Кропивницький «Теплоенергетик» воює з аудиторами

Перегляди: 2676

Планові перевірки на комунальному підприємстві «Теплоенергетик» розпочалися у жовтні 2021-го. Вони були пов'язані з механізмом відшкодування державою рiзницi в тарифах на теплопостачання, що утворилася на теплогенеруючих пiдприємствах за багато років.

- У них заборгованість з 2011 року, тому і проводимо аудит, аби перевірити документи. Під час обстеження встановили, що в розрахунках на 32 мільйони більше, - розповідає заступниця начальника управління Держаудитслужби Тетяна Святокум.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Директор комунального підприємства «Теплоенергетик» Олександр Чельник вважає, що кошти зняли безпідставно та планує це рішення оскаржувати.

- 32 мільйони - це виключно та доля відшкодування різниці в тарифах, яка мала бути відшкодована нам як спадкоємцю всіх боргів. У 2019 році міська рада та КП “Теплоенергетик” успадкували від колишнього орендаря боргів перед НАК “Нафтогаз України” на 255 мільйонів гривень. Нам мало перейти також і право отримання різниці в тарифах, яка виникла у них на підприємстві. Це було якраз майже 30 мільйонів гривень. Ну чомусь Держаудитслужба у нас ці кошти змінусувала, - пояснює він.

Крім того, під час перевірки аудитори виявили, що керівництво та бухгалтерія КП «Теплоенергетик» отримували зарплатню на два місяці наперед.

- При цьому в інших працівників була заборгованість два місяці, - говорить Тетяна Святокум.

З 12 січня почалися нові перевірки. Тоді й виник конфлікт. Аудитори запросили низку документів. Спочатку їх надали, а потім головний бухгалтер комунального підприємства папери забрала. Наступного ж дня Держаудитслужба надіслала повторний запит. Проте директор підприємства відмовився їх надавати.

- Протягом дня надходило по декілька запитів з вимогою терміново надати ті чи інші документи. Надходить запит, і треба понад 20 пунктів надати за дві години. Але за кожним пунктом є ще перелік документів, який передбачає певну роботу. Піти в архів, знайти ті документи, відібрати їх, - пояснює Олександр Чельник.

КП «Теплоенергетик» зрештою завірило та передало у канцелярію відскановані документи по звітності. Втім, аудитори мають перевіряти лише оригінали.

- Ви ж розумієте, вони можуть не все відсканувати. І вони дають звітність, а нас первинні документи цікавлять. Звітність теж треба. Вони в нас її і не забирали, але ж бухгалтерських первинних документів немає. Це доходи і витрати підприємства, - каже Тетяна Святокум.

Аудитори впевнені: якщо підприємство не надає документи, то, значить, щось приховує. Тому склали акт про перешкоджання в проведенні державного фінансового аудиту і направили його до поліції. Також 17 січня Держаудитслужба направила лист міському голові Андрію Райковичу з проханням зобов’язати керівництво КП «Теплоенергетик» надати всі необхідні матеріали.

Перевірка триватиме до 3 березня.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN