У кропивницькій квартирі вибухнув газ. Сили такого вибуху достатньо, щоб підірвати танк

Перегляди: 1672

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Нещастя сталося 9 березня, близько 20:00, коли молода пара увійшла в орендовану однокімнатну квартиру на другому поверсі будинку по вулиці Юрія Коваленка у Кропивницькому і клацнула в передпокої вимикачем. Далі стався вибух газоповітряної суміші. На щастя, потерпілі отримали не небезпечні для життя опіки і травми.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У деяких коментарях прозвучало, що, відкриваючи двері, молоді люди чули якесь шипіння. Очевидно, їм би проявити обережність, тим більше вони самі давно відчували специфічний запах при ввімкненні газової плити, але виникла, як то кажуть, класична схема - клацання вимикача і вибух.

На жаль, вибухи побутового газу не така рідкісна справа, але в конкретному випадку стає страшно від наслідків вибуху. Хоча несучі конструкції багатоквартирного будинку не постраждали, але в самій квартирі вилетіли всі вікна, а речі з квартири були розкидані навколо будинку. На першому поверсі й поверхом вище теж пошкоджені двері, в багатьох квартирах вилетіли шибки, а суміжна з сусідньою квартирою стіна тріснула. Напевно, тільки щасливий збіг обставин дозволив уникнути таких страшних руйнувань і навіть жертв, які мали місце під час вибуху «квартирного» газу торік у Києві або декількома роками раніше в Дніпрі. Там було зруйновано по кілька квартир і навіть поверхів, загинули люди, деякі під'їзди стали аварійними, а власникам найбільш постраждалих квартир довелося шукати нове житло.

Все могло статися так само і тут. Прості підрахунки підказують, що сила вибуху газоповітряної суміші в однокімнатній квартирі могла бути еквівалентна заряду тротилу вагою від п’яти до 10 кілограмів. Це дуже багато, підривники стверджують, що для підриву танка (!) досить семи кілограмів вибухівки. Все залежить від концентрації метану в квартирі і від умов утворення та поширення вибухової хвилі. Навіть по фотографіях видно, що кухня і ванна в принципі цілі, але ось коридор і кімната вигоріли повністю. Ймовірно, вогнище спалаху, а потім і епіцентр вибуху виникли в коридорі, від ударної хвилі сталося коротке замикання, від якого загорівся телевізор, який спровокував повне вигорання кімнати. Молодим людям дуже пощастило, що їх не розплющило вибуховою хвилею, а вплив температури на них був короткочасним.

У черговий раз вибух нагадав чи допоміг нам усвідомити всю силу і небезпеку використання побутового газу в мирних цілях. Цей випадок досить унікальний, зазвичай справа закінчується руйнуваннями. Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кропивницького Сергій Коваленко сказав кореспонденту «УЦ», що в своїй практиці він стикався з вибухом газу і подальшим вигоранням ще у Донецьку в 1981 році. Серйозні руйнування двоповерхового будинку мали місце під час вибуху газгольдера в Помічній на початку дев'яностих років минулого століття. Траплялися в його практиці і серйозні аварії обладнання газонаповнювальних станцій, про що писала «УЦ».

Дивно, але ми ніби ігноруємо небезпеку, адже в даному конкретному випадку люди начебто давно відчували запах газу, кажуть, що при ввімкненні духовки, але чомусь не закричали «караул», не побігли чи не зателефонували в газову службу тощо. Про цю проблему нагадав і мер Кропивницького Андрій Райкович, який розпорядився провести додаткову роботу не тільки з керівною ланкою житлового фонду, але і з жителями. Люди повинні реагувати на будь-які порушення проживання й експлуатації будинків і сигналізувати про це: «Газ - категорія особливо небезпечна, але ми забуваємо про пильність».

Причому зараз мова йде про досить примітивний з технічної точки зору пристрій - газову плиту, що вже говорити про складні системи автономного опалення? Проте і в газовій плиті є місця ймовірного пошкодження і пропуску газу або, як кажуть фахівці, «травлення». Слюсар, який обслуговує газове обладнання, розповів нам, що витоки газу в плиті дійсно можливі, причому в декількох місцях, тому при найменшій підозрі негайно перекривайте подачу газу і викликайте аварійників.

У самій плиті газ підводиться до перемикачів і від них до пальників за допомогою мідних трубок. У місцях з'єднання може порушитися розвальцьовування, а в старих моделях застосовувалися прокладки, що з часом руйнуються. Може труїти і на перемикачах так званого коркового типу, що складаються з двох притертих одна до одної латунних частин.

До речі, газовики з метою безпеки заборонили використання газопідводних шлангів з металевої опліткою, оскільки в плитах з електричним ввімкненням, тим більше в комбінованих - газо-електричних, на металеві частини діє статична електрика або блукаючі струми. Можливий і такий дефект, як розхитані перемикачі, коли вони не точно фіксують положення On/Off. Ви думаєте, що вимкнули пальник, а насправді залишили його прочиненим. Необхідно перед відходом зайвий раз переконатися у відсутності вогню на пальниках і в правильному положенні перемикачів. Тим більше, що коронавірус багатьох позбавляє чи не єдиної можливості контролю витоку газу - нюху.