Ліквідатор аварії на ЧАЕС з Кропивницького Борис Малиновський: «Не вважаю себе особливим» (ФОТО)

Перегляди: 2018

Річницю найбільшої техногенно-екологічної катастрофи сучасності згадують в Україні. 34 роки тому на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух. Після цього радіоактивна хмара накрила території низки країн. Ліквідовували наслідки аварії, за різними підрахунками, до 800 тисяч людей. Серед них і кропивничанин Борис Малиновський.

Свою історію чоловік розповів кореспонденту CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Із Борисом Малиновським зустрічаємося біля пам’ятника «Жертвам Чорнобиля».

Чоловік довго дивиться на монумент.

На ліквідацію аварії кропивничанина відправили влітку 86-го. Про небезпеку 26-річний екскаваторник тоді не знав. Вдома його лишилися чекати дворічна донька і вагітна дружина.

- Ніхто не думав про це, бо завдання ставилося, треба було. І люди були нормальні, колектив, - каже Борис Малиновський.

Згадує свої перші відчуття у Зоні відчуження.

- Коли прибули на станцію, сиділи в автомашинах, був такий тиск, наче пірнаєш на глибину метрів з вісім, і давить на вуха, на голову, так було десь 15 хвилин, потім адаптувалися, організм має адаптуватися, і все стало нормально, - пояснює ліквідатор.

Борис працював у самому епіцентрі вибуху.

- У мене була задача і ще в трьох – гелікоптер відпускав котушку електричну, наша задача була її відчепити, розблокувати кабель і стягнути в зазначене місце. Це біля вентиляційної труби безпосередньо, де був четвертий енергоблок, який вибухнув. Поряд знаходилася покрівля, де встановлювалися камери відеонагляду, які у зв’язку з високою радіоактивністю виходили з ладу, - розповідає Борис Малиновський і додає, що після Чорнобиля мучався головними болями. Звернувся до лікарів, ті допомогли. Завжди намагався вести здоровий спосіб життя, займався спортом. То і сьогодні, у 60, почувається добре.

- Мабуть, все це вкупі і врятувало, - розмірковує він.

Із теплом чоловік сьогодні згадує тих, з ким пліч-о-пліч ліквідовував аварію.

- Загубилися, з тими, з ким був, ми якось так підтримували зв’язки, потім в кожного свої проблеми, так і розгубилися контакти, - ділиться Борис Малиновський.

Особливим кропивничанин себе не вважає. А заявляти права на пільги навіть соромиться.

- Пільги, як я знаю, зрізали, ну я ними особливо ніколи не користувався, в СРСР їздили громадським транспортом, я ніколи в житті не діставав посвідчення чорнобильця. В 26 років чи 29 це було якось соромно, я і по цей день цього не роблю, - сміється чоловік.

Більше тисячі ліквідаторів аварії на ЧАЕС у Кропивницькому, коментують у міській раді. До Дня Чорнобильської трагедії щороку підтримують їх матеріально.

- У зв’язку з 34-ми роковинами чорнобильської трагедії та з метою вшанування ліквідаторів, відповідно до рішення виконкому, надана грошова допомога 1284 на загальну суму 642 тисячі по 500 гривень кожному, - коментує начальник управління соцполітики міськради Кропивницького Юлія Вовк.

Урочистості до 34-ї річниці аварії на ЧАЕС у Кропивницькому через карантин скасували. Однак масові заходи для чоловіка не головне.

- Це як і в Бога вірити - можна не ходити в церкву. Головне, щоб ти в душі вірив, підтримував і пам’ятав всіх, хто тобі дорогий, - каже Борис Малиновський.

Цього року Борис долучився до акції пам’яті, яку ініціювали в Кропивницькому замість урочистостей. Запалив на своєму вікні свічку як спомин про побратимів.