Кіровоградщина: Інтернет - у кожну хату!

Перегляди: 1733

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Цей рік може стати проривним у плані інтернетизації українських сіл. Всесвітня павутина прийде в тисячі місць, де її раніше не було.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Такий проект запускає Міністерство цифрової трансформації України. Півмільярда гривень виділяється на Інтернет для сіл. До останнього хутора мережа навряд чи дійде, але багато великих сіл стане ближчими до цифрового світу.

Уже в травні стартувала подача офіційних заявок для участі в проектах Мінцифри «Інтернет-субвенція». У територіальних громад буде лише 10 робочих днів для того, щоб подати заявки. З урахуванням травневих свят - це 14 календарних днів.

Про це повідомив керівник експертної групи з розвитку фіксованого Інтернету Міністерства цифрового розвитку Андрій Набок.

«Термін здається невеликим, але якщо врахувати, що презетація попередніх заявок тривала 1,5 місяця, то у громад був час, щоб зібрати дані. Тому десятиденний термін достатній для подачі вже зібраної (і уточненої) раніше інформації», - прокоментував Андрій Набок.

Відбір буде здійснювати комісія, яку створять при Мінцифри. Вона буде аналізувати заявки громад, з урахуванням ціни підключення сіл до «швидкого» Інтернету. Визначати провайдерів і проводити публічні закупівлі послуг будуть самі громади.

«Зрозуміло, що оператори не відразу зможуть розгорнути мережі (це тисячі кілометрів оптоволоконного кабелю, розвиток іншої інфраструктури), і, відповідно до умов, на виконання договору в них є 90 днів. Основний бум підключень буде восени», - очікує Андрій Набок.

Завдяки цьому проекту мінімум 6 тисяч сільських шкіл, амбулаторій, клубів і бібліотек отримають Інтернет зі швидкістю 100 мегабіт на секунду і зможуть користуватися ним безкоштовно до кінця 2022 року.

«Міністерство цифрової трансформації підготувало документ, яким визначаються порядок та умови надання субвенції місцевим органам влади для підвищення якості доступу в Інтернет у сільській місцевості. Прошу наші громади звернути на це увагу. Часу, щоб сформувати і направити в Мінцифри заявки і документи для залучення цієї субвенції, мало», - каже в. о. голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Валерій Жалдак.

Скільки в Україні й конкретно на Кіровоградщині користувачів Інтернету, точно ніхто не скаже. За даними соціологічної служби Gemius, на кінець 2019 року в країні начебто було 25 мільйонів користувачів Всесвітньої павутини. За показниками іншої дослідницької компанії, Kantar, 74 відсотки українців користуються Інтернетом. Більш точний облік неможливий. Наприклад, автор цієї публікації користується Інтернетом вдома, ще в редакції газети, а також через смартфон. Як мене враховує статистика - як одного користувача чи трьох? У тих же селах, у яких ніби взагалі немає Інтернету, є люди, які користуються ним через супутникові тарілки і навіть супутникові телефони «Турайя», є багато людей, що мають номери різних операторів, відповідно, у них два «різних» Інтернети...

Чому з інтернетизацією невеликих населених пунктів так затрималися? Ну, це в містах усе просто: з горища (технічного поверху дев'ятиповерхівки) скинули кабель, отвір проробили в стіні і підключили. Все. А щоб до сільської хати підвести мережу, треба або викопати траншею кілька кілометрів завдовжки, або протягнути по стовпах кабель довжиною в кілометри (і кабель цей можуть уже наступного дня зрізати). Коштує це великих грошей. А через супутникову тарілку трафік досить слабкий, на жаль.

Але, так чи інакше, ініціатива хороша. Нинішній світ уже неможливий без глобальної мережі.

Найбільшими провайдерами Інтернету в Україні є «Укртелеком», «Київстар» і «Воля», хоча, крім них, працюють ще більше двохсот операторів.

До речі, в Україні Інтернет один з найдешевших у світі - в трійці найдешевших на планеті.

Найпопулярніші серед українців сайти - «Гугл», «Ютуб» і «Фейсбук».