Дорога традиція. У скільки обійдеться кропивничанам великодній кошик
Ольга Березіна, «Україна-Центр»
За минулий рік, за даними статистики, великодній кошик в Україні подорожчав приблизно на 25%. У 2021 році кропивничанам він обійдеться приблизно в 600-650 гривень. Ну і плюс ще майже стільки ж ми витратимо на пасхальну трапезу, за якою збереться вся родина.
Набір продуктів для великоднього столу в кожній родині різний, але є деякі традиційні позиції. І перш за все - це паски і фарбовані яйця.
Паска в цьому році обійдеться українцям приблизно в 100-120 грн за 1 кг, якщо готувати її вдома. Недешеві складові цієї смачної святкової випічки: молоко - 25-29 грн/л, сметана - до 30 грн за 400 г, вершкове масло - 45-60 грн/200 г, цукор - 23-25 грн/кг, борошно - 12-15 грн/кг, плюс дріжджі, всілякі смакові добавки (ваніль, кориця, родзинки, цукати - залежно від ваших уподобань) і прикраси (цукрова глазур і посипання). У магазинах і супермаркетах торік пасочку середніх розмірів можна було купити за 30-40 грн/шт., у цьому році готова паска буде коштувати, звичайно ж, дорожче. До речі, в останні роки купівельна великодня випічка, вироблена в супермаркетах зі своїми пекарнями, значно додала в якості і зовсім не схожа на звичайні булки.
Яйця подорожчали вже давно, тому, ймовірно, традиційного передвеликоднього стрибка цін на них уже не буде - далі нікуди. Якщо ви віддаєте перевагу традиційному фарбуванню яєць - цибулевим лушпинням, яке збирали всю зиму, - то десяток крашанок обійдеться вам у 30-40 грн, а якщо хочете краси - додайте вартість фарб або термонаклейок. Фарбувати потрібно пару десятків, так як неодмінно захочеться когось почастувати пасочкою, особливо якщо пекли самі, а з нею обов'язково потрібно покласти і крашанку. До речі, не забудьте про самотніх людей похилого віку, які живуть поруч з вами.
Традиційним пасхальним напоєм вважається вино «Кагор» - 95 і більше гривень за пляшку.
У великодній кошик, який ви понесете освячувати в храм, прийнято класти щось м'ясне - сало, ковбаску, буженину. Кілограм сала нині «тягне» на 120 гривень. Шматочок можна собі дозволити. Буженина - від 180 грн/кг, ну а ковбасу можна знайти на будь-який смак і гаманець - від недорогих маленьких батончиків гривень по 40-50 за штуку до найдорожчих сирокопчених і сиров'ялених.
Збираємо великодній кошик далі. Твердий сир українського виробника в середньому коштує від 260-270 грн за кіло, польські сири можна знайти і за такою ж приблизно ціною, і дорожче. А далі - як дозволить ваш гаманець. Готуємо до великоднього столу щось м'ясне: філейки курячі можна купити гривень за 100-120 за кілограм, курячі тушки в одному з супермаркетів сьогодні (понеділок, 19 квітня) продають по 67,90 грн/кг, свинину - по 120 і дорожче.
Весна, тому вже хочеться чогось свіжого і зеленого - наприклад, молодої капустки на салатик (40 грн/кг), огірків (55-65 грн/кг), помідорів (45-50 грн/кг) або редиски (по 35- 45 грн).
Фрукти теж візьмемо. Яблука - від 15-18 грн на ринку до 25-28 в супермаркеті, банани та цитрусові теж десь 30-35 грн.
Ну що ж, збираємо кошик, який понесемо у двір храму (візьмемо середню ціну):
- пасочки (1 кг) - 100 грн;
- фарбовані яйця (10 шт.) - 40 грн;
- «Кагор» (1 пл.) - 95 грн;
- ковбаса, буженина, сало (по 0,3 кг) - гривень 240;
- сир (0,3 кг) - 100 грн;
- помідори (0,5 кг) - 25 грн;
- огірки (0,5 кг) - 30 грн;
- яблука (0,5 кг) - 10 грн.
Разом - 640 гривень. Це практично 10% від мінімальної зарплати в Україні.
Якщо ж враховувати ще й пасхальну трапезу, за якою збереться ваша родина, то гаманець ваш схудне більш ніж на тисячу гривень. І це ще досить скромно й економно. Втім, наші люди вміють економити, звикли вже.
«Зростання вартості паски обумовлене декількома факторами. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого - зростання цін на зернові культури і тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через введення карантину в зв'язку з епідемією коронавірусу Covid-19», - пояснив причину зростання цін академік Національної академії аграрних наук Юрій Лупенко. Цікаво, чи доживемо ми коли-небудь до великодніх чи різдвяних розпродажів і знижок, як у Європі?