрального теплопостачання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Під час апаратної наради Андрій Райкович заявив, що ситуація з платежами за використане тепло знаходиться за критичною межею і може спричинити за собою припинення поставок газу і зрив опалювального сезону: «Ніхто відстрочок за газ не дає. Ми зайшли в критичну зону заборгованості, і це може мати наслідки для всіх споживачів».

Як відомо, НАК «Нафтогаз» відкриває поточні номінації на газ за умови наявності платежів населення за спожите тепло на рівні не менше, ніж 90%. В іншому випадку - «перекриємо газ», як говорила управдом з культового фільму «Діамантова рука». Але вся проблема в тому, що перекрити тепло окремому боржнику, як у випадку з іншими енергоносіями, не вийде. Тут, сказав мер, відповідальність загальна, тобто перекрити подачу тепла на окремо взяту квартиру багатоповерхівки не можна, тільки на цілий будинок або стояк.

Ми пам'ятаємо, яких зусиль коштувало отримання номінацій для початку опалювального сезону, але вся біда в тому, що динаміка платежів з початком роботи котельних тільки погіршилася. За нашою інформацією, рівень розрахунків населення за центральне теплопостачання становить лише 44%, і вже новий борг населення виходить на цифру 45 мільйонів гривень, до яких треба додати 67 мільйонів гривень «перехідного» боргу. До всього треба розуміти, що в цих величезних цифрах ховаються і борги підприємства за витратні матеріали, а також - з заробітної плати перед великим колективом «Теплоенергетика».

Андрій Райкович визнав стан таким, що може коштувати міському бюджету реалізації затверджених програм соціального розвитку, до того ж це тягне на порушення статті про нецільове використання бюджетних коштів. Мер розпорядився посилити інформаційну боротьбу з боржниками, але схоже, що в арсеналі нічого більше, як «оголосити весь список» боржників і умовлянь - немає. Є суди, але це і довго, і дорого.

Ще до початку опалювального сезону «УЦ» кілька разів намагалася почути щось про конкретні заходи боротьби з недобросовісними споживачами міського тепла, але спілкування з чиновниками саме на цю тему не вийшло. Тепер впритул зайнятися цим питанням змусить саме життя. Швидше за все, винаходити нічого не треба, достатньо вивчити досвід хоча б сусідніх країн, де поняття боргу як явища взагалі немає.