Єдина в Україні майстриня з Кропивницького виготовляє унікальні килимові ляльки (ФОТО)

Перегляди: 5547

Свій винахід жінка запатентувала ще півтора десятка років тому. Нині ткаля завершила нову роботу – об’ємну площинну ляльку «Дівчина з Кіровоградщини». Та заввишки 130 сантиметрів і виткана з найдрібнішими деталями. Наша журналістка бачила цю килимову ляльку та ще зо два десятки інших.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ткацтвом Олександра Пренко займається майже 30 років. Скільки за цей час створила гобеленів, килимів і тканих ляльок – рахувати не береться. Лялька «Дівчина з Кіровоградщини» для жінки – особлива.

«Вона зроблена у килимовій техніці, але одяг в неї наш – притаманний Кіровоградщині. Тобто, лялька з Кіровоградщини. Робила я її довго, десь півтора місяці над нею працювала, бо спочатку треба було знайти, який одяг носили дівчата наші на Кіровоградщині, тобто був науковий пошук», - коментує заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко.

Три десятки років тому жінка переїхала на Кіровоградщину з Дагестану. Тепер пропагує українську культуру. Втім, у своїй творчості звертається і до кавказьких мотивів.

«Коли я приїхала у Кіровоград, це був 90-й рік, але я приїхала з Дагестану, з Каспійського моря, а тут моря немає. Тому вирішила, що зроблю на згадку про свою батьківщину оце море», - каже вона.

Нині майстриня планує створити ще одну серію килимових ляльок – у традиційному одязі представників усіх національностей, які жили колись на Кіровоградщині.

«Я роблю частіше ляльок, бо вони більш затребувані і такого немає ніде. І дуже радію, що приїхала саме на Кіровоградщину. Звідси я, наче із гніздечка, вилетіла на всю Україну. Це чарівне місце, якби я була в іншому місці, можливо, я б не вигадала цих ляльок», - говорить майстриня.

«Килимарство – це традиційна техніка, і для України характерна, і для Дагестану, в принципі, звідки сама Олександра. Але вона придумала таку річ як килимова лялька. На сьогоднішній день таку ляльку в Україні більше ніхто не робить», - зауважив мистецтвознавець Андрій Надєждін.

Незабаром для «Дівчини з Кіровоградщини» майстриня створить пару – юнака у традиційному для регіону народному одязі. Побачити роботи Олександри Пренко протягом найближчих двох місяців можна в музеї Осмьоркіна в обласному центрі. Також унікальні вироби ткалі є у приватних колекціях світу.