Недешеве задоволення: в яку суму молодятам у Кропивницькому обійдеться весілля

Перегляди: 4673

Зараз в Україні триває сезон одружень. Втім, сучасне весілля — це не лише весільна сукня, букет та ресторан, це справжнє мистецтво, що потребує створення індивідуального проєкту.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про свою історію одруження розповіли молодята Анна та Богдан Мірошники: 

«До весілля фінансово готувалися цілий рік, ще півроку ми витратили на організацію свята. Втім, підготовка могла зайняти менше часу, якби не карантин. На свято одруження ми запросили 54 людини, але прийшли лише 36  — у всіх різні життєві обставини, не всі змогли приїхати».

Як поетапно проходить підготовка до весілля, з’ясувала кореспондентка CBN.

Крок перший. ДРАЦС

Усе починається з вибору молодятами дати власного весілля. Українці одружуються у будь-яку пору року, але більшість весіль припадає на період з серпня по жовтень. Тож якщо молодята обирають дату у розпал сезону, то потрібно підготуватися заздалегідь.

День весілля можна обрати за три місяці до події, послуги з таким «витриманим» терміном у РАЦСі будуть коштувати від 300 грн за звичайну реєстрацію, від 600 грн — за урочисту. Від 1500 гривень доведеться заплатити за виїзну церемонію.

Якщо ж одружитися молодята вирішили буквально завтра, то вже кілька років у країні існує проєкт «Шлюб за добу». «Узаконити» стосунки за 24 години можна у Кропивницькому та Олександрії.

В обласному центрі організаторами шлюбу за добу є Кіровоградська обласна філармонія (вул. Кавалерійська, 8, м. Кропивницький) та Музей мистецтв (вул. Велика Перспективна, 60, м. Кропивницький), в Олександрії — Палац урочистих подій (проспект Соборний, 50). Коштуватиме ця послуга від 2500 грн.

Також під час карантинних обмежень молодята мають можливість подати заяву до РАЦСу онлайн.

Своїм досвідом поділилася кропивничанка Анна Мірошник:

«Ми з чоловіком Богданом подавали заяву традиційно. Не  онлайн, бо система іноді дає збої. Нас цікавила певна дата, а також потрібно було проконсультуватися щодо часу проведення розпису — у нас була виїзна церемонія і ми мали вирахувати точний таймінг».

Крок другий. Обручки та образи наречених

[caption id="attachment_110688" align="alignnone" width="640"] Фото з сайту diamant.ua[/caption]

На сьогодні ціни на каблучки дуже варіативні, в середньому за пару можна віддати до 5000 грн. Часто молодята обирають нетрадиційні матеріали обручок: срібло, дерево або камінь. Також користуються попитом золоті каблучки з діамантами, ціна на які стартує від 7000 грн.

Щодо вбрання наречених: костюм та білу сукню можна взяти в оренду — ця послуга коштує від 3000 до 8000 грн за добу за образ. Якщо купувати, то ціни стартують з 13000 грн за сукню, та 6000 грн — за костюм.

У той же час, будьте готові заплатити 500-1500 грн за весільну зачіску. Стільки ж буде коштувати make-up нареченої.

Крок третій. Плануємо урочистий захід

До таких витрат зазвичай відносять виїзну церемонію, якщо вона планується, бенкет, декор, запрошення фахівців та транспортні витрати.

Бенкет є одним з головних видатків весілля. Середня ціна у ресторанах Кропивницького починається з 1000-1200 грн за людину, це не враховуючи витрат на алкогольні напої. Також доведеться віддати чимало грошей на декор залу чи весільної локації. Скільки може коштувати така послуга, розповіла Тетяна Толмачова, декораторка з Кропивницького:

«Ціна, найчастіше, залежить від того, що замовляють наречені. Для когось важливі тільки фотозона або стіл молодят, а для когось роблю “повний фарш”. У цьому році моїм мінімумом був бюджет на декор в 3,5 тисяч гривень, максимумом — 45 тисяч гривень. В останньому випадку до замовлення входили й оформлення президіуму — столу молодят, і виїзна церемонія, а також фотозона та багато дрібничок, у тому числі бірочки для подарункових пляшок. У середньому ж на декор весілля витрачається близько 15-20 тисяч».

[caption id="attachment_110689" align="alignnone" width="640"] Фото з сайту wedding.4banket.ru[/caption]

Щодо запрошення професіоналів, тут побажання молодят різняться. Дуже важливо знайти гарного ведучого — саме він створює правильний настрій весілля. 

«До вибору ведучого потрібно підходити дуже виважено. Ця людина буде з вами з початку свята і до кінця, тому важливо, щоб він був приємним для молодят, викликав гарні емоції і, в той же час, був професіоналом, — вважає Катерина Лунгул, ведуча свят у Кропивницькому. — Ціна на послуги ведучого може різнитися у залежності від обставин весілля. Трішки дорожче вийде, якщо це виїзна церемонія, тому що готувати сценарій доведеться і під церемонію, і під бенкет. Також окремо рахуються витрати на дорогу в інше місто, якщо свято проходить не у Кропивницькому».

Середня ціна на послуги ведучого у цьому сезоні варіюється у межах 8000 гривень. Втім, кожного року їх вартість змінюється. Детальніше про це розповів ведучий свят Юрій Тушевський:

«Існує так званий “сезон весіль” — він триває з серпня по жовтень. У цей період змінюється ціна, що буде сталою весь наступний рік. Вартість роботи ведучого, починаючи з нинішнього сезону, буде на 1-2 тисячі гривень вища».

Також наразі набирає популярності тенденція запрошувати на весілля не одного, а двох ведучих одразу:

«Обирати пару ведучих — це круто! Тоді, коли є діалог, програма набагато краще сприймається гостями свята. Дійство перетворюється більше у театралізований КВК і це робить нашу роботу більш цікавою і “живою”. Однак будьте готові, що це буде коштувати вдвічі дорожче», —розповідає Юрій.

За його словами, такий варіант гарно підходить для весіль з великою кількістю запрошених гостей.

Максимальна ціна на послуги ведучого у Кропивницькому — 14 тисяч гривень, а щоб запросити зіркового профі, потрібно буде заплатити від 1 до 3 тисяч доларів. 

Ще одним важливим пунктом є визначення типу музичного супроводу. Це можуть бути діджей, музиканти або музичний бенд з вокалом. Ціна на діджея починається з 6000 гривень, на музикантів — від 8000, на бенди — від 20 тисяч гривень.

«Ведучих та музичний супровід обирали за відгуками друзів та знайомих, — розповідає Анна Мірошник про свою підготовку до весілля. — Для себе ми обрали формат ведучого, MC та діджея». 

Велику роль для свята молодят також мають фото- та відео-оператори. До вибору професіоналів зйомки потрібно підійти відповідально, результати їх роботи повинні радувати сім’ю всі подальші роки. Бюджет на фото- та відео- послуги у місті починається від 25 тисяч гривень.

Окремо також замовляють учасників танцювальних гуртків, іллюзіоністів, фаєр-шоу та бармен-шоу.

Скільки буде коштувати весілля?

[caption id="attachment_110706" align="alignnone" width="640"] Фото з сайту svadebka.ws[/caption]

Журналістка CBN порахувала, скільки може коштувати бюджетне весілля на сьогоднішній день.

Отже, витрати на весілля, на 30 персон, без виїзної церемонії, становлять:

  • заява та урочиста церімонія в РАГСі — 600 гривень;
  • бенкетне меню: 1200 гривень на людину — 1200*30 = 36 тисяч гривень;
  • образи, каблучки, вбрання наречених: 500 грн зачіска + 500 грн макіяж + 5000 грн за пару каблучок + 13 000 грн за весільну сукню + 6000 грн за костюм для нареченого = 25 тисяч гривень;
  • оренда світла та звуку —  5000 гривень;
  • послуги ведучого — 9000 гривень;
  • послуги діджея — 6000 гривень;
  • флористика та декор — 25 тисяч гривень;
  • фотограф —10 тисяч гривень;
  • відеозйомка — 15 тисяч гривень;
  • транспорт — від 3000 гривень.

Загальна сума витрат на весілля — 134 600 гривень.

На думку Анни Мірошник, на весіллі можна заощадити в деяких пунктах:

«Ми намагалися робити весілля за максимально адекватні гроші. Є речі, на які немає сенсу витрачати великі суми. Наше весілля коштувало до 100 тисяч гривень загалом. Я вважаю, що можна заощадити на вбранні наречених — в цілому такий одяг “вигулюється” лише раз. Моя сукня коштувала дуже дешево у порівнянні із традиційним весільним вбранням. Я купила звичайну літню сукню білого кольору та впевнена, що вдягну її в майбутньому неодноразово». 

Без декору та флористики можна обійтися, адже це занадто великі витрати для подружжя, вважає Анна:

«Декорації найчастіше мало хто з гостей запам’ятовує. Ми з Богданом, моїм чоловіком, проаналізували інші весілля, куди нас запрошували друзі, та зробили висновок: прикраса залу — то не найоголовніше для нас, — розповіла вона. — Але є позиції, на яких, на нашу думку, не можна економити. Це те, що залишить класні емоції — смачна їжа, цікаві конкурси, гарна музика та професійний ведучий. Запам’ятовується зворушлива церемонія. Ніхто не згадає колір троянд на столі, але будуть пам’ятати підгоріле м’ясо, нудного ведучого чи поганий музичний супровід», — підсумувала Анна Мірошник.

Авторка цих рядків провела невеличке опитування серед молоді на тему: «Що оберете — весілля чи подорож?». За перший варіант проголосували лише 9% респодентів. Більшість — 91% — обрала подорож з коханою людиною.