Зеленський дав інтерв’ю російським журналістам. Найважливіші (на нашу думку) цитати

Перегляди: 2216

Президент України Володимир Зеленський учора, 27 березня, вперше з початку війни дав інтерв’ю російським журналістам. З главою нашої держави спілкувалися головний редактор «Медузи» Іван Колпаков, головний редактор телеканалу «Дождь» Тихон Дзядко, журналіст і письменник Михайло Зигар (він також передав Зеленському одне запитання від головного редактора «Нової газети», нобелівського лауреата Дмитра Муратова) та спеціальний кореспондент «Комерсанта» Володимир Соловйов (не плутати з тезкою-пропагандистом). Півторагодинна розмова відбулася в Zoom.

Повністю інтерв’ю російською мовою можна прочитати на «Медузі» (там же — і відеоверсія). Ми пропонуємо вашій увазі основні моменти розмови, перекладені українською.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. З Володимиром Зеленським говорили не співробітники пропутінських ЗМІ, а люди, які намагаються об’єктивно подавати те, що нині відбувається в Україні. До того ж, розмова велася російською, а відтак буде зрозумілою для тих жителів і вихідців з рф, які ще зберегли залишки здорового глузду й совісті. Ми взялися за переклад основних, на нашу думку, моментів, щоб ви знали, що саме Зеленський прагнув донести до російськомовної аудиторії.

Далі — цитати Володимира Зеленського.

√ На жаль, не бачать самостійності України. Це взагалі трагедія наших з вами… Я не знаю, чи можна говорити «з вами». Напевно, з вами, так, бо два суспільства є. І насамперед, це народи, а потім уже правителі. Сталася ця трагедія – несприйняття нас як самостійної держави. Сприйняття нас не як самостійної держави, а як якогось продукту, як частини якогось великого організму, на чолі якого бачить себе чинний президент росії.

Ми не вважаємо себе атавізмом. Ми вважаємо себе самостійною державою — з великою, глибокою історією та з моральністю. Про мораль та об'єднання і говорити нічого… Я думаю, що ми показуємо сьогодні [під час війни], як це насправді.

√ Реальність [у Маріуполі] така. Місто заблоковане російськими військовими. Заблоковані всі в'їзди та виїзди з міста Маріуполь. Заміновано порт. Гуманітарна катастрофа в місті однозначно, бо заїхати з продуктами харчування, ліками та водою туди неможливо. Російські військові обстрілюють гуманітарні конвої. Вбивають водіїв. Що відбувається із цими вантажами, я вам не можу сказати. Багато з них відвезені назад.

В [Маріуполі] є наші війська. Це з приводу того, чому інформаційний хаос. Бо всередині там, де вони можуть залізти, там вони й зайшли, російські війська. А в якусь частину міста вони не зайшли, бо є наші хлопці, котрі відмовилися відповідати на їхні заклики. Мало того, сім'ї цих хлопців зверталися до мене. Я розмовляв із цими хлопцями. Я говорю з ними - ну, раз на два дні точно виходжу на зв'язок, дуже намагаюся знаходити на цей час, для мене це важливо. Я їм говорю, що я все розумію, хлопці, ми обов'язково повернемося... Але якщо ви відчуваєте, що вам потрібно бути, — і ви відчуваєте, що так правильно і що ви можете вижити, зробіть це.

Я розумію, як це виглядає для військового. Вони сказали, що... Але я дав їм право вибору. Вони сказали: «Ми не можемо [залишити місто]. Тут поранені люди. Ми не покинемо поранених». Мало того, вони сказали: «Ми не покинемо вбитих».

√ (Про те, що росія не забирає трупи своїх військових.) Чому це все страшно? Я вам скажу. Страшно тому, що, коли ставлення таке до своїх, то яке ж - до всіх інших?

√ Незважаючи на те, що я президент і маю бути досить прагматичною людиною, ставлення [до росіян] після 24 числа погіршилося. Погіршилося дуже. Втрачено емоційну складову [ставлення] до російської федерації, до народу. Навіть до народу. Незважаючи на те, що розумію, що [в росії] багато людей, які підтримують Україну.

За цей місяць стався глобальний, історичний, культурний розкол. Світовий. Це не війна. Я вважаю, що це все набагато гірше.

Я не маю відповіді, як це можна повернути. У мене немає відповіді, чи це повернеться взагалі коли-небудь. Я не пророк. І це вирішуватимуть саме ті люди, які...

√ Тому що окупація відбувається… Я не хочу навіть порівнювати із фашизмом. Я не хочу порівнювати. Ми розуміємо, що окупації різні... Ви люди глибокі, освічені, ви знаєте, як відбувалися у різні роки, у різні [історичні] періоди окупації ті чи інші <...> Кінотеатри працювали у Франції і таке інше, розумієте? Тут ні. Загалом не так. Тут заходять: якщо місцева влада чи хтось не бажає, місцеву владу прибрали; люди починають щось там кричати – випалюється все.

√ Проукраїнська — це не означає, що доносити свою позицію треба виключно українською мовою. Ви зрозумієте, немає у нас такого взагалі. Це ж якась інформаційна бульбашка, в якій живуть громадяни. Я маю на увазі громадян Росії. Їм розповідають про якусь там мову. Я спокійно говорю з вами [російською]. І коли хтось говорить зі мною російською в Україні, я переходжу на російську мову. Я президент. Я вважаю, що президент... Ось як він поводиться, так можна зрозуміти... Якщо народ його підтримує, значить, народ це і підтримує, спокійно до цього ставиться.

Але ненависть до всього російського зростатиме однозначно.

√ А ось із приводу спортсменів. Ви спитали, бойкотувати чи ні, так? Дивіться, я вважаю, що ти не можеш відчути цей біль, який [відчули] ми — але ти маєш хоча б знати. Хоча б знати та відчути хоч якийсь дискомфорт <...> І тому міжнародне бойкотування тих чи інших російських спортсменів, які не мають до політики жодного відношення, — правильне рішення. Тому що, на жаль, вони мають відношення. Вони, можливо, навіть не відчувають це до кінця, так? Але вони мають це зрозуміти, що вони є інструментом міжнародного іміджу країни.

√ «Денацифікація та демілітаризація» - взагалі ми не обговорюємо це [на переговорах]. Я сказав, що наша група… Ми взагалі не сядемо за стіл, якщо говоритимемо про якусь «демілітаризацію», якусь «денацифікацію». Для мене це абсолютно незрозумілі речі.

√ (Ще про переговори.) Щодо [третього] пункту захисту російської мови… Не знаю, чи донесли вони всі мої аргументи… Кожен день ставить під сумнів узагалі розуміння, що таке російська мова. Тобто люди цього не хотітимуть. Люди не хотітимуть читати, дивитися кіно, говорити.

√ Тому ми домовитися маємо з президентом російської федерації, а щоб домовитися, йому треба своїми ногами виходити звідти, де він там є — і прийти на зустріч до мене в будь-яку точку світу, крім... Вважаю безпредметною зустріч у Білорусі, Росії, Україні, і зустрічі наших делегацій це ще раз підтверджують. Вони політично безпредметні. Це три сторони, які беруть участь у конфлікті сьогодні, так чи інакше.

√ (Про українців з острову Зміїний.) Частина загинула. Частину було взято в полон. Всі, хто був взятий у полон, їх поміняли - відбувся обмін на полонених російської федерації. Росія вийшла із цією пропозицією. Ми, не замислюючись, їх обміняли. От і все. Ті, хто загинули, вони, щиро кажучи, герої. А ті, хто вижив — ми обміняли, і все.

√ ...мені здається, що треба думати про своїх дітей та онуків, про себе вже нема чого думати. Сьогодні дорослі люди, як ми з вами, вже одне одному нічого не пробачать. Я в це більше не вірю.