Третій Світ, або Життя після (замість) пандемії. Частина перша

Перегляди: 1118

Юрій Смірнов, «Україна-Центр»

У цій статті буде багато того, що в кіно називається флешбеками і флешфорвардами, тобто подорожей у минуле і майбутнє. Можливо, вас захитає від різких поворотів сюжету, але я постараюся не лякати вас більше, ніж це вже зробили засоби масової інформації в 2020 році. Спробуємо просто побудувати невеликий прогноз нашого спільного майбутнього, ми ж весь час цим займаємося, чи не так?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Раптовий Третій Світ

Для початку - подорож на кілька тижнів назад. Ефір ток-шоу Наташі Влащенко «Народ Проти», триває вкрай жвава дискусія на тему протистояння ковід-19 і української держави (держава програє за сумою ударів, але сподівається відправити вірус у нокаут випадковим аперкотом). Якийсь бізнесмен (Олексій Давиденко, якщо мені пам'ять не зраджує) бадьоро перераховує провали влади у боротьбі з короною - гроші зі спецфонду пустили на сумнівні дорожні тендери, не закупили і не роздали населенню маски, не закупили в Китаї компресори для кисню, затероризували перевірками місцевих виробників медобладнання. І всі розуміють - так, так і є, пацанчик діло говорить. Навпаки (або по діагоналі) до підприємця сидить нудний чиновник недоперереформованого мінохоронздоров'я і зітхає. Коли йому надається слово у відповідь, він починає з воістину прекрасного: «Ну що ви хочете, ми країна третього світу, у нас мало можливостей...»

Здрастє-приїхали!

Полетіли назад, років так на тридцять.

Отже, в 1990 році ми були людьми першого світу. Ні, зрозуміло, нам багато чого бракувало (і заради цього ми розпустили найперспективніший проект XXI століття) - від джинсів до історичної справедливості. Але ми, безумовно, були громадянами країни, яка диктувала свою повістку на світовій арені і перебувала на лідерських позиціях за більшістю макроекономічних показників. Більш того, ми з вами жили в одному з трьох найбільш просунутих технологічно й інфраструктурно кластерів цієї країни. Можливо, саме тому нас так привабила ідея спробувати самим. Ми бачили себе новою Швейцарією, в гіршому випадку - Францією.

Мріяти не шкідливо, а навіть дуже корисно, як стверджують психологи (не всі). Але факт залишається фактом - мрії народів СРСР про самореалізацію одномоментно перевели ці самі народи з першого світу в другий. У так звані країни, що розвиваються.

І прекрасно, скажу я вам! Ми обтрусили з ніг прах покійного монстра (я зараз виключно про розміри держави, де я народився) і почали будувати новий світ.

Зараз я розповім один напіванекдот. Повідав його мені мій учитель Дмитро Гнатович Видрін, він входив у найпершу команду Кучми, команду реформаторів і мрійників про чудесну Україну.

Так от, коли Кучма переміг на виборах і перемістився разом з командою в будівлю адміністрації президента, виявилося, що колишня влада, команда Кравчука, перед уходом скрутила і забрала все, що могла, - від комп'ютерів до ручок на дверях.

Чи не правда, ми так і жили ці тридцять років, руйнуючи своїми руками навіть те не дуже значуще, що побудували самі? Старе ж, радянське, ми паралельно різали на метал і експлуатували. Це важко зрозуміти мізками - але два десятиліття у нас це виходило. Ми навіть двічі демонстрували пристойне економічне зростання - при другому терміні «диктатора» Кучми і в перші два роки «демократичного лідера» Ющенка. Ми були багатовекторні у зовнішній політиці, у нас траплялися непогані ініціативи, нас не те щоб поважали, але поки рахувалися з нами. Ми пережили дикі дев'яності (не всі, втрати населення в ці роки стали для України катастрофою, але про це пізніше), ми навіть пропетляли з першим майданом, не втративши ні земель, ні людей, ні віри у перспективність нашого державного плану.

Стоп! А він був?

Пам'ятайте, в 90-х і нульових йшла перманентна дискусія про національну ідею для України? На даний момент дискусія закінчена. Зараз взагалі з дискусіями погано в країні. Ось я зараз пишу цю статтю і розумію, що ризикую. І чим ризикую.

Дискусія закінчилася в точці «національна ідея України - це патріотизм». Це прекрасно, але це - тавтологія. Повтор одного і того ж. Патріотизм у кожного свій. Хтось любить Україну своєї мрії - мононаціональну, мономовну, є таке чудове українське слово - «однострій». Я, наприклад, люблю таку Україну, де мені не заборонятимуть працювати моєю рідною мовою, наприклад. Я ж у ній все життя прожив, у такій.

Але це лірика. А ось у чому підступ патріотизму. Розумієте, він не працює в моделі «країна третього світу». У другому світі, світі розвитку - працює, оскільки він збудований не на спільності крові й історичних подій (справжніх і вигаданих), а на, пардон муа, трейд марках. На гордості за те, що робиш просто зараз, розумієте? А третій світ - це світ занепаду і стагнації. Ні, є ще четвертий, там масово мруть від туберкульозу і воюють за воду. Ми ще не там. Ми - третій світ, світ корупції й еміграції. Основне завдання громадянина країни третього світу - покинути третій світ і перебратися в другий або перший. Для звичайного громадянина - за допомогою власних рук або мозку, для наділеного владою - з допомогою корупційних капіталів.

Закінчуючи цю главу, позначу головну проблему сучасного українського суспільства - в ньому одночасно проживають люди з мисленням першого світу (і це ті самі «совки», яких так прийнято лаяти і які продовжують вмирати на робочих місцях, наприклад, у ковідних лікарнях), люди з мисленням другого світу - «Шевченко, Кличко, Таврійські ігри, Квазар-Мікро, Помаранчева революція» (ці продовжують вірити і пахати в середньому і малому бізнесі, правда, їх усе менше й менше), і більшість - люди третього світу - від сезонних робітників на ягідних полях Європи до наших бравих олігархів, які живуть вдома тільки тоді, коли у них загострення з ФБР.

«Коронавірус і всі-всі-всі»

Ну і ось настає 2020 рік, «великий зрівнювач» цих самих чотирьох світів. Тепер ми можемо задихатися, як у США, кашляти, як у Росії, лежати в лікарняному коридорі, як в Італії.

Знову полетимо трохи назад, добре? Все літо і осінь 2019 року мене не покидало відчуття, що насувається глобальна війна. І це був не страх параноїка, а передчуття аналітика. Жорстке економічне протистояння США і Китаю готове було зірватися в гарячу фазу, як мінімум, взаємних військових провокацій. Не вщухала громадянська війна в Сирії, а два головних її зовнішніх елементи - Туреччина і Росія - двічі підходили до війни один проти одного на небезпечну відстань. Розгорталася малопомітна для європейського обивателя, але масштабна поки тиха битва за Африку між США, Китаєм, Росією і воскреслою як міжнародний гравець при Макроні Францією. Плюс вічні вузли - Ізраїль проти Ірану, Індія проти Пакистану (вони мало не обмінялися недавно ядерними ударами, на хвилиночку). Плюс загострення по лінії Китай - Індія. Плюс атака США на ліві режими Латинської Америки (невдала, як і більшість активних американських дій за останні десятиліття). Плюс, звичайно, Донбас, хоча якраз у цьому відношенні в 2019-му була надія на принципове рішення про мир.

І тут стався коронавірус, бог з машини. І так, при всіх пекельних своїх тактичних і стратегічних наслідках (ми поки не уявляємо ні приблизний строк цієї пандемії, ні її глобальний вплив на здоров'я тих, що вижили і майбутні покоління людей) - пандемії ковід-19, можливо, доведеться подякувати за те, що просто перемкнула увагу політиків з питань знищення ворогів до проблем виживання популяції.

Інакше кажучи, хоч як цинічно це прозвучить, якби не було пандемії - її варто було б придумати.

Застосуйте метод екстраполяції до 2020 року. Екстраполяція - це вивчення поведінки функції за межами самої функції. Наприклад, у США в 2020-му є передвиборча кампанія і революція БЛМ, але немає коронавірусу. Впевнений, що загострення пристрастей було би куди сильнішим, і, можливо, «сині» штати вже б воювали з «червоними».

Ви ж любите кіно про прибульців? Коли до нас прилітає така гидота, що проти неї об'єднуються колишні антагоністи, які ще хвилину тому з захватом розстрілювали одне одного з автоматів.

Однак шок минув, і світ повернувся до своїх колишніх забав - терактів, ліній фронтів і грізної риторики. Я б звернув увагу на те, що в цьому році закінчилися і не були поки переукладені більшість договорів ядерної епохи про взаємне стримування і контроль за озброєннями. Ініціатива тут належала американській адміністрації Дональда Трампа, і далі я розповім, чому.

Свого часу епідемії віспи, холери та чуми переривали, здавалося, нескінченні війни в Європі та Азії. Ціною неймовірних втрат людства.

Але ось у чому заковика - ледь відновившись, людина продовжувала воювати.

«Світ ніколи вже не буде колишнім»

Від цієї фрази вже рябить в очах. Як і від подвійного біснування Секти Свідків Ковіда, так і Ложі Ковідозаперечників. Є нова хвороба, до неї треба звикнути - людині, людству як загальному організму, медицині й фармацевтиці, економіці, політиці. Можливо, завтра вона зникне, як зник «англійський піт», кілька разів наполовину зменшивши населення Британських островів у 15-16 століттях. Можливо, буде в актуальному порядку денному років десять, як був СНІД. Пам'ятайте, що всі ми боялися СНІДу? І що? А нічого. Минуло.

Розумієте, жодна хвороба, жодна пандемія не в змозі зробити людину іншою. Налякати на час - може. Ми всі не хочемо померти раніше строку, хоча строку цього не знаємо (і якби знали - це було б найбільшою трагедією людського роду, дуже раджу прекрасний фільм «Новітній Завіт» Жако Ван Дормаля на цю тему). Ми всі все одно помремо, рано чи пізно. То чи не краще це зробити в здоровому глузді?

А як же вічний ковід-карантин і цифровий ковід-концтабір, запитаєте ви?

А як ковід-19 завадив вийти на вулицю протестуючим у Білорусі? Ніяк. А проголосувати в США? Ніяк, явка найкраща за останні десятиліття. А війні в Арцахі це як завадило? Теж ніяк. Ніяка загроза хвороби не змусить вас перебувати всередині свого будинку, якщо будинок буде горіти.

А він уже горить, шановні.

Лінія згину

Уявімо ще раз, що ніякого ковіда немає і не було. Розкрийте фіранки свідомості - і, авек плезір, перед нами чергова, четверта, і, ймовірно, остання, криза капіталізму.

Короткий зміст попередньої серії - індустріальні держави білого світу дозволили своїм корпораціям вивести виробництва у країни другого світу, де оплата праці була набагато меншою.

Наслідок - саме існування цих держав зараз під питанням, якщо вам здається, що в США просто «афроамериканці охреніли» чи «ліваки обкурилися», - це не так. Це системна криза. І Брекзит - це системна криза. І Жовті Жилети - системна криза.

Трамп весь свій президентський термін намагався грати в американця ХХ століття. Сильного, впевненого і глухого. В цілому - догрався. Вибрати завислого між Альцгеймером і Паркінсоном Байдена могли тільки дуже незадоволені люди. Ну як ми Зеленського вибрали, але він хоча б молодий і начебто здоровий.

Байден буде президентом не США, а американських корпорацій. Вони, всі ці Еппли, Амазони і Гугли - нові імперії капіталізму. І вони віджимають у класичних держав одну функцію за іншою.

Отже, що відбувається в останні п'ять років з корпораціями? Вони (не тільки перераховані вище, але і такі монстри, як китайський Алі чи російський Ощад), будучи на старті абсолютно різними за своєю спеціалізацією, перетворюються на платформи з нескінченним функціоналом. Їхня мета, на перший погляд, благородна - дати клієнтові максимум в одному місці. Зробити всі платежі, подивитися кіно, купити книгу, ліки, їжу... Отримати консультацію лікаря, зайнятися онлайн-освітою. Гей! Ви помічаєте, як держава стає непотрібною? О ні, там же поліція, пожежники, швидка, армія! Ага, і ось якісь психи ріжуть людей від Парижа до Кривого Рогу, поліція їде. Горять Австралія і Каліфорнія, пожежні фотографуються на календар. Ми задихаємося від ковіда або від ковід-неврозу, а швидка каже - не поїдемо.

Держави не справляються.

Українська держава не справляється зразково-показово.

Главгуру монополістської руху, творець нікому вже не потрібних Віндоуз, Білл Гейтс пророкує нам нову пандемію в найближчі три роки. Великий хлопець щось знає чи щось запланував?

Отже, що потрібно монополіям для закріплення успіху в полюванні на homo idoneus, людину платоспроможну?

1. Повний контроль над нашими думками. Звідси впровадження штучного інтелекту в процеси вивчення контенту наших акаунтів у соцмережах. Раніше сміялися - де знайти стільки ментів, щоб вони читали мегатонни наших листувань. Знайшли. Дуже розумні і гранично віртуальні менти. Цензура думки ще на підльоті до користувача.

2. Діджиталізація всіх соціальних проектів. За красивими словами про цифрові сервіси криється повна неможливість громадянина вплинути на будь-який процес, що відбувається всередині цифрової системи. Уявімо таку ситуацію.

2010 рік. Ви взяли кредит в банку, прострочили, банк з вами посварився, призупинив ваші карти, ви напружилися, віддали борг, все добре, всі знову друзі.

2015 рік. У цій же ситуації ви потрапляєте в чорний список банку. Уже борг відданий, але картки не розблоковані. Ви йдете у відділення банку, симпатична дівчина в фірмових одежинах знімає галочку напроти вашого прізвища, мовляв, помилка вийшла, людський фактор.

2020 рік. Ви в чорному списку всіх банків, але можете написати раз на рік скаргу роботу, а він відповість, що проблема «на вивченні».

2025 рік. Робот буде приймати рішення, давати вам якісь гроші взагалі на підставі вашого профайла, так званого «соціального капіталу». У Китаї вже так роблять. І люди терплять!

3. Нова ієрархія. Розкласти соціум по поличках - повсякчасна мрія будь-якої еліти. Розділеним простіше управляти. Зараз на порядку денному така розстановка. Вгорі - нова еліта, 1 відсоток від соціуму максимум (зараз в еліту в різних країнах прийнято вписувати від 5 до 7 відсотків громадян), внизу - контрольоване ідеєю цифрової «рівності» стадо споживачів з прив'язкою до терміналу оцінки соціального капіталу. Градуювання бидла за рівнем лояльності (та хоч різнокольоровими штанами). Біопаспорти. Повні бази особистих біоданих в руках компаній.

4. Нова етика. Каральна психіатрія і каральна біотехнологія як основний засіб стримування протесту. Вас не будуть тримати в тюрмі, вам просто змінять один-другий ген, і ви - довічний овоч без права розмноження.

Думаєте, це фантастика?

Це все - реальні пропозиції найбільш просунутих, найгуманніших, найкреативніших лідерів екологічно чистих корпорацій у красивих джемперах.

Далі буде...