Сергій Коваленко про бюджет, олександрійське лобі та президента

Перегляди: 1132

Сергій Коваленко, голова комісії Кіровоградської облради з питань бюджету, фінансів та інвестицій, керівник обласного осередку партії «Європейська солідарність». У минулому скликанні - заступник голови обласної ради.

Відповіді на найактуальніші та найцікавіші запитання - в авторській програмі Анастасії Мусатенко «По суті» на телеканалі «Вітер». Пропонуємо вашій увазі текстову розшифровку інтерв’ю.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Сергію Петровичу, ваша посада за своєю важливістю схожа на посаду заступника голови обласної ради. Я правильно розумію?

- Можливо, але в даному випадку обрання мене на цю посаду було зроблене у відкритому режимі, а голосування голови та заступників – у таємному. За допомогою бюлетенів. Так що різниця є.

- Мені цікаво, як вам працюється. Адже у керівництво обласної ради увійшли всі топові політичні сили. Чи немає ефекту «лебедя, раки і щуки»? Чи знаходите ви консенсус, враховуючи, що ви займаєтеся грошима області?

- Ну все ж таки наша партія «Європейська солідарність» не увійшла до складу керівництва обласної ради і заявила про перехід в опозицію. Оскільки повинен працювати увесь депутатський корпус – саме робота у комітетах і є той механізм, який дозволяє працювати усім депутатам. Саме такий підхід, коли є представники різних політичних сил, дає можливість дискутувати, дає можливість знаходити рішення, оскільки ні про яку «монобільшість» та «турборежим» не може йти мова.

- Як проявляється опозиційність «Європейської солідарності» в обласній раді?

- Насамперед хочу заявити, що як голова комітету з питань бюджету, фінансів та інвестицій не маю партійних прапорів під час роботи комісії. Оскільки ми повинні враховувати тенденції та проблеми на всій території Кіровоградської області незалежно від партійних прапорів та політичних уподобань, від Гайворона до Світловодська. Саме такий підхід дає можливість працювати в цьому депутатському корпусі і приймати рішення з урахуванням і тих політичних сил, які не входять до керівництва обласної ради.

- Хто став партнерами «Європейської солідарності» у цій раді?

- Думаю, що це видно за результатами голосувань. Деякі з них чітко показують поляризацію зали, де рішення не проходили або проходили з мінімальною перевагою. А власна позиція в першу чергу базується на інтересах виборців, а не політичних уподобаннях. На тих засадах, які «Європейська солідарність» демонструє, декларувала та декларує як опозиційна партія в обласній раді.

- Що робить та думає президент, ми знаємо через його часті коментарі тих чи інших рішень уряду. А що думає керівник обласної організації про те, як працює партія головного опонента на Кіровоградщині?

- Наскільки я знаю, соціологія говорить про те, що 35-36% відсотків опитаних вважає, що команда Порошенка була сильнішою, ніж нинішня. Водночас 17% з цим не повністю згодні. Щодо моєї позиції, то я підтримую думку перших та вважаю команду попереднього президента на Кіровоградщині значно сильнішою. Ми пам’ятаємо попередню владу в області, діяльність якої завершилася корупційним скандалом з хабаром. Реально, щоб здійснювати функцію управління, треба знати область, любити область і, мабуть, слухати тих, хто має іншу думку. Ми вже з посмішкою згадуємо, коли та команда хотіла зробити з сільськогосподарської Кіровоградщини туристичну Мекку за прикладом Херсонської області. Вже і Мекка та «мекнула», бо рекреаційні можливості Херсонщини та Кіровоградщини – не одне і те саме. Тому нерозуміння області та відсутність бажання її вивчити і призвела до зміни команди. Прийшла нова команда: і голова обласної адміністрації, і його професійні заступники. Також відбулися вибори, почала працювати нова обласна рада. Можу сказати, що зараз відбувається ділова, конструктивна, але непроста діяльність керівництва обласної ради. Результати голосувань сесії – тільки верхівка айсбергу. Головні дискусії (які інколи тривають годинами) виникають на засіданнях комісій, де приймаються важливі для області рішення.

Наприклад, досить гострою була дискусія щодо необхідності створення контрольної робочої групи по перевірці діяльності підприємства «Дніпро-Кіровоград» щодо встановлення тарифів. А комісія потрібна, щоб представники різних партій та груп побачили як працює найстратегічніше комунальне підприємство області.

- Яка була ваша позиція в цій дискусії?

- Оскільки я 5 років працював заступником голови обласної адміністрації, розумію в деталях роботу цього підприємства. Також розумію структуру формування тарифів. Впевнений, що необхідність вивчення процесу формування тарифів допоможе цій робочій групі спрацювати при обговоренні тарифів на 2022 рік. Ми повинні розуміти, що тарифи залежать не від волі власника чи керівника підприємства. Тільки для забезпечення його кредитного зобов’язання перед Світовим банком у цьому році потрібно віддати 36 мільйонів гривень.

- Я так розумію, що ви дотримуєтеся такої позиції: тиснути на рівні Києва, а не тут, турбувати місцеве підприємство?

- І не те, і не те. Підприємство підготувало документи щодо встановлення тарифу і має власника – обласну раду. І позиція власника завжди озвучується на засіданнях незалежного регулятора. Я згадую, що, коли 16 грудня відбувалося таке засідання (це можна подивитися в них на сайті), було сказано, що власник підтримує запропоновані тарифи. На той час власник - обласна рада - вже працювала.

- Історія виходить досить дивна. Щоб підвести підсумок цієї частини нашої розмови наступне запитання: чи відрізняється політика на державному рівні від регіонального? Якщо на державному рівні політики припускають досить різкі висловлювання про своїх опонентів, то на місцевому рівні таке зустрічається не часто.

- Ми знаємо один одного вже не один десяток років і розуміємо, що у кожного є свій світогляд. і поважаємо вибір кожного. Тож боротьба полягає в тому, щоб показати не те, хто гірше, а те - чим ми краще. Коли у нас відбувалося економічне зростання, і зараз всі бачать ситуацію. І всі бачать ситуацію в армії, коли волонтери знов змушені везти продукти, всі бачать ситуацію з коронавірусом та вакцинацією, коли через відсутність достатньої кількості узгодженої та своєчасної вакцини може опинитися під загрозою безвізовий режим. Якраз так і відбувається політичне протистояння, коли наша партія наростила свій рейтинг завдяки українцям, які можуть аналізувати ситуацію. Якби вибори до Верховної Ради відбулися зараз, саме «ЄС» мала б найбільшу фракцію у парламенті.

- Поговоримо про роботу комісії, яку ви очолюєте. Яка її роль в ухваленні тих чи інших фінансових рішень?

- Бюджетна комісія – єдина комісія, яка має право отримувати від адміністрації проекти рішень та розпоряджень по бюджету. Тобто це фактично система противаг: обласна державна адміністрація подає свій варіант, а наша комісія, враховуючи інтереси області, звернення до депутатів і всієї області, пропонує свою позицію.

- Цікаво, хто входить до складу комісії. Адже це повинні бути професіонали, які мають фахову підготовку та представляють інтереси всієї області.

- На моє глибоке переконання, наша комісія – одна з найсильніших по складу за останні роки. Оскільки до складу комісії входять: Валерій Кальченко – колишній міністр МНС та голова обласної адміністрації, Олександр Чорноіваненко – колишній голова обласної ради, Олександр Горбунов – екс-депутат Верховної Ради, де був членом бюджетного комітету. Віктор Серпокрилов – колишній перший заступник голови обласної адміністрації. Сергій Осінський працював заступником голови обласної адміністрації. Сергій Петренко працював заступником з економічних питань Олександрійського міського голови. Павло Фесюк п’ять років у минулому скликанні очолював цю комісію. І Наталія Ревенко, і Наталія Щигорлі, і Олена Сидорова, і Марина Смаглюк не є чиновниками, але є фахівцями своєї справи. Саме ці 12 осіб, що представляють різні фракції, беруть участь у дискусіях та представляють їхні інтереси. Так формується наша позиція з різних економічних питань розвитку та життя області.

Ось, наприклад, обласна адміністрація запропонувала зробити реконструкцію бейсбольного стадіону за 15 мільйонів гривень. Ми уточнили і рекомендували обласній адміністрації залучити кошти державного бюджету, оскільки це передбачає бюджетний кодекс. Коли виникла ініціатива встановлення пам’ятника державному прапору, ми обговорювали неоднозначне рішення про встановлення його у Ковалівському парку. І ветеранські організації висловлювались про інше місце, і ми підтримали ідею загального обговорення. І ви вже знаєте, що остаточне рішення було прийняте про встановлення прапору на Валах. Й ініціативу президента Зеленського про ремонти приймальних відділень у лікарнях за кошти обласних бюджетів ми теж опрацьовували. Тепер це виконають не тільки за кошти обласного бюджету, а і місцевих бюджетів. Території реально зрозуміли, що, отримуючи дороговартісну апаратуру, їм слід взяти участь у фінансуванні своїх лікарень.

- Виборці можуть бути спокійні, що їхні кошти, їхні податки використовуються ефективно?

- В тому і є робота обласної адміністрації і її контроль з боку обласної ради. Саме колективна відповідальність – характерна риса нашої обласної ради.

- Ви маєте досвід роботи в адміністрації, коли самі готували рішення та розпорядження для розгляду депутатами. Зараз самі розглядаєте такі документи та рекомендуєте чи не рекомендуєте їх до виконання. В чому різниця в роботі, за вашими відчуттями?

- Завдання голови бюджетної комісії (та і всієї комісії) – організувати позитивне голосування щодо бюджетного рішення. Завдання чиновника – подати аргументований проект та відреагувати на критичні запитання депутатів. Зараз і моє завдання задати ті критичні запитання, особливо в сьогоднішніх непростих умовах. Тобто нас треба переконати, що саме ці витрати повинно зробити в інтересах жителів області.

- Ви, окрім депутатської діяльності, очолюєте обласну організацію партії «Європейська солідарність». Чи вистачає вам часу зустрічатися з виборцями? Чи буваєте ви на територіях області? Що вам кажуть люди як лідеру обласного осередку політичної сили?

- Безумовно, карантин наклав свої відбитки на плани зустрічей та подорожей. Сподіваюсь, що весна принесе таку можливість і теплом, і вакцинацією, і зменшенням кількості захворюваності. Тоді ми зможемо поговорити про масові зустрічі. А поки що вони відбуваються не масово, чи навіть в онлайн-режимі. Але розбудова партії триває. В усіх 49 територіальних громадах області ми маємо чіткі плани щодо розбудови первинних організацій партії. 2025 рік не за горами, і «ЄС» повинна дійти до наступних виборів як могутня політична структура в області. В нас є потужна команда, яка складається не тільки з депутатів різних рівнів, є план дій, з виконання якого ми будемо звітувати перед нашими виборцями щороку. Тому першочергове завдання про створення осередків в усіх громадах області буде безумовно виконане, і той інтерес до партії, який проявляють українці, говорить, що ми обрали правильний напрямок.

- Які амбіції мають Петро Порошенко і «Європейська солідарність» в цілому?

- Партія готується до парламентських та президентських виборів. Програма-мінімум для партії – це найбільша парламентська фракція. Також мені зрозуміло, що наступним президентом України буде Петро Порошенко.

- Поговоримо про ваші амбіції: чи є у вас бажання працювати у Верховній Раді? Розглядаєте для себе такий варіант?

- Нічого немає неможливого. У мене зараз цікава робота тут: постійно в зустрічах, постійно в спілкуванні. Тому це дає більший досвід, ніж будь-яка кабінетна робота. Це черговий впевнений крок у моєму житті. Тож, що буде далі, – поживемо та побачимо.

- Тобто, якщо буде пропозиція – ви будете брати участь у перегонах?

- Хочу нагадати, що у 2019 році я був кандидатом в депутати Верховної Ради. Я тоді програв. Чи засмутився? Дивлячись на ситуацію в Україні та у Верховній Раді – ні. Оскільки знаю, що треба мати певний час.

- Ви працюєте радником міського голови Олександрії. Чи не впливає це на вашу діяльність в обласній раді? Або простіше: ви однаково любите всю область?

- Олександрія – це моя батьківщина. Кіровоградська область – моя батьківщина. І робота на посаді голови бюджетної комісії, і робота (у вільний час) радником міського голови Олександрії – це роботи, які доповнюють одна одну. Я розумію, що там я можу принести користь людям. Тому, коли Сергій Кузьменко запропонував мені вести напрямок житлово-комунального господарства, я погодився і не жалкую. Адже житлове господарство– це те, про що пересічна людина не повинна думати та турбуватися. Турбуватися про це повинні інші, а людина повинна жити в комфортних умовах.

- Чи має Олександрія лобі в обласній раді у вигляді голови бюджетної комісії?

- Щодо батьківщини я вже казав. А щодо діяльності депутата та голови комісії – я абстрагуюсь від цього. Приймаючи рішення в обласній раді, ми всі повинні відмовитися від лобіювання інтересів окремих територій області, а відстоювати інтереси мешканців усієї області. Саме колегіальність наших рішень і є запорукою оптимальних рішень в інтересах усієї громади.

- Чого чекати від наступної сесії? Які питання, на вашу думку, будуть важливими?

- Найголовніше питання - про внесення змін до бюджету. Є вільні залишки минулого року, які дозволять використовувати по завершенні цієї сесії. Мова йде про 19 мільйонів так званих «екологічних» гривень. Є вже плани щодо будівництва станції очищення, облаштування рекреаційних зон області. Також буде внесено зміни до фінансування закладів, які потребують допомоги. Ще буде розподіл вільних залишків для капітальних видатків. Очікуємо від Національної служби здоров’я інформації про фінансування лікувальних закладів області. Є побоювання, що цих коштів не буде вистачати для нормального функціонування закладів, тож обласна рада повинна бути готовою допомагати закладам охорони здоров’я. Поки що жодної офіційної інформації немає, хоча ми зробили запити від імені обласної ради.

- Дякую за відповіді, ми дізналися багато цікавого та корисного для мешканців усієї області. Хороші новини прозвучали для усіх мешканців Кіровоградщини, незалежно від того, яку політичну силу вони підтримують.

https://www.youtube.com/watch?v=282AVIBJjng&feature=emb_logo