Зеленський призначив Райковича головою ОДА замість Чорної. З чим це пов’язано

Перегляди: 7072

Президент Володимир Зеленський у переддень восьмого березня зробив своєрідний «подарунок» Марії Чорній. Увечері сьомого одним указом він звільнив її з посади голови Кіровоградської облдержадміністрації, іншим - призначив на це місце міського голову Кропивницького Андрія Райковича. Про причини такого рішення в указах не сказано. Рокіровка стала третьою в Україні - перед цим Зеленський змінив керівників Одеської та Черкаської областей.

Очевидно, невдовзі буде офіційне роз’яснення, принаймні якийсь брифінг новий очільник області має організувати. Ми ж поки зібрали коментарі людей, які знаються на місцевих політичних розкладах.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Голова обласної ради Сергій Шульга («Слуга народу»):

- Кіровоградська обласна рада ефективно працювала і працюватиме з кожним головою обласної державної адміністрації. У воєнний час головне на порядку денному - об’єднати сили й не допустити агресора в регіон, створити необхідні умови для переселенців і забезпечити належну роботу всіх служб. Зараз уся Кіровоградщина, вся Україна працює на результат – на перемогу. Ми стоїмо разом пліч о пліч.

Голова фракції «Батьківщини» в облраді, колишній голова облради Олександр Чорноіваненко:

- Я хочу сказати, що це досить незрозуміле рішення. Я працював радником голови військової адміністрації на громадських засадах. Перші дні було тяжко, зараз усе налагоджено. Для голови адміністрації це такий «подарунок» був, умовно кажучи. З чим це пов’язано? Про це знає тільки Офіс президента і ще кілька людей тут, в області... Думаю, це не головне. Головне - щоб ми перемогли в цій війні. Думаю, кожен знайде своє місце, в тому числі й Марія Володимирівна Чорна, яка зробила все необхідне, щоб область працювала.

Депутат міськради Кропивницького («Європейська солідарність»), колишній народний депутат Костянтин Яриніч:

- Для мене це несподіванка. Навіть в указі президента немає повної аргументації, тому якісь вводні лежать у площині того, чого я знати ніяк не можу. Інтерпретувати зі свого погляду мені це дуже складно. Я не знаю, чим це викликано.

Це питання колись уже піднімалося, але, знову ж таки, без аргументації. З одного боку, там було непорозуміння з облрадою, головою облради, якісь справи з партією "Батьківщина". Але це те, що лежить на поверхні і відоме всім. Більше ніяких мотивів я не знаю.

Вадим Волканов, заступник голови облради (ОПЗЖ):

- Мені здається, що розмовляти про це в той час, коли йде війна, не є правильним. Закінчиться війна - а ми переможемо, це сто відсотків, - тоді будемо говорити і розбиратися.

Олександр Горбунов, депутат облради («За майбутнє»), колишній народний депутат:

- Я не хочу це коментувати. Зараз не час з’ясовувати стосунки. Зараз треба перемагати і робити все для перемоги.

Олександр Дануца, народний депутат («Слуга народу»):

- Варто подякувати пані Марії Чорній за те, що вона витримала і продовжує, безумовно, витримувати колосальне навантаження. Я знаю, що вона залишається тут, в команді, вона працюватиме на тій ділянці, на якій зможе зробити максимум корисного. Але Президент прийняв правильне рішення. Коли нас відрядили з Верховної Ради у свої округи допомагати на місцях, я щодня бачу ту роботу, яку виконує Андрій Павлович [Райкович]. Його цивільний і бізнесовий досвід уже став військовим. Це колосальна дисципліна, надсерйозна командна робота, я переконуюся в цьому щодня. Я абсолютно впевнений, що рішення Президента і головнокомандувача України в цьому випадку, випадку війни з підарасами - залиште, будь ласка, це слово, я наполягаю - абсолютно вірне.

Андрій Лисенко, Олена Павлюк, CBN