«Ви не самі». Уродженці Кіровоградщини, які живуть за кордоном, висловлюють свою підтримку (відео, оновлюється)

Перегляди: 2200

Ведуча телеканалу «Вітер» Анастасія Мусатенко зв’язалася з кількома своїми друзями, які нині живуть за кордоном.

Нижче - відео. Для тих, хто не може через ті чи інші причини подивитися, ми зробили текстові розшифровки записів з невеликими правками, які не впливають на зміст.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ми не самі - і це найголовніше!

Ольга Дрига, Швеція

https://www.youtube.com/watch?v=ozGfKkL2sug

- Слава Україні! Мене звати Ольга Дрига, я з Кіровоградської області, з Долинської. Зараз я перебуваю у мирній Швеції. Я виготовляю шланги для виробництва, проживаю тут шість років. Ця прекрасна країна надала мені громадянство та все, що в мене є.

Ми повернулися з міграційної служби, подавали заявку, бо перші біженці вже поступають. Ми допомагаємо, як можемо. Країна приймає толерантно, стресу немає. Людей поять чаєм, забезпечують теплими речами та надають перекладача з будь-якої мови. Процес швидкий.

Шведи дуже співчувають нашій трагедії. Українська громада Гетеборга згуртувалася вперше за шість років, ми ходимо на протести, вимагаємо закрити небо над Україною, приймаємо дітей. Кожна шведська родина готова прийняти дитину, для цього потрібно мати постійний прибуток, житло і просто бути людиною.

Даю свої контакти. Звертайтеся у будь-яку хвилину. Ми координуємо, збираємо речі, співпрацюємо з Норвегією, Фінляндією й усією Скандинавією. Відправляємо людей. Звідси виїхало багато чоловіків захищати Україну. Працюємо з польськими перевізниками.

Люди добрі, тримайтеся, ми з вами! Мамо, я тебе люблю! Все буде Україна!

Ольга Дрига, Гетеборг, Швеція, тел.: +460731001144.

Іван Гребенюк, Чехія

https://www.youtube.com/watch?v=0CjsOOP7IZI&feature=youtu.be

- Доброго дня! Мене звати Іван Гребенюк. Я є журналістом телеканалу «Настоящее время». Це спільний проєкт «Радіо Свобода» і «Голосу Америки». Він базується тут, у Празі, в Чехії. Де я, власне, і знаходжусь. Працюю журналістом. І зараз, як один із моїх сотень колег в Україні, по всьому світу, тримаю інформаційний фронт. Одне з моїх основних завдань у цій боротьбі, в цій війні. Тому що та кількість фейків, яка розповсюджується зараз навколо подій в Україні, ті спроби Росії приховати, спаплюжити, перекрутити інформацію про те, як знищують українські міста... Ми показуємо правду, і ми розповідаємо те як, власне, все відбувається у реальності.

Тут дуже багато моїх колег з України, і всі ми, звісно, тримаємося одне одного і намагаємося якомога оперативніше інформувати і громадян України, і по всьому світу, тому що ми маємо мовлення як мінімум на дванадцять країн про те, що відбувається насправді.

Мої рідні знаходяться в центрі України, у Кропивницькому. Я в них запитував - у мами, сестри, племінників: «Чи хочуть вони евакуюватися?» На що отримав відповідь, що ні. З кількох причин. Мама мені відповіла, що вона буде корисніша вдома. Це її дім, і вона не бачить сенсу їхати зі свого дому. І друга причина - це те, що зараз з мирних місць не так безпечно виїжджати.

Найкраще - це знаходитися вдома, в укриттях, у безпечних місцях.

Ну і, власне, мої рідні, вони знайшли вже способи, як проявити себе в цій боротьбі. Мама плете сітки, вона допомагає, волонтерить і робить, так би мовити, свій внесок у те, що відбувається, свій внесок у майбутню перемогу.

Чехія! Чехія - вона завжди була за Україну. Чехія - вона завжди любила Україну, тому що... Тут багато причин. Тут одна з найбільших діаспор українських у світі, і тут мова йде не про десятки, а про сотні тисяч українців у цій країні. І, звісно, Чехія зайняла від самого початку, відколи почалася війна, дуже активну позицію.

У владних колах тут такий трішечки дисонанс... Президент Земан - він завжди асоціювався з проросійською політикою, в деякій мірі навіть підтримував путіна, але, коли почалася війна, він зайняв відкриту позицію і підтримав Україну. І, звісно, тут виділяються наразі дуже великі кошти. І владою для підтримки біженців, і якесь військове обладнання, те, чим може, по суті, Чехія сьогодні допомогти. Допомагає в цьому, звісно ж, прем'єр-міністр країни. Він найактивніший. Тому що тут така владна верхівка, коли прем'єр-міністр, уряд, він головніший, ніж президент. Тому це дуже важливо. Чехія - це одна з країн, до речі, яка підтримала заявку України на вступ Європейського Союзу. Це важливо, тому що на міжнародному полі має так само хтось відстоювати наші інтереси і допомагати.

Українці тут об'єднані. Їх дуже багато. Наприклад, минулої неділі зібралися десь, мені здається, більше сотні тисяч як українців, так і громадян Чехії, які підтримують Україну в цій боротьбі. І вони скандували в один голос: «Ні війні!», «путін, зупинись!», «путін вбивця!»

Зараз я от прийняв мою подругу з України. Вона евакуювалася, добиралася сюди чотири доби практично без сну. І от як все це відбувається: тільки вона приїхала, вийшла з потягу - її вже зустріли українські волонтери.

На кожному вокзалі, у кожному місці, куди можуть прибувати українські біженці, знаходяться різні тенти з інформацією, що робити далі, чи потрібна якась допомога, чи є місце, де вам переночувати. Дуже багато українців. Вони тут підказують. Хтось бере до себе додому громадян. Хтось чим може, речами, грошима підтримує. Тут зараз дуже

багато можливостей і різних волонтерських і благодійних організацій, як можна переказати кошти, починаючи від армії і закінчуючи різними благодійними ініціативами.

Тому тут робота, вона ведеться доволі активно, мені здається, що наразі ось ця згуртованість українців по всьому світі, вона є дуже важливою не тільки для підтримки, а й для розголошення.

Засоби масової інформації в Чехії зайняли активну позицію, і з перших днів намагаються доволі об'єктивно висвітлювати інформацію. Окрім новин про те, що відбувається в Україні, є інформація, як підтримати українців, куди можна переказати гроші, які ініціативи працюють. Тому я б сказав би, що Чехія згуртована навколо біди України і намагається робити все, щоб українці вистояли, моя країна вистояла.

Ну і від себе. У вільний час намагаюся брати участь у різних акціях, переказувати кошти, консультувати, якщо мені дуже багато людей з України дзвонять, у фейсбуці є певна кількість підписників. Вони задають якісь питання, як виїхати, де краще, де можна зареєструватися, які наші подальші можуть бути кроки і т. д. Тому робимо все можливе.

Найголовніше, щоб ви знали, - ви не самі. Світ підтримує Україну.

Іван Гребенюк, Прага, Чехія, тел.: +420776504231.