Закордонні стажування студентів Полтавського університету економіки і торгівлі

Перегляди: 1538

Цього року, незважаючи на карантинні обмеження, ПУЕТ зміг відправити на літні закордонні стажування понад 200 студентів. А всього за останні 10 років їх пройшли близько 4000 студентів, які працювали у 38 країнах світу, в тому числі Австралії, Арабських Еміратах, Бельгії, Болгарії, Греції, Єгипті, Іспанії, Італії, Канаді, Китаї, Німеччині, Польщі, США, Тунісі, Туреччині, Франції та Чорногорії.

Ми звернулися до Юлії Перегуди, директорки міжнародного науково-освітнього центру університету, який біля 20 років займається організацією міжнародних професійних стажувань.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Пані Юліє, скажіть що дає вашим студентам стажування за кордоном?

- Для наших студентів це можливість опанувати фаховими компетентностями відповідно до міжнародних стандартів, побувати в інших країнах, розширити свій світогляд, непогано заробити, вдосконалити базову іноземну мову або вивчити нові, навчитися працювати в багатонаціональних командах та з клієнтами з різних куточків світу. У них з’являються нові знайомства та ділові контакти. За результатами стажування кожен студент отримує сертифікат міжнародного зразка та відмітку «Досвід роботи за кордоном» у резюме.

Оскільки ще на етапі відбору на стажування відбувається розподіл студентів по вакансіях відповідно до спеціальності, курсу навчання та набутих компетенцій, вони одночасно проходять і практику. А щоб студенти мали таку можливість, аудиторні заняття для 1-3 курсів тривають до 1 травня, розпочинають їх студенти 2-4 курсів 1 жовтня.

- Де працюють ваші студенти?

- ПУЕТ має широку мережу партнерів. З нами уклали угоди про співпрацю понад 470 підприємств та організацій з 38-ми країн: 4-х та 5-ти зіркові готельно-ресторанні комплекси, туристичні компанії, підприємства харчової промисловості, виробничої сфери, логістики тощо.

- Ким працюють студенти під час стажування?

- Найпоширеніші вакансії для наших студентів — це посади помічників у: Food and Beverage, Front Office and Reception, Entertainment, Manufacturing, Transfermen, Logistic. Успішний досвід роботи студентів на вакансіях: «аніматор» – у готелях мережі Crystal Hotels та Granada Luxury Hotels та «трансфермен» – у туристичній компанії «Sarpedon Travel».

[caption id="attachment_101216" align="alignnone" width="640"] Стажування студентів ПУЕТ у Болгарії[/caption]

- Якщо не таємниця, скільки заробляє студент за кордоном?

- Це не секрет, але все залежить від країни, компанії, посади. Розмір заробітної плати цього року складає від 900 до 4500 євро за весь період стажування. Але тут не враховані преміальні, розмір яких не зазначається у договорах. Він залежить від успіхів стажерів на робочому місці.

[caption id="attachment_101215" align="alignnone" width="640"] Стажування студентів ПУЕТ у Німеччині[/caption]

- Що ви можете порадити студентам, які хочуть поїхати на міжнародні стажування?

- Головне — наполегливо опановувати фахові компетентності під-час навчання і вірити у себе! Вчити іноземні мови! Пам’ятати, що вміння комунікувати, креативність та критичне мислення допоможуть знайти спільну мову з колегами в мультинаціональній команді.

Як говорив Конфуцій, три речі ніколи не повертаються – час, слово, можливість. Тому: не гайте час, комунікуйте, не втрачайте можливості.