А що б ви хотіли бачити на центральній площі Кропивницького?

Перегляди: 2397

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Управління капітального будівництва Кропивницької міської ради оголосило проведення відкритих торгів для обрання підрядника, який буде займатися виготовленням проектно-кошторисної документації по об'єкту «Площа Героїв Майдану», проект «Реконструкція площі Героїв Майдану».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Очікувана вартість роботи - 700 тисяч гривень. Заявки на участь у тендері (через «Прозорро», звичайно) можна подавати до 2 червня.

Цікавий список вимог, висунутих до проекту, тобто до майбутнього виду і облаштування площі Героїв Майдану: «Центральну частину площі залишити максимально відкритою для можливості перебування великої кількості людей під час проведення масових заходів.

Передбачити приховану систему для встановлення новорічної ялинки.

Передбачити фонтани (кількість і види визначити проектним рішенням).

Освітлення фонтану за допомогою LED-світильників.

Нове покриття площі запроектувати на основі, яка забезпечить можливість проїзду вантажного транспорту для завезення тимчасових конструкцій на площу і спеціалізованої техніки для її обслуговування.

Передбачити висадку нових дерев, чагарників, трав'яних газонів.

Освітлення площі вирішити влаштуванням опор з LED-світильниками.

Влаштувати крапельний полив зелених зон.

Прокладка нових мереж (водопровід, каналізація, електропостачання).

У зонах відпочинку передбачити влаштування малих архітектурних форм (лавок, урн, вазонів).

Виконати вертикальне планування території площі, яка забезпечить інклюзивну доступність до всіх зон і споруд.

Влаштувати тактильні смуги зупиняючої і направляючої дії для орієнтування слабкозорих.

Передбачити систему відеоспостереження по периметру площі.

Передбачити систему електропостачання для підключення необхідного обладнання та освітлення під час масових заходів».

Непогано, правда? Не забули і про людей з обмеженими можливостями, і про відеоспостереження. Але ми б додали до списку вимог ще кілька. Може, переможець конкурсу і майбутні проектанти їх врахують?

Передбачити місце для установки біотуалетів. А то і замахнутися на сучасний стаціонарний туалет, модерновий, з електронікою - як у Японії, де вуличні туалети - справжні арт-об'єкти (у них навіть премія є «Туалет року»). Біля бібліотеки варто туалет у вигляді гігантського олівця, на вокзалі - у вигляді паровоза. Є взагалі прозорі туалети - відвідувач бачить усе навколо на 360 градусів, а його не видно. Так, туалет може бути прикрасою! Чому б щось гарне не придумати? Хоча, з огляду на рівень вандалізму...

Чомусь немає нічого про дітей і для дітей. Ось є в Москві Тріумфальна площа (за радянських часів - площа Маяковського). Місце пафосне донезмоги, через тріумфальні ворота в'їжджали свого часу царі і цариці Петро Другий, Єлизавета, Катерина Друга на коронацію. А не побоялися в такому символічному місці імперської величі поставити величезні дитячі гойдалки. І площа «заграла» по-іншому, стала новим місцем тяжіння городян і приїжджих. А у нас? Чи залишиться той же прокат машинок?

Непогано було б, крім фонтанів, передбачити і бювет, щоб будь-хто міг безкоштовно попити водички в спеку.

Можна було б замахнутися на підігрів площі, полегшивши життя комунальникам. Це недешево, але хтозна, з урахуванням того, що трактори і вантажівки, десятки двірників, які регулярно взимку прибирають сніг з площі, коштують грошей, може, за кілька років підігрів і окупиться? А ожеледі не буде ніколи, та й туристам буде що показати взимку. Наприклад, у Тернополі ще 10 років тому зробили підігрів 120 метрів тротуару в центрі. Відмінно працює, всі задоволені, туристам показують. Про окупність не скажу, не знаю.

Про вай-фай навіть не говоримо, умови для нього повинні бути обов'язково закладені. Щоб сотні людей одночасно могли користуватися без будь-якої авторизації і паролів.

Можна було б передбачити пару точок підзарядки десятків мобільних телефонів.

Чому б не облаштувати годівниці для голубів, яких там завжди безліч? Знайшлися б волонтери, щодня засипали б туди корм. Або автомат з продажу крупи (такі були колись у Венеції на площі Сан-Марко, кожен свідомий турист за 1 євро купував пакетик і годував птахів, але потім їх заборонили під час пташиного грипу).

Ну і головне питання: чому в умовах ні слова про долю постаменту під колишнім пам'ятником Кірову, нині дуже умовно пам'ятником Небесної сотні? Чи на це буде окремий проект, окремий конкурс?

Багато чого можна запропонувати для площі. Справді, чому б не зробити площу такою крутою, щоб на неї з'їжджалися подивитися, як на тюльпани в дендропарку? Таку собі модернову, смарт-площу навіть не XXI, а XXII століття?