На Кіровоградщині - найвищий рівень смертності від коронавірусу? Фахівці заперечують

Перегляди: 2756

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Після повідомлень про рівень летальності в Україні від Covid-19 Кіровоградщину ґрунтовно труснуло, але сейсміка тут ні при чому. Виявилося, що Кіровоградська область за цим показником посідає перше місце в Україні, причому лідирує з великим відривом від середньоукраїнського.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За даним Центру громадського здоров'я, летальність від коронавірусної інфекції у нас в області становить 5,1%, тоді як середня цифра в Україні - лише 2,4%. Інакше кажучи, у нас від Covid-19 вмирає вдвічі більше людей, ніж у цілому по країні. Ми випереджаємо навіть таку коронанебезпечну область, як Закарпатська, де відсоток летальності становить 3,8, але кількість хворих у рази більша, ніж у нас, - 5318 проти 711. Не набагато від нас відстала і Черкаська область, де захворіли 954 людини, а летальність склала 3,9%. І тут відразу починають виникати питання про причини такого стану справ наших скорботних, зокрема про якість лікування, медстатистику й інші фактори, що впливають на ситуацію.

Все про коронавірус читайте за посиланням.

 

Американські вчені розрахували, що летальність від Covid-19 повинна бути на рівні 0,5-1%, але практики з університету Дж. Гопкінса визначають летальність у 4,4%. Напевно, все залежить від методики підрахунків, втім, є ще і якісь приховані чинники, що впливають на статистику. Скажімо, в РФ летальність визначили в 1,6%, а у Франції вона часом досягала 18%, в Іспанії - до 10%, у США - від 4 до 5%, але число інфікованих там перевалило за 4,7 мільйона чоловік.

Втім, це ніяк не дає відповіді на запитання: чому різниця між показниками летальності від Covid-19 Кіровоградської області та сусідніх регіонів настільки істотна? Виходить, що жителям Кіровоградщини хворіти вдвічі небезпечніше, ніж в інших областях?

Ми спробували отримати коментар по телефону від трьох провідних інфекціоністів країни, але нічого зрозумілого не почули. Відповіді були на рівні «В рамках однієї країни такого не може бути, тому що не може бути ніколи!», «Хай вам коментують ті, хто рахував!», «Тому що ваші лікарі всі смерті списують на Covid!», «Нісенітниця собача цей рейтинг Центру громадського здоров'я!»...

Довелося нам спускатися з неба на землю і звернутися до наших фахівців, зокрема до директора департаменту охорони здоров'я Кіровоградської ОДА Олега Рибальченка. Він роз'яснив, що в Україні діє правило, при якому смерть від будь-якого захворювання, але при наявності позитивного тесту на Covid класифікується, як смерть від цієї інфекції. Але на запитання про те, що інші області теж користуються цим правилом, досить незрозуміло пожартував:

- Просто ми нічого не приховуємо, жартую. Мова йде про те, що ми показуємо так, як є.

Олег Миколайович сказав, що показник летальності від Covid-19 змінюється залежно від кількості захворілих, але говорити про гіршу якість лікування несправедливо:

- Щоб погано лікувати, потрібно, щоб була не лише висока смертність, але й погане одужування, а одужують у нас найкраще в Україні. Фактично це питання звітності, яку потрібно аналізувати протягом тривалого часу. Ми підтверджуємо цей показник, звертаємо на нього увагу, але повторю, серед смертей багато супутніх захворювань, у т. ч. онко, СНІД, хвороби крові. І саме вони є справжньою причиною смерті, а не коронавірусна хвороба. У свідоцтві про смерть патологоанатоми так і пишуть, смерть з інших причин, але це супутні захворювання при коронавірусі. У принципі, показник поганий, але його можна пояснити, аналізуючи всі випадки, а їх лише 36 за весь період.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Photo by CDC from Pexels[/caption]

Насилу ми додзвонилися до головного інфекціоніста обласної лікарні Олени Смирнової, яка більшу частину часу проводить на самому передньому краї боротьби з інфекцією, де не до розмов, але, як тільки змогла, вона нам відповіла, чому летальність в Кіровоградській області зашкалює:

– Це може бути питання до статистики, і, якщо взяти абсолютні цифри й зрівняти кількість померлих у нас і в інших областях, наші цифри не такі вже й великі. У нас проблема з виявленням Covid-19, з діагностикою, у нас працює лише одна лабораторія. У нас заповнені всі терапевтичні та пульмонологічні відділення пневмоніями, і цю цифру, 700 з чимось хворих, які діагностовані ПЛР, можна спокійно множити на два чи на три, бо у великої кількості таких хворих ми не виявляємо COVID-19 навіть під час гострого захворювання. Ми виявляємо його після того, як пацієнт перехворів і має антитіла, за допомогою ІФА-реакції. Але ми цей метод не можемо використати, тому що єдиним методом діагностики, які вносяться до платформи й рахуються, є тест ПЛР.

– Насправді виходить, що показники летальності можуть бути ще гіршими?

– Якщо збільшується загальна кількість хворих, а летальність залишається на рівні 36, це елементарна арифметика, то процент летальності збільшується чи зменшується?

– Я думаю, зменшується.

– От і я про це.

– Тобто якість лікування в нас на рівні?

– Якість лікування у нас на рівні, дуже висока. Ви візьміть в абсолютних цифрах і зрівняйте з кількістю померлих в інших областях, скільки померло людей.

Виходить, що летальність коректніше оцінювати, виходячи з абсолютних цифр, а не в процентному відношенні.

А ось як оцінює статистику Центру громадського здоров'я головний лікар центральної міської лікарні, в складі якої знаходиться інфекційне відділення на Валах, Олександр Артюх:

– Ви про найвищий показник летальності в Кіровоградській області від Covid? Це просто неправда, це просто не відповідає дійсності, це я вам зразу скажу. Я не знаю, це якісь дилетанти, просто…

– Це дані Центру громадського здоров’я.

– У нас про цей Центр взагалі окрема розмова на рахунок їхньої компетентності, ми жахаємось від їхньої роботи, ви розумієте, про що я кажу?

– Не дуже…

– Від їхньої роботи вся медицина Україні в загоні, не тільки Кіровоградської області, це я вам так коротко сказав. Це стосується і фінансування, і ставлення до медпрацівників у частині заробітних плат, і так далі. Якщо серйозно, я кажу майже офіційно, не майже, а те, що кажуть наші співробітники, - залишаться наші корпуси, відремонтовані, з хорошою апаратурою, а працювати не буде кому.

– Може, погано лікуємо, ця ж цифра на щось натякає?

– Те, що погано лікуємо, це неправда. Я не знаю, хто так каже й на якій основі. Це неправда. Оце все, що я можу прокоментувати.

Ось так місцеві фахівці оцінили статистику Центру громадського здоров'я, а інших фахівців у нас немає - будемо вірити цим.