Перший день весни. І шостий день війни...

Перегляди: 3289

Близько п’ятої ранку 24 лютого 2022 року російські війська атакували Україну. Президент РФ Володимир Путін назвав це «спеціальною операцією», покликаною «звільнити Україну від нацистів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Після того, як мітки на дахах, дорогах, стінах і деревах почали масово знищувати, дивні позначення з’явилися на Google-картах.

****

Розповсюджується інформація, що Будинок дитини у Кропивницькому потребує допомоги, але це не так.

****

Від ведучої «Вітру» Насті Мусатенко

- Сьогодні повітряна тривога застала мене в магазині. Це «ФайноМаркет» на виїзді з Валів. Мала купити дещо на замовлення від знайомих хлопців з тероборони.

Була вражена, як злагоджено діяли продавці. Відпустили швиденько чергу, не панікували. Питали, чи люди будуть виходити, чи хочуть залишитись. Насильно не виштовхували нікого. Я лишилась. Підвалу там немає, ховатись особливо нікуди.

Після кількох хвилин тривоги дівчата й хлопці вирішили: чого сидіти, тривога закінчиться, люди прийдуть за продуктами! І почали розвантажувати товар, розкладати по полицях і ящичках в залі.

В цей час з пекарні жіночка вивезла візок з ароматною, ще гарячою випічкою. Колеги їй пояснюють - повітряна тривога. А вона спокійно: «Ясно, в мене там хліб печеться! Цей відвезіть, щоб вистигав». І пішла працювати далі.

Закінчилась тривога, відчинили двері, і почали розмірено й спокійно працювати.

Полиці, до речі, з товаром. Може, трохи менший асортимент, ніж раніше (немає консервів м’ясних, мінералки в півлітрових пляшках мало, швидко розбирають), але загалом все ок.

Поруч - аптека. Теж працює. Ясно, товару не як завжди (перев’язки немає, знеболювальних мало), але дівчина привітна, спокійна. Консультує стареньких, терпляче пояснює: цього немає, є аналог, може, пізніше буде необхідний препарат.

Далі блокпост. Чоловіки серйозні, зібрані, але не агресивні. Навіть всміхаються. На запитання чим допомогти, кажуть, що всього вдосталь. Мають підтримку.

Це непереможна нація!

Я пишаюсь своєю графою в паспорті, де вказано громадянство!!!

P. S. Сашка моя в напівтемряві намалювала свій День народження наступний. Він влітку. Упевнена, буде, як на малюнку!

****

П’ять днів знадобилося олександрійцям, аби вирішити транспортну проблему двох військових підрозділів.

****

Українців просять за можливості розраховуватися банківськими картками.

«Сьогодні готівку складно перевозити по країні. Банківська система України працює, і так буде надалі. Зменшіть ризики для себе, магазинів та інкасаторів. Зроби свій внесок в перемогу. Плати картою», – сказав заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

https://cbn.com.ua/2022/03/01/politsiya-oprylyudnyla-pam-yatku-yak-povodytysya-pid-chas-obstriliv/

Олександрієць Сергій Дорохов планує повернутися на батьківщину в складі російської приватної військової компанії.

****

Сповіщення населення починається з ввімкнення сирен і гудків по всьому місту, в Кропивницькому їх 22.

Про це повідомляє міська рада.

Сирену вмикає черговий одразу після отримання інформації про тривогу. Звуковий сигнал поступово набирає обертів та запускається на повну потужність приблизно до 10 хвилин.

Населення віддалених мікрорайонів можуть сповіщати про тривогу сиренами та гудками, розміщених на спеціальних автомобілях.

Людей також закликають брати до уваги офіційні сповіщення у месенджерах.

****

Президент Володимир Зеленський присвоїв старшому лейтенанту Андрію Герусу звання Героя України за збитий над Кропивницьким ІЛ-76 з російським десантом.