Третій Світ, або Життя після (замість) пандемії. Частина третя, фінальна

Перегляди: 897

Юрій Смірнов, «Україна-Центр»

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Рушниці, пігулки і бетмени

У третій частині мого вільного дослідження ми поставимо кілька експериментів, недарма ж наш рік, 2020-й, який іде в минуле, не проти ночі згадуючи, - рік великого експерименту над нашим розумом, емоціями і всіма гранями дорогоцінного здоров'я, включаючи психічне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почнемо за традицією з економіки. Подумайте тридцять секунд і запишіть на папірці або в гаджеті три найприбутковіші галузі світової економіки. А тепер, після паузи, - звірте результати зі справжнім станом справ.

Отже, в 2020 році найбільш прибутковими є:

- торгівля зброєю;

- фармацевтика;

- кіно (і виробництво розважального кіноконтенту в широкому сенсі - серіали, ігри тощо).

Здивовані? Де ж нафта і газ? Де продукти харчування? Де металургія і хімія? Будівництво?

Ви скажете: такий рік. Я парирую - таке майбутнє. У світі штучного інтелекту, діджиталізації і роботизації для людини залишаться три базові заняття: вбивати собі подібних, хворіти і лікуватися, розважатися нескінченним переглядом історій про себе, такого безмежно могутнього (в минулому).

Ну і, звичайно, ми будемо їсти, пити і дихати.

З їжею все погано. Правда, погано. Її не вистачає. Незважаючи на те, що в даний момент на земній кулі ведеться 42 (сорок дві, дорогі друзі) війни, незважаючи на пандемію, людство збільшується з кожною секундою. Нагадаю - 270 мільйонів голодуючих у світі за прогнозами ООН. І ще одна цифра, від тієї ж організації: 60 відсотків незаможних у нашій країні не мають жодних шансів отримати соціальну допомогу від держави. Якщо ви - безробітний, ви не отримаєте субсидію на комунальні послуги, наприклад. Не дуже логічно? Ну, в розмітці соціалістичної логіки - так, нелогічно А в капіталістичній - цілком. Слабкий - значить, мертвий.

Водою вперше в історії економіки в 2020-му торгували на біржі. Вода стає рідкісним ресурсом. Її якість, очищення, особливо в умовах пандемії, буде фактором виживання.

Повітрям поки не торгують і податок з громадян не беруть. Але при абсолютно збожеволілих «типу зелених» (а насправді ділків, які вибивають величезні держпреференції під «зелену енергетику», наприклад) - не здивуюся і такому фіскальному збору.

Отже, рушниці, пігулки і бетмени (якщо хочете, джокери) - головні торгові лоти світової економіки. Один смішний, на перший, погляд факт. Найбільш касовий фільм 2019 року «Месники. Фінал» заробив 890 мільйонів доларів чистого прибутку. Світовий гігант металургії, «Метінвест» Ахметова - 341 мільйон.

А тепер давайте подивимося, як і хто кому продає ці прекрасні речі.

Кластер замість глобуса

2020 рік закрив тему світового глобалізму. Все, його немає. За великим рахунком, немає і СОТ - торговельні війни між США і Китаєм, санкції проти «Північного Потоку-2», що базуються на отруєннях російських розвідників-перебіжчиків і опозиціонерів, провалені саміти великих сімок, вісімок і двадцяток - це кінець епохи глобальних правил в економіці. Капіталізм просто не може бути нормальним на довгому відрізку. Чи не вистачає витримки поважати права конкурента. Про це добре писав заборонений нині у нас Карл Маркс.

Останній цвях у глобалізм (і, як наслідок, у гегемонію США в світі) був вбитий 15 листопада 2020 року на саміті АСЕАН і отримав назву ВРЕП - всебічне регіональне економічне партнерство країн Азії та Океанії. У нову зону вільної торгівлі увійшли Китай, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея і Японія, а також 10 країн Південно-Східної Азії - Бруней, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Сингапур, Таїланд і Філіппіни.

Таким чином, створено найбільш потужний кластер світової економіки, причому на відміну від Європейського Союзу ВРЕП не висуває до своїх членів ніяких вимог з уніфікації виробництв, підгонки законодавств, боротьби з корупцією, свят-свят-свят, екології тощо

На даний момент у світі два глобальних кластери - ВРЕП і ЄС - і кілька субглобальних: американо-канадський (з перспективою появи в ньому постбрекзитної Великобританії), російський ЄЕП, панарабська GAFTA, паніндійський (Індія не приєдналася до договору ВРЕП) і туранський (на чолі з гіперактивною в 2020-му Туреччиною), останні два лише зароджуються.

Де Україна?

До 2014 року Україна плавно політично дрейфувала до ЄС, економічно залишаючись гравцем російського напрямку. Однак після 2014 року Майдан привів Україну у вкрай цікаве положення - ми тепер повноправний (не зовсім, але можемо уявити) член американського економічного харчового ланцюжка. Аж ніяк не європейського, куди ми начебто дуже декларативно йдемо, і куди нас сильно і послідовно не хочуть пускати. Не вірите? Подивіться, хто постачає нам зброю в кредит. Хто буде вакцинувати нас від ковіда. Хто знімає касу в наших кінотеатрах. І це не Європа.

Пам'ятайте, як це було в 14-16-му роках?

Диверсифікація суміжної номенклатури в збройовому виробництві України. Тепер необхідні російські комплектуючі (а такі є навіть у США) для українського озброєння доводилося ввозити контрабандою, як у горезвісній справі Свинарчука.

Заборона на російські фільми, в'їзд у країну діячів російської культури, заборона соцмереж і, потім уже, широким фронтом, наступ на російську мову. У підсумку - в десятці найбільш завантажуваних українцями пісеньок майже все - російською і прямо з Росії. Культура - дуже складна річ. «Свій до свого по Моргенштерна».

І вишенька на торті - боротьба за українські руки вище ліктя - битва вакцин Pfizer і «Супутник» за участі посла США з одного боку і Медведчука - з іншого.

До речі, нічого поганого у відірваності від географічного центру кластера немає. Ось, наприклад, Венесуела або Сирія на сьогоднішній день - частини російського кластера, як і деякі африканські країни входять у китайський.

Питання - чи вигідно це Україні?

Напевно, поки ні, судячи з вічних поневірянь у коридорах МВФ і подібних інституцій. Навіть заявлені як допомога для боротьби з ковідом 300 мільйонів євро виявилися черговим кредитом під відсотки.

Але таке глобальне позиціонування - гра в довгу. Поживемо-побачимо, як казала героїня забороненого нині фільму про п'яного російського лікаря Лукашина.

А нам що робити?

Давайте втечемо зі світу великої економіки в наш маленький особистий світ. Ще один експеримент? Давайте? Напишіть гіпотетичний строк дії вашого робочого місця. І заховайте цей папір на рік.

Що загрожує людині в нових умовах, крім злого коронавірусу, який, уже не переживайте, буде переможений, хоча насолодитися перемогою ми зможемо не всі, як жартували ще навесні 2020-го.

Перш за все, штучний інтелект і роботи, які загрожують (в особі адептів діджиталізації) забрати всі трудові процеси у людини. Повторюю - всі.

Але. Є дві проблеми. Перша - аналоговий світ надійніший. У кіберпросторі таких коронавірусів, як у нас зараз, - по тисячі на день. Кібербезпека - вже зараз тема з першої п'ятірки «червоних» тривог.

Друга - досі ніхто реально не піднімав проблему етики штучного інтелекту. 2021 рік буде роком великої дискусії з цього питання. І я передчуваю великі обмеження у використанні ШІ. Ви запитаєте - як же можна зупинити прогрес? Та запросто. Як вдалося сильно уповільнити гонку ядерних озброєнь, наприклад. Як жорстоко зупинилися експерименти з клонування людини. Як і в перерахованих вище випадках, безвідповідальне впровадження ШІ - це небезпека для виживання людства.

У 1963 році письменник Френк Герберт опублікував перший роман з серії «Дюна», де світ майбутнього будувався в тому числі на повній забороні комп'ютерів і цифрових технологій, так званому «батлеріанському джихаді». Хтозна, може, Герберт мав рацію.

Природно, прогрес не зупинити, але куди нас вивезе цей виток НТР (ви ще пам'ятаєте цю абревіатуру?) - ніхто не знає. У радянській науковій фантастиці майбутнє Землі зазвичай красиве, а проблеми доводиться вирішувати за межами нашої кульки. В американській - навпаки, майбутнє бідніше і небезпечніше сьогодення. Звісно, другий варіант реалістичніший.

Друге питання буття нашого біологічного виду - плани деяких чудових мислителів-мільярдерів з руйнування системи пенсійних накопичень і заміни пенсій (а для багатьох і зарплат) якимось безумовним базовим доходом. Не спокушайтеся - цього не буде. Тобто руйнування цілком собі можливе (наш прем'єр уже заявив, що пенсії в країні скоро платити буде нічим), а ось виплат, всім однакових і запросто так, - не буде. Це просто капіталісти грають з нашими емоціями за допомогою комуністичних фантазій. Обдурять.

Давайте ще один експеримент поставимо, вірніше, відтворимо давній уже, піввіковий, психологічний фокус, вперше апробований у Пенсильванському університеті (США). Отже, піддослідних студентів розділили на дві рандомні групи (без будь-якого калібрування за статтю, расою, політичними переконаннями) і дали обом групам протилежну інформацію з сильним емоційним підтекстом, після чого організували дебати. Дебати тривали чотири з половиною години і закінчилися масовою бійкою. Причому, що характерно, більшість випробовуваних з запалом і жаром захищали ідеї, які абсолютно не поділяли до експерименту.

У другій частині експерименту точно так же складені групи отримали досьє з цифрами і фактами з тих самих питань, що й у першій фазі досвіду. Дискусія тривала півтори години, сторони від дебатів перейшли до пошуку рішень і намітили цілу програму заходів щодо виходу з протистояння.

Чи не правда, цікаво?

А тепер згадайте, що востаннє викликало у вас гнів, відчай або лють. А потім просто на півгодини залізьте в Гугл і почитайте фахівців, звірте цифри і факти.

Ну як, полегшало дихати?

Так що ж робити?

Вчіться правильно шукати, перевіряти і споживати інформацію. Сучасне життя - це рак, вже вибачте за таке страшне порівняння, а коли у вас рак - йдуть, як мінімум, до двох лікарів.

Думайте, а не емоціонуйте. Вся сучасна система продажів вам потрібних товарів і послуг втридорога, а також настільки ж дорогих непотрібних, - побудована на емоційних гойдалках. Гойдалки - розвага для дітей. Ми дорослі, ми думаємо.

Навчіться бути активним у трьох колах спільних інтересів: моя вулиця - мій населений пункт - моя країна.

Наприклад, якщо країна приймає дебільну медреформу - домагайтеся створення муніципальних лікарень від політиків міста. Це не так складно, як здається.

Рахуйте бюджети. Особистий, сімейний, міський, державний. Не давайте себе дурити. Ставте запитання всім цим начальникам, вони цього не люблять і бояться.

Вчіться постійно. Навіть якщо ви на пенсії і голова не працює, як вам здається. Працює. Просто не так, як у молодості.

Не бійтеся майбутнього. Воно а) цікаве; б) може закінчитися для вас у будь-який момент.

Подарунки під ялинку

Давайте поговоримо, що хорошого може статися в наступному році.

1. Сподіваюся, у світі не почнеться велика війна, а наша війна на Донбасі закінчиться важким і недовірливим, але все ж миром.

2. Буде хороший урожай кукурудзи - нашого головного експортного продукту.

3. Весняний пік ГРВІ буде слабшим осіннього.

4. Розпочнеться вакцинація від коронавірусу (тут, правда, ми в самому кінці черги, серед африканських братніх країн).

5. Любителі спорту дочекаються перенесених чемпіонату Європи з футболу та літніх Олімпійських ігор.

6. Буде багато класного кіно, книг, музики. Такі струси, як той, що ми сьогодні переживаємо, зазвичай допомагають мистецтву вийти з тимчасового застою.

7. Ми будемо менше хворіти і більше бачитися з рідними і друзями.

А решту - купимо, як каже старовинне одеське прислів'я.

Післямова

2020-й був, як не дивно, дуже нудним роком, тягар локдаунів і масочних режимів придавив усіх нас, а багатьом, уже вибачте, зірвало дах. Але от подієво - хіба що мляві ралі вашингтонських дідусів, у яких деменція перемогла нарцисизм. А більше - особливо і нема чого, на жаль. Смерті багатьох великих людей? Їх було більше звичайного, але ми ще навесні розуміли це.

Смішна революція БЛМ? Красива, але, схоже, безрезультатна революція в Білорусі? Карабаська війна?

Один з моїх найулюбленіших рокерів, Джордж Харрісон, колись написав для альбому Бітлз «Клуб самотніх сердець сержанта Пеппера» велику пісню «З тобою і без тебе».

Ми говорили

Про космос, у якому живемо,

Про людей,

Що сховалися за височенним муром

Помилок.

Істина промайне,

Тільки пізно.

Їх немає тут уже.

Ми говорили

Про те, що нам любов дає;

Отримавши її -

Збережи її.

Адже любов, лише любов

Наш світ врятує.

Якби хто знав.

Тільки усвідом, що все в тобі самому

І тобі підвладне.

І зрозумій, що ти лише тільки частина всього.

І життя тече в тобі і без тебе.

Життя після коронавірусу точно є, так що бережіть себе і всіх своїх.